"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Εναλλακτικός-ποιοτικός τουρισμός (σχόλια, Χ.ν., 15-9-17)

 

 

 

 

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΜΕ τον τουρισμό φέτος να σπάει κάθε ρεκόρ (λέγεται ότι θα ξεπεράσουμε τα 30 εκατομμύρια επισκέπτες!), αναρωτιόμαστε γιατί δεν δίνεται το ανάλογο βάρος, ώστε να υπάρξει περαιτέρω  αξιοποίηση του «προϊόντος». Που καλώς ή κακώς αποτελεί μια ανάσα ζωής για πολλούς σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης.

 

Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ότι οι συγκυρίες ευνοούν την ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα δοθέντος ότι, εδώ και μερικά χρόνια, έχει παγιωθεί στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου καθώς και σε χώρες της βόρειας Αφρικής, μια «νέα» κατάσταση πραγμάτων.

Έτσι:

- η Τουρκία (πραξικόπημα), η Αίγυπτος, η Λιβύη, η Τυνησία έπαψαν να προσελκύουν τουρίστες εξαιτίας της ανασφάλειας που υπάρχει λόγω της ρευστής πολιτικής κατάστασης και των τρομοκρατικών χτυπημάτων.

Επιπλέον,

- ο πόλεμος στη Συρία, με εμπλεκόμενους πολλούς «ελέφαντες», κυρίως δε οι ανηλεείς βομβαρδισμοί ΗΠΑ, Ευρωπαίων και Ρώσων, μεγαλώνει την ανασφάλεια -και το προσφυγικό- στην περιοχή.

 

ΑΝΤΙΘΕΤΑ στην Ελλάδα, παρά τη βαθιά οικονομική κρίση που διερχόμαστε, η κατάσταση είναι πιο ασφαλής. Ο Ελληνικός Τουρισμός, αν οργανωθεί σωστά, αναπτυχθεί σε γερές και βιώσιμες βάσεις (όχι ευκαιριακά, όπως πάει να γίνει), διαφημιστεί μεθοδικά κ.λπ., μπορεί να αποτελέσει τον ισχυρότερο τομέα που θα συμπαρέσυρε ποικιλοτρόπως και όλη τη χώρα στην ανάπτυξη.

 

ΝΕΕΣ παράμετροι του ελληνικού τουρισμού είναι από τη μια η Ρωσία κι από την άλλη η Κίνα: ειδικότερα, με το άνοιγμα της κινέζικης αγοράς στη χώρα μας, είναι δυνατόν να έχουμε μια συνεχή ροή Κινέζων τουριστών, αυξανόμενων μάλιστα κάθε χρόνο!

 

ΚΑΙ μπορεί μεν, λόγω κρίσης, οι μισθοί των εργαζομένων να μειώθηκαν δραματικά, όμως οι τιμές του τουριστικού προϊόντος παραμένουν απ΄ό,τι φαίνεται σταθερές. Αυτό αποτελεί πρόσθετο ελκυστικό στοιχείο για τους ξένους. Πλην όμως του ήλιου, της θάλασσας και του πολιτισμού, απαιτείται και ποιότητα υπηρεσιών…

 

ΜΕ ΤΗΝ κλιματική αλλαγή που αναπόφευκτα έρχεται, πιθανόν να έχουμε στο νησί  μια επιμήκυνση του τουρισμού όλο το χρόνο. Φυσικά, με τα θετικά και αρνητικά στοιχεία του. Ειδικότερα, αυτό που λείπει στην Κρήτη, εκτός από τους μόνιμους ελεγκτικούς και φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, είναι μια μεγάλη τουριστική σχολή ανωτάτου επιπέδου (Ecole Hôtelière), όπως ας πούμε αυτή της Λοζάνης, στην Ελβετία. Είναι ένα αίτημα, όχι μόνο των καιρών, αλλά και της πραγματικής ποιοτικής ανόδου του τουρισμού στην Κρήτη. Εκτός κι αν το εκρηκτικό φαινόμενο του τουρισμού αποτελεί μια «φούσκα», όπως αφήνεται να εννοηθεί από χθεσινό δημοσίευμα («Χ.ν.», 13-9-17)  (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)

 

 

ΕΝΑ ΟΞΥΤΑΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

 


 

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ με τη μη εξελύρεση σπιτιού προς ενοικίαση δεν παρουσιάζεται μόνο στους αναπληρωτές εκπ/κούς! Το έχουν και οι  διορισμένοι εκπ/κοί που, επειδή δεν τους δόθηκε ακόμη οργανική θέση ή πλεονάζουν σε κάποιο ΠΥΣΔΕ ή ΠΥΣΠΕ, αναγκάζονται να πηγαίνουν σε όποιο σχολείο τους στείλει η υπηρεσία. Έτσι, ούτε κι αυτοί βρίσκουν σπίτι να νοικιάσουν, όπου σταλούν. Κι αυτό συμβαίνει κάθε, ειδικά στα νησιά.

 

ΤΟ πρόβλημα αρχίζει κάθε Σεπτέμβρη με τις τοποθετήσεις και τελειώνει τον Ιούνη με το τέλος της διδακτικής χρονιάς. Τότε οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων θέλουν να τα νοικιάσουν για την θερινή περίοδο με αυξημένο τίμημα.

 

ΤΑ διαθέσιμα προς ενοικίαση σπίτια και στα Χανιά είναι λίγα. Μάλιστα σε τιμές απαγορευτικές για το μισθό ενός εκπ/κού (800-900 ευρώ το μήνα). Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπ/κών διαμαρτύρονται, αλλά με διαμαρτυρίες μόνο δεν διορθώνεται καμιά κατάσταση. Επειδή δε το πρόβλημα στα επόμενα χρόνια προβλέπεται να οξυνθεί λόγω αύξησης του τουρισμού ή μείωσης των μισθών, καλόν είναι να φροντίσει η πολιτεία να βρεθεί μια λύση. Ας έλθει σε επαφή με τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπ/κών, τις τοπικές αρχές, τις ενώσεις καταλημάτων και τα ξενοδοχειακά επιμελητήρια.

 

Η ΛΥΣΗ προφανώς και είναι δύσκολη! Κατά τη γνώμη μας, ή θα πρέπει να προβλεφθεί ειδικό κονδύλι για επιδότηση του ενοικίου των εκπαιδευτικών που βρίσκονται σ’ αυτή τη θέση, ή να μισθώνεται κάθε χρόνο (σε μεγάλες πόλεις) μια ξενοδοχιακή μονάδα ή μεμονωμένα διαμερίσματα/σπίτια, ώστε να φιλοξενούνται εκεί αυτές οι εκπ/κοί, με ένα εύλογο τίμημα συμμετοχής τους. (Στ.Γ.Κ.)

 

ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ…; (ΠΡΟΣΟΧΗ! Υπόψη κ. Παρασκευά Π.)

Η απορία μας είναι, γιατί η παρούσα κυβέρνηση αποδεικνύεται τόσο κοντόφθαλμη, ώστε να μη βλέπει δυο απλά πράγματα σχετικά με το ΙΑΚ Χανίων:

 

- Μια στοιχειώδης στελέχωσή του από δυο ή τρία άτομα, δεν της κοστίζει τίποτε, αφού αυτή μπορεί να γίνει είτε με απόσπαση είτε με μετάταξη ενδιαφερομένων εκπ/κών-και όχι μόνο. Νομίζουμε πως είναι μεγάλο «ιστορικό» λάθος από πλευράς Υπουργείου, να διατηρεί χρόνια τώρα υποστελεχωμένο ένα τόσο βασικό θεσμό όπως είναι το ΙΑΚ.

 

- Αφού η μεταστέγαση του ΙΑΚ παραμένει «όνειρο απατηλό», ας δοθεί τουλάχιστον βάρος στην ψηφιοποίηση του μεγάλου και σπάνιου αρχείου του. Τόσο για να σωθεί αυτό από τη φθορά του χρόνου και της υγρασίας, όσο και για την ευκολότερη εξυπηρέτηση των ερευνητών (οποθενδήποτε κι αν προέρχονται) μέσω του διαδικτύου. Ήδη, όπως πληροφορούμαστε, έχει εκπονηθεί και σταλεί προ πολλών μηνών από το ΙΑΚ Χανίων, μια πλήρως κοστολογημένη μελέτη προμήθειας κατάλληλου μηχανήματος ψηφιοποίησης και μάλιστα μικρού τιμήματος: μηχάνημα που πρόκειται να παραμείνει στο ΙΑΚ. Η πρόταση έχει εγκριθεί, αλλά σκοντάφτει στην υπογραφή της… χρηματοδότησης! Αν είναι δυνατόν!


Σχολιάστε