"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Καλοκαιρινά κι αβάσταχτα (σχόλια, Χ.ν., 11-8-17)

 

 

 

 

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΚΙ ΑΒΑΣΤΑΧΤΑ

 

-«ΒΡΑΧΝΑΣ», κατά γενική ομολογία (9/8), το κυκλοφοριακό στα Χανιά. Ειδικά τα καλοκαίρια (και τώρα με τους αφόρητους καύσωνες) σε όλη σχεδόν την πόλη γίνεται «ο χαμός» με τα αυτοκίνητα: ένα αλαλούμ κυρίως τις μεσημβρινές ώρες στο κέντρο, αλλά και στους περιφερειακούς δρόμους διπλής κυκλοφορίας και…διπλής στάθμευσης! Φταίει ο τουρισμός; Φταίνε οι υψηλές θερμοκρασίες; Φταίει η έλλειψη αστυνόμευσης; Πάντως, ο εκνευρισμός βρίσκεται σε πρώτο πλάνο.

[Μου λέει τακτικός επισκέπτης της πόλης πως πρέπει κανείς να είναι πολύ «τυχερός», όταν οδηγεί στα Χανιά τις ώρες αιχμής. Του λέω πως κάποτε υπήρχε η τροχαία που ρύθμιζε το κυκλοφοριακό και έγραφε πρόστιμα στους παρανόμως σταθμεύοντες. Κάποτε υπήρχε και κάποιος γερανός που «σήκωνε» την παρανομία! Έπειτα, τα πρόστιμα πέρασαν στη δημοτική αστυνομία που καταργήθηκε. Σήμερα δεν υπάρχει τίποτε. Γι αυτό έχουμε καθημερινή συντροφιά την ασυδοσία, την παρανομία και «το κακό το ριζικό μας» στους δρόμους.]

 

-Ο ΟΗΕ, λέει, κατήγγειλε την Τρίτη (8/8) την «υπερβολική χρήση βίας» στη Βενεζουέλα και κατηγόρησε ταυτόχρονα τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας ότι ευθύνονται για τον θάνατο τουλάχιστον 46 αντικυβερνητικών διαδηλωτών, καθώς και ότι από τον Απρίλιο έχουν θέσει αυθαίρετα υπό κράτηση 5.000 ανθρώπους, οι 1.000 από τους οποίους παραμένουν κρατούμενοι.

[Μας αρέσει η λεπτή... απόχρωση «υπερβολική χρήση»! Λες και η βία έχει διαβαθμίσεις στα δικτατορικά καθεστώτα! Η βία είναι βία και δεν πρέπει να μας αντυπωσιάζει μόνο όταν είναι «υπερβολική», αλλά σε κάθε μορφή της. Το πιο περίεργο με την είδηση είναι ότι έχουμε κι εδώ, στην Ελλάδα, τους θαυμαστές του καθεστώτος της Βενεζουέλας!]

 

-ΚΑΤΙ που κάνει εντύπωση για όσους πηγαίνουν να ψωνίσουν από τις λαϊκές είναι ότι βλέπει και νεανικά πρόσωπα πίσω από τους πάγκους. Παιδιά που είτε σπούδασαν και δεν βρίσκουν δουλειά στο αντικείμενο σπουδών τους, είτε αποφασίσανε να ασχοληθούν με τη γεωργία.

[Μια από τις αιτίες της πτώχευσής μας είναι και το ότι απομακρυνθήκαμε από την γεωργική παραγωγή προτιμώντας τα ευκολότερα. Ποιος λησμονεί τις αγροτικές επιδοτήσεις που μετατρεπόντουσαν σε...τζιπ 4χ4; Ποιος λησμονεί την ερήμωση της υπαίθρου για χάρη μιας αμφιλεγόμενης «αστικής» ζωής; Αλλά, όλα σ΄αυτή τη ζωή έχουν ένα τίμημα που δυστυχώς το πληρώνουν πάντα οι επόμενες γενιές]

 

-Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ αλλαγή ευθύνεται για τα ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία έχουν όλο και περισσότερα θύματα. Κάθε χρόνο χάνονται άνθρωποι λόγω του καύσωνα, των πλημμυρών και των τυφώνων.

[Σύμφωνα με τους περιβαλλοντολόγους, μέχρι το τέλος του αιώνα μας, η θερμοκρασία θα ανεβεί κατά δυο βαθμούς Κελσίου! Αυτό θα σημαίνει περισσότερους και εντονότερους καύσωνες (αλίμονό μας!), καταστροφικότερες πλημμύρες και σφοδρότερους τυφώνες. Ναι! Η φύση είναι ικανή να αυτορρυθμίζεται, αλλά όχι όταν ο άνθρωπος καταστρέφει τους μηχανισμούς αυτορρύθμισής της (όπως είναι το όζον). Το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει φως στον ορίζοντα για μια λελογισμένη χρήση των ανθρωπίνων ρύπων] (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)

 

 

 

Η ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ (φωτό)

 

Μπορεί να είναι μόλις 30 ετών, αλλά έχει καταφέρει να ξεχωρίσει με το ταλέντο της σε ολόκληρο τον κόσμο και να «απογειώσει» την Ελλάδα με τη σπουδαία δουλειά της. Ο λόγος για την διακεκριμμένη Ελληνίδα ερευνήτρια της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυπηγικής και Διαστήματος (NASA), Ελένη Αντωνιάδου (από τη Θεσσαλονίκη), η οποία ασχολείται με την βιοτεχνολογία, έχει ήδη αφήσει το αποτύπωμά της στον χώρο της Ιατρικής και «αγκάλιασε» την πρωτοβουλία για την ίδρυση της Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας. Έχει κερδίσει τον τίτλο «Γυναίκα της χρονιάς», σύμφωνα με την κριτική επιτροπή της διοργάνωσης «FDM Everywoman in Technolgy Awards»).

 

 

Η μικρή αλλά πλούσια σε εμπειρίες ζωή της, τής επιτρέπει να μας εμπιστευθεί μερικές αρχές της, ώστε να διακριθούμε στη δουλειά και τη ζωή μας:

-Το να δουλεύεις περισσότερες ώρες απ’ όσες ξοδεύεις για να ζεις, δεν είναι καθόλου καλή ιδέα.

-Το burn out (=εργασιακή εξουθένωση) δεν γίνεται μόνο λόγω φόρτου εργασίας, γίνεται γιατί ο φόρτος εργασίας είναι πιο μεγάλος από το κίνητρο για τη δουλειά.

-Ίσως, το μόνο πράγμα που σε κρατάει πίσω από το να τα καταφέρεις, δεν είναι οι ευκαιρίες, αλλά η ανάθεση αρμοδιοτήτων και η ομαδική δουλειά.

-Η επιλογή των κατάλληλων συνεργατών έχει θεμελιώδη αξία. Και η επιλογή συντρόφου ζωής θα μπορούσε, θα έπρεπε και πρέπει να είναι η πιο σημαντική απόφαση που θα πάρετε, αν δεν ορίσετε τις προτεραιότητές σας με μυωπικό όραμα.

Και όλα αυτά, χωρίς κληρωτίδα…ζωής, παρά μόνο με την άοκνη και άριστη δουλειά της. (Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε