"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Στείρα και εγωϊστική διαμάχη (Χ.Ν., 27-7-17)

 

 

 

 

ΣΤΕΙΡΑ ΚΙ ΕΓΩΪΣΤΙΚΗ  ΔΙΑΜΑΧΗ

 

Η ΔΙΑΜΑΧΗ που υπάρχει ανάμεσα στον κ. Βαρουφάκη και την αντιπολίτευση είναι φυσιολογική. Όχι όμως και εκείνη με πολλά στελέχη της κυβέρνησης! Θέμα της; Οι αποκαλύψεις του πρώην υπουργού των Οικονομικών σχετικά με τα διαμειφθέντα κατά την περίοδο των κρίσιμων διαπραγματεύσεων, στα μέσα του Ιούλη του 2015. Η διαμάχη αυτή σαφώς και προκαλεί απογοήτευση σε όλους. Αποδεικνύει ότι ο ερασιτεχνισμός κι η προχειρότητα που, ομού ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, χρησιμοποίησαν τότε, δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα μιας ασχετοσύνης, αλλά και μια επικίνδυνη τροπή που έπαιρναν τα πράγματα.

 

ΕΞΑΛΛΟΥ ο ναρκισσισμός και η θεατρικότητα με τα οποία περιβάλλει ο κ. Βαρουφάκης πάντα κάθε εμφάνιση και λόγο του, υποτιμούν, για να μη πούμε ότι εκμηδενίζουν το μήνυμα που θέλει να «περάσει». Για τον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση, οι θέσεις του κ. Βαρουφάκη κινούνται «στα όρια του γραφικού»! Ο κ. Βούτσης θεωρεί επίσης ότι ο κ. Βαρουφάκης «μπλοφάρει» με τα γραφόμενά του!  Επιπλέον πιστεύει ότι η περίπτωση του κ. Βαρουφάκη «είναι ένα πολύ αρνητικό αποτύπωμα» για το πώς δεν πρέπει να ανατίθεται σε κάποιον μια υπεύθυνη θέση υπουργού σε πολύ δύσκολες και υπεύθυνες στιγμές!

 

 

Ο ΙΔΙΟΣ ο πρωθυπουργό, ο κ. Αλέξης Τσίπρας, στον οποίο πολλές φορές αναφέρεται ο πρώην ΥΠΟΙΚ, έδωσε έμμεση απάντηση στα όσα ισχυρίζεται ο  Γ. Βαρουφάκης. Χωρίς να τον διαψεύδει, μιλώντας στον βρετανικό Guardian, ομολόγησε: «Έκανα λάθη, μεγάλα λάθη. Ίσως το μεγαλύτερο να ήταν επιλογή προσώπων σε θέσεις-κλειδιά»! Για τα όσα γράφει ο κ. Βαρουφάκης στο βιβλίο του σημειώνει: «Ο Γιάνης προσπαθεί να γράψει την ιστορία με άλλο τρόπο. Ίσως να έρθει η στιγμή που θα ειπωθούν αλήθειες… Όταν φτάσαμε στο σημείο να δούμε αυτό που παρουσίασε ως Plan B, ήταν τόσο θολό που δεν άξιζε καν να το συζητήσουμε. Ήταν αδύναμο και αναποτελεσματικό»!

 

ΑΛΛΑ, η διακυβέρνηση μιας χώρας δεν είναι ένας… περίπατος. Όσο βρίσκεται κανείς στην αντιπολίτευση, έχει υποχρέωση να ετοιμάζεται για τα πάντα. Αν θέλει να είναι σοβαρός! Να έχει επίσης πολλά πρόσωπα στη διάθεσή του και πολλές εναλλακτικές (σκιώδης κυβέρνηση) για κάθε θέμα. Ώστε να μην είναι αναποτελεσματική καμιά μελλοντική κίνησή του.

 

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, με το να συν-αποτελείται ακόμη από συνιστώσες ο ΣΥΡΙΖΑ, δυσκολεύεται πολύ στο να συνειδητοποιήσει την ευθύνη του κυβερνάν και να συντονίζει έτσι πολιτική και ενέργειες. Ακόμη και σήμερα, μετά από δυο χρόνια διακυβέρνησης, παρουσιάζονται αρκετές παραφωνίες (δαφορετικές απόψεις) καθώς και τακτικές στο «τι και γιατί το πράξαμε»; Και στο «τί κάνουμε από δω και πέρα»;

 

ΕΙΝΑΙ γεγονός πως οι λαοί έχουν τους ηγέτες που αξίζουν και πως υπάρχουν ιστορικές περίοδοι με άξιους ικανότατους άνδρες και άλλες με αδύναμους. Στις δεύτερες περιόδους ευδοκιμούν και οι στείρες αντιπαραθέσεις, με τα  “mea culpa” και τους εντυπωσιασμούς… (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)

 

 

 

Η «ΕΞΟΔΟΣ»

 

Η ΠΟΛΥΘΡΥΛΟΥΜΕΝΗ «έξοδος» στις αγορές έγινε αυτές τις μέρες, μετά από 3 χρόνια οικονομικής νέκρας. Η χώρα δανείστηκε (ενώ δεν τα είχε ανάγκη!) 3 (τρία) δισ. ευρώ με την έκδοση 5ετούς ομολόγου το οποίο έχει συνολική μέση απόδοση 4,625%.

 

ΟΣΟ κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να προβάλλει το γεγονός ως επιτυχία, ο απλός πολίτης αντιλαμβάνεται ότι όλα γίνονται για να τονωθεί το ηθικό της ίδιας της κυβέρνησης, διότι είναι ο λαός που δανείζεται και πάλι. Αλλά, με βαρύτερους όρους (από το 2014). Και πως να θεωρείται επιτυχία ένας δανεισμός της χώρας με πάνω από 4, 5% επιτόκιο, όταν Πορτογαλλία και Κύπρος βγήκαν με επιτόκιο κάτω από το 2%;

 

ΟΠΩΣ μάλιστα ισχυρίζεται η αντιπολίτευση-και φαίνεται να έχει δίκαιο-αυτό που πραγματικά μετράει δεν είναι το ονομαστικό επιτόκιο, αλλά η διαφορά από το αντίστοιχο γερμανικό, το λεγόμενο «σπρεντ», που ήταν 4,35 ποσοστιαίες μονάδες το 2014, ενώ τώρα αυξήθηκε στις 4,81 μονάδες! Μάλιστα, η έκδοση του πρώτου «αριστερού» ομολόγου καλύφθηκε κατά το μισό περίπου από κατόχους των παλαιών ομολόγων του 2014, οι οποίοι το αντάλλαξαν σε τιμή ακριβότερη κατά 2,6%.

 

ΟΥΤΩΣ Ή ΑΛΛΩΣ, η κυβέρνηση επιθυμούσε διακαώς μια «επιτυχία», μια ένδειξη επιστροφής στην κανονικότητα. Γι αυτό και η σημασία της έκδοσης ομολόγου από την ελληνική κυβέρνηση είναι ότι πράγματι  αποτελεί μια απόπειρα να δοθεί ένα «σήμα» προς τις διεθνείς αγορές ότι η χώρα δεν βρίσκεται πλέον σε φάση αβεβαιότητας, αλλά επανέρχεται σταδιακά στη λεγόμενη κανονικότητα. Μακάρι να το αντιληφθούν έτσι οι αγορές που ανέκαθεν είναι καχύποπτες απέναντι στην ελληνική οικονομία. Και μακάρι η κυβέρνηