"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Ωμή διπλωματία (σχόλια, “Χ.ν.”, 21-9-17)

 

 

 

 

 

ΩΜΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

1.-ΟΤΙ βρισκόμαστε σε μια γενική ανακατάταξη του παγκόσμιου status, δεν χρειάζεται να έχει κανείς ιδιαίτερες γνώσεις για να το αντιληφθεί: τα γεγονότα μιλούν μόνα τους.

 

Η ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ θέση της Τουρκίας, σε μια ενδεχόμενη ανεξαρτοποίηση του ιρακινού Κουρδιστάν (με δημοψήφισμα), εξασθενεί αμετάκλητα αφού η στρατηγική αξία της χώρας θα υποβαθμιστεί ανεπανόρθωτα. Γι αυτό και η βάση του Incirlik στο υπογάστριο της Τουρκίας, μάλλον με το χρόνο χάνει την αξία της. Ειδικά μετά τη σύγκρουση Ερντογάν-Μέρκελ.

 

ΟΙ Αμερικανοί, γενικότερα οι Δυτικοί, έχουν μια ζώνη βάσεων στη Μεσόγειο (Γιβραλτάρ, Μάλτα, Κρήτη, Κύπρος) που αποτελεί γι αυτούς  αναντικατάσταστη «γέφυρα» ελέγχου Ευρώπης-Ασίας-Αφρικής. Δεν είναι εύκολο να σπάσει αυτή η αλυσίδα. Είναι όμως εύκολο να εγκαταλειφθεί το Ινσιρλίκ.

2.- ΓΙΑ το πόσο σημαντική είναι η βάση της Σούδας για τους Δυτικούς, μας το ομολογεί ο νυν πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, ο κ. Τζέφρει Πάιατ («Κ», στον Αθ. Έλλι, 17-9-17). Προσέξτε τον κυνισμό στα λόγια του: «Δύο πράγματα καθιστούν τη Σούδα ξεχωριστή. Το πρώτο είναι η γεωγραφία. Είναι μια ζωτικής σημασίας βάση σε μια εποχή που ο 6ος στόλος και ο στρατός των ΗΠΑ είναι πιο δραστήριοι στην Αν. Μεσόγειο (!) Η Σούδα είναι απαραίτητη για τον ανεφοδιασμό, τη διατήρηση της παρουσίας μας σε αυτή την περιοχή του ΝΑΤΟ. Αλλά εξίσου σημαντική, κάτι που συχνά χάνεται στη συζήτηση για το εάν η συμφωνία θα είναι για ένα ή πέντε έτη –αν και θα καλωσορίζαμε μια πολυετή συμφωνία που θα διευκόλυνε τον σχεδιασμό και τις επενδύσεις σε υποδομές– είναι η ποιότητα της συνεργασίας μεταξύ ελληνικού και αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού. Οι ειδικές δυνάμεις, η ευκαιρία για τους πιλότους μας να πετάξουν μαζί, να εξοικειωθούν με το πώς λειτουργεί ο ένας και ο άλλος. Αυτό είναι το θέμα του ΝΑΤΟ, τελικά – η επίσημη δέσμευση από τις δύο χώρες να αγωνιστούν μαζί, να συνεργαστούν. Και η Σούδα είναι ένας τόπος όπου αναπτύσσουμε και στηρίζουμε αυτή την εμπιστοσύνη. Η συνεργασία συνάδει με το όραμα της Ελλάδας για μετατόπιση του αμυντικού σας αποτυπώματος στο Νότιο Αιγαίο. Ολες οι επενδύσεις που κάνουμε στη Σούδα είναι διπλής χρήσης. Βοηθούν το ναυτικό και την αεροπορία σας. Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί εκτιμούν πολύ τους Ελληνες ομολόγους τους. Οι ειδικές δυνάμεις του ελληνικού ναυτικού θεωρούνται ιδιαίτερα ικανές και χαίρουν σεβασμού. Επίσης, η αεροπορία σας έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα, καθώς οι πιλότοι σας πετούν συνεχώς».

ΚΑΙ οι πολίτες αυτής της έρημης χώρας, της Ελλάδας; Είδατε πουθενά στη δήλωση του Αμερικανού να υπάρχει κάποιο αντιστάθμισμα, μια κάποια ωφέλεια τέλος πάντων, για τον ελληνικό λαό; Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, πού είναι εκείνοι οι «παλαιοί» αγωνιστές του αντιαμερικανισμού στη χώρα μας; Πού είναι εκείνοι που φώναζαν κάποτε «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, το ίδιο Συνδικάτο» ή «Φονιάδες των λαών, Αμερικανοί!»; Αλλά, γλυκιά είναι η εξουσία για όλους…(Στ.Γ.Κ.)

 

ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

-Το Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων αποτελεί ένα από τα ιστορικότερα ιδρύματα της πόλης. Κτισμένο σε οικόπεδο που παραχώρησε ο Δήμος Χανίων από δωρεές τόσο της Έλενας Βενιζέλου όσο και του Ελ. Βενιζέλου, αποτελεί ακόμη και σήμερα ένα κόσμημα για την πόλη. Από  το 1936 είναι το σημαντικότερο περιφερειακό παράρτημα του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών, με το οποίο (θα πρέπει και σήμερα να) συνεργάζεται. Κάθε χρόνο γίνονται σ’ αυτό πολλές μουσικές εκδηλώσεις και δίδονται αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις (ΔΗΠΕΘΕΚ) που τιμούν την πόλη, τον νομό, την Κρήτη. Δεν νομίζετε, όμως, ότι ειδικά η κεντρική είσοδος του οικήματος (φωτό, 1), με το ετοιμόρροπο μπαλκόνι και τη σχεδόν σβησμένη επιγραφή «Ωδείον», χρήζουν επείγουσας επισκευής;

 

 

-Στη στροφή του δρόμου από το Κολυμβητήριο Χανίων για τη Νέα Νέα Χώρα, υπάρχει ένα μνημείο (φωτό, 2), μάλλον λησμονημένο!

 

Δύσκολα κανείς αντιλαμβάνεται τα γραφόμενα πάνω του, όπως και το τί είναι! Μήπως θα’ πρεπε ο Δήμος να ενδιαφερθεί, ώστε αυτό να αναδειχθεί στις σωστές διαστάσεις του; (Στ.Γ.Κ.)

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

 

Στη χώρα του «πάντα φταίνε οι άλλοι», για τον εμφύλιο έφταιγαν οι ξένοι, για τη Χούντα έφταιγαν οι Αμερικανοί, ο Καραμανλής ήταν «το παιδί» των Δυτικών, ο Αντρέας ήταν «δάχτυλος» των ξένων, για τα μνημόνια φταίει η τρόικα, για τους φόρους και τις περικοπές φταίει ο Σόιμπλε…

 

Και μόνο εμείς, οι δύσμοιροι και κουτοπόνηροι ψηφοφόροι, δεν φταίμε για τις κυβερνήσεις μας! Κι εδώ φταίνε οι άλλοι που μας… ψεκάζουν!

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ


Σχολιάστε