"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Τροχαία και Κρήτη (σχόλια, Χ.Ν., 22-8-17)

 

 

 

 

ΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ (ΚΑΙ ΠΑΛΙ) ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

ΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ, ένας αιμάτινος βραχνάς για την Κρήτη. Αλλά γιατί θα πρέπει να υπάρχουν νεκροί, ώστε μόνο τότε το θέμα να επικαιροποιείται; Κάθε χρόνο, η πρώτη δυσάρεστη παρατήρηση των ξένων που επισκέπτονται τα Χανιά-γενικά την Κρήτη- δεν είναι το κυκλοφοριακό; Η εφημερίδα αυτή και όχι μόνο, δεν προβάλλει το πρόβλημα συνεχώς; Γιατί, άραγε, οι αρμόδιοι κωφεύουν;

 

ΕΤΣΙ, μέχρι χθες (21/8) τα τροχαία θύματα στην Κρήτη, από την αρχή της χρονιάς ανήλθαν στον θλιβερο αριθμό των 34. Τα περισσότερα νεαρά παιδιά. Μια απαράδεκτη «αυτοκτονική» τάση…

 

ΣΤΟ Ρ/Σ 24/7 και την εκπομπή Live News με τον Δ. Χατζηνικόλα, μίλησε προχθές (20/8) ο Αναστάσιος Μαρκουίζος («Ιαβέρης»), άριστος γνώστης των θεμάτων αυτοκινήτου. Είπε μεταξύ άλλων: “Το κράτος πρέπει να ανάγει σε πρώτο πολιτικό θέμα το θάνατο των νέων στα τροχαία”. Δεν έχει άδικο. Κι όταν έρευνες δείχνουν πως στη μνημονιακή Ελλάδα παρουσιάζεται αύξηση των τροχαίων κατά 60%, αυτό και μόνο δεν θα έπρεπε να κινητοποιήσει τους πάντες; Ο «Ιαβέρης», δεν διστάζει να ψυχογραφήσει το νεοέλληνα παραλληλίζοντάς τον με τους…τζιχαντιστές: “Είμαστε τρομοκράτες από ανοησία”, λέει με νόημα, προσεγγίζοντας έτσι και την τραγική παγκόσμια επικαιρότητα με τα αθώα θύματα του Isis.

 

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, οφείλουν να ενσκήψουν στο τεράστιο πρόβλημα. Είναι πια εθνικό, όχι μόνο μιας περιοχής-της Κρήτης. Εντάξει υπάρχει έλλειψη οδηγικής συμπεριφοράς, κατάλοιπο της μεταπολιτευτικής «ευμάρειας», αλλά η κατασκευή του ΒΟΑΚ όπως και οι διορθωτικές επεμβάσεις στις βασικές εισόδους/εξόδους των πολέων (Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Άγ. Νικόλαος κ.λπ.) θα μπορούσαν να είχαν γίνει προ πολλού. Ας αφήσουν οι πολιτικοί μας τις δήθεν συσκέψεις και κυρίως τους «θυμούς» τους. (Στ.Γ.Κ.)

 

ΚΡΑΤΟΣ ΠΑΡΑΛΟΓΟ

 

ΛΕΜΕ πως κράτος είμαστε όλοι, απ΄τον πιο απλό πολίτη μέχρι τον πιο λαοπρόβλητο πολιτικό. Όμως, άλλο εννοούμε εμείς κι άλλο μας συμβαίνει στην πραγματικότητα. «Στην Ελλάδα», όπως έλεγε κι ο Κ. Καστοριάδης, «μέχρι και σήμερα, το κράτος εξακολουθεί να παίζει τον ρόλο του ντοβλετιού, δηλαδή μιας αρχής ξένης και μακρινής, απέναντι στην οποία είμαστε ραγιάδες και όχι πολίτες»!

 

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, αυτό συμβαίνει δεκαετίες και με οποιαδήποτε κυβέρνηση. Από τη στιγμή που μια κομματική παράταξη θα καταφέρει να πάρει την εξουσία, παύει να ανήκει στο λαό και γίνεται κυβερνητική ελιτ. Έτσι, το ελληνικό κράτος, είναι ένα από τα πιο ιδιότυπα του κόσμου: ας πούμε, στην εκπαίδευση (στοιχειώδη και μέση), αν και υπάρχουν πλεονάζοντες εκπαιδευτικοί (σε αρκετές ειδικότητες), το κράτος επιμένει κάθε χρόνο να προσλαμβάνει αναπληρωτές, αντί να κάνει μια σωστή/ορθολογική κατανομή του υπάρχοντος προσωπικού! Έχουμε λοιπόν το εξής τραγελαφικό: να υπάρχουν εκπαιδευτικοί πλεονάζοντες, διορισμένοι σε δυσπρόσιτες περιοχές που ζητούν κάθε χρόνο μετάθεση ή απόσπαση στον  τόπο καταγωγής τους, και το κράτος να  προσλαμβάνει… αναπληρωτές στις δημιουργούμενες κενές θέσεις τους! Μια ψυχρή τακτική που αποβλέπει μόνο στην ψηφοθηρία.

 

ΟΙ προσλήψεις αναπληρωτών, συνολικά σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, σύμφωνα με τον κ. Γαβρόγλου, θα φτάσουν φέτος (2017-2018) στις 24.000. Έτσι, με τον πιο δραματικό τρόπο αναγνωρίζεται επίσημα ότι οι τεράστιες ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης για εκπαιδευτικούς, καλύπτονται από προσλήψεις αναπληρωτών μέσω ΕΣΠΑ (στη στοιχειώδη εκπ/ση). Δεκάδες χιλιάδες, λοιπόν, εκπαιδευτικοί καταδικάζονται σε μόνιμο καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας/ομηρίας και με περιορισμένα εργασιακά δικαιώματα, ενώ οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, σταδιακά, υποκαθιστούν τη μόνιμη και σταθερή εργασία στην εκπαίδευση. Μήπως όμως, αυτή η τακτική δεν εφαρμόζεται σχεδόν παντού, με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις; Μήπως δεν φτάσαμε στον εργασιακό μεσαίωνα να απασχολούνται νέοι επιστήμονες με τον «παχυλό» μισθό των 400 περίπου ευρώ μηνιαίως; Στην Παιδεία θα σκοντάψομε; (Στ.Γ.Κ.)

 

ΛΙΓΟΣΤΕΥΟΥΜΕ, ΦΤΩΧΑΙΝΟΥΜΕ!

 

  • Κατά 18% λιγότερος ο πληθυσμός στην Ελλάδα μέχρι το 2050

 

Κατά φθίνουσα πορεία… πορεύεται ο πληθυσμός της χώρας μας μέχρι τα μέσα του αιώνα. Ήδη σημειώνονται αρνητικές δημογραφικές εξελίξεις. Αυτό διαπιστώνει μια νέα μελέτη του Ινστιτούτου του Βερολίνου για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη, η οποία και αναλύει γενικότερα το δημογραφικό μέλλον της Ευρώπης: η μελέτη αναδεικνύει μάλιστα να επικρατούν ανάμικτες τάσεις, θετικές και αρνητικές στην Ε.Ε.

 

Από τη μελέτη προκύπτει ότι μεταξύ 2011-2016 η Ελλάδα έχασε σχεδόν το 3% του πληθυσμού της λόγω γέννησης λιγότερων παιδιών, αλλά και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης (μεταναστεύσεις νέων επιστημόνων, μοναχική ζωή). Προβλέπεται ότι από τα περίπου 10,8 εκατομμύρια το 2016, ο πληθυσμός της χώρας θα μειωθεί στα 9,9 εκατομμύρια έως το 2030 και στα 8,9 εκατομμύρια έως το 2050! Η μελέτη επισημαίνει ότι εξαιτίας του μικρού αριθμού παιδιών που γεννιούνται στην Ελλάδα μας (περίπου 90.000 ετησίως), η χώρα έχει πλέον έναν από τους πιο γηρασμένους πληθυσμούς στην Ευρώπη, καθώς πάνω από το ένα πέμπτο των κατοίκων της (το 21%) είναι άνω των 65 ετών!

 

Ανησυχητικό το φαινόμενο που θα΄πρεπε να προβληματίσει όλους μας. Αλλά οι μεν πολιτικοί ασχολούνται με την επόμενη τετραετία, οι δε άλλοι φορείς μάλλον κάνουν διακοπές! (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 


Σχολιάστε