"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Παιδείας παιδέματα (Χ.ν., 31-8-17)

 

 

 

 

ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΑΙΔΕΜΑΤΑ

 

ΕΝΑΣ εξέχων Έλληνας επιστήμονας που ζει και εργάζεται στη Γαλλία, ο καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής κ. Ιωάννης Ηλιόπουλος, μιλώντας πρόσφατα στα “Χανιώτικα νέα” (στο δημοσιογράφο Γιάννη Λυβιάκη), εξέφρασε την άποψη ότι η Παιδεία στην Ελλάδα, συγκεκριμένα τα ΑΕΙ-ΤΕΙ, βρίσκεται «σε φάση οπισθοδρόμησης»! Σε ερώτηση δε του δημοσιογράφου γενικότερα για τα ελληνικά Πανεπιστήμια και τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, ο κ. Ηλιόπουλος παρατήρησε ότι «ενώ για μερικά χρόνια βλέπαμε μια βελτίωση στην κατάσταση, τώρα μάλλον γυρνάμε πίσω. Είναι χειρότερα από πάσης απόψεως, οικονομικής -όπως ξέρουμε όλοι η κρίση είναι παντού- αλλά και θεσμικής: Εχουμε καμιά φορά την εντύπωση ότι εδώ στην Ελλάδα πάμε να ανακαλύψουμε ξανά τον τροχό. Σε όλα τα μέρη του κόσμου περίπου όλα τα Πανεπιστήμια δουλεύουν με τον ίδιο τρόπο. Εμείς εδώ θέλουμε να έχουμε άλλον τρόπο. Τον δικό μας. Δεν αποκλείεται ο δικός μας να είναι καλός. Δεν λέω. Αλλά έως τώρα δεν ήταν. Το να προσπαθούμε να πλησιάσουμε στις συνθήκες και στον τρόπο λειτουργίας των γνωστών ξένων Πανεπιστημίων φέρνει πρόοδο, όταν απομακρυνόμαστε από αυτές φέρνει μία οπισθοδρόμηση. Και αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση της οπισθοδρόμησης».

 

 

ΔΥΣΤΥΧΩΣ στην Ελλάδα, έχει γραφεί πλειστάκις αυτό, κανείς δεν ενδιαφέρεται για μια σωστή Παιδεία. Είναι στη φύση της πολιτικής να μισεί την Παιδεία! Πλήν σπανίων εξαιρέσεων…

- Πρώτον, γιατί η πολιτική δεν θέλει μορφωμένους ψηφοφόρους, διότι αυτοί αποκτούν κριτική σκέψη. Και μια κριτική σκέψη αποκλείει την εξαπάτηση με φρούδες υποσχέσεις. (Γι αυτό και επιδιώκεται η πάση θυσία ισοπέδωση προς τα κάτω της γνώσης και της κοινωνίας).

-Δεύτερον, οι μορφωμένοι νέοι, όπως και οι σωστά ενημερωμένοι πολίτες, εύκολα αντιδρούν σε οποιονδήποτε πάει να τους «καπελώσει» με ιδεολογίες ξεπερασμένες και ιδεοληψίες. Γίνονται επαναστάτες, γίνονται άμμος στα γρανάζια μιας τέτοιας πολιτείας. Ή, μεταναστεύουν σε πιο ευδόκιμους τόπους.

 

ΤΑ δυο παραπάνω πράγματα  (σωστή παιδεία και κριτική σκέψη) δεν τα θέλει απολύτως καμιά κυβέρνηση! Γι αυτό και οι άστοχες «μεταρρυθμίσεις», γι αυτό και οι μεγαλοστομίες του τύπου «καταργούνται οι εξετάσεις για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ!»

 

Ο ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ Γάλλος ιστορικός  Jules Michelet στο έργο του Le Peuple (1845) επισημαίνει πως «η πρώτη φροντίδα της πολιτικής είναι η Παιδεία, η δεύτερη, η Παιδεία και η Τρίτη πάλι η Παιδεία», δηλώνοντας έτσι την τεράστια σημασία που έχει για ένα έθνος η Παιδεία του λαού του. Στην Ελλάδα, για τους πολιτικούς η Παιδεία είναι «ο τελευταίος τροχός της αμάξης», όπως έλεγαν οι παλαιότεροι εκπ/κοί. Το μόνο που κινείται στην ελληνική παιδεία είναι οι… μεταρρυθμίσεις που μάλλον σε απορρυθμίσεις καταλήγουν. Κρίμα! (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr))

 

 

Η ΔΕΞΙΑ…ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ!

 

Σύσκεψη, λέει, για την οδική συμπεριφορά στην Κρήτη και για τις υποδομές, με έμφαση στο Βόρειο Οδικό Άξονα του νησιού (ΒΟΑΚ) συγκαλεί την Παρασκευή, 1η Σεπτεμβρίου 2017, στις 16:30, στο Ηράκλειο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ευπρόσδεκτη και επιδοκιμαστέα, αν πράγματι πέρα από τη λέξη «σύσκεψη», δούμε και απτά αποτελέσματα, δηλαδή ένα αξιόπιστο οδικό δίκτυο που να ενώνει το Λασίθι με το Καστέλλι, στο οποίο και τα ατυχήματα θα είναι λιγότερα και φυσικά η οδική συμπεριφορά θα είναι περισσότερο ελεγχόμενη.

 

Ευχάριστο ότι στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν τοπικοί φορείς, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, του ΕΚΑΒ, εργαζόμενοι και επιχειρηματίες του νησιού, εθελοντικές ομάδες διάσωσης και πρόληψης, αθλητικοί σύλλογοι, καθώς και εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, και όχι μόνο κομματικά στελέχη της Ν.Δ. Όσο για το φιλόδοξο σχέδιο «Προσέχω» που θα παρουσιάσει η Ν.Δ. στο πλαίσιο της σύσκεψης, ελπίζουμε να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών της Κρήτης σχετικά με τον πολύπαθο ΒΟΑΚ. Δεκαετίες τώρα, έχουμε χορτάσει από «συσκέψεις» επί συσκέψεων. Κι εδώ που τα λέμε γιατί δεν γίνεται μια «Παγκρήτια» σύσκεψη, με όλα τα κόμματα της Βουλής προσκαλεσμένα, ώστε και πιο δεσμευτική να είναι η απόφαση και πιο αποτελεσματική η δράση; (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΤΟ ΚΑΛΟ ΝΑ ΛΕΓΕΤΑΙ

ΑΦΟΤΟΥ ο Δήμος Χανίων παρέδωσε σε χρήση την ανανεωμένη οδό Κορνάρου, αυτή χάρη στο μεράκι της ζωγραφικής και των αισθητικών   παρεμβάσεων μιας γυναίκας -της κας Βάσως- έχει την εικόνα σήμερα μιας υπαίθριας (art street) έκθεσης ζωγραφικής!

 

 

Η εφημερίδα αυτή, από την πρώτη μέρα κιόλας της εμφάνισης της εικαστικής παρέμβασης της κας Βάσως, έδωσε δημοσιότητα στο «φαινόμενο», τα δε ΜΜΕ και το διαδίκτυο πολλαπλασίασαν εκ των υστέρων το γεγονός. Πρόσφατα η κα Βάσω ζωγράφισε σε ένα τοίχο της οδού «της» ένα παγκάκι (φωτό) στο οποίο, αν προσέξετε καλά, έβαλε και την εφημερίδα «Χανιώτικα νέα». Μακάρι να την απολαύσουμε και σε άλλους δρόμους, πιο συστηματικά και οργανωμένα. Αλήθεια τί λέει ο Δήμος για όλα αυτά; (Στ.Γ.Κ.)


Σχολιάστε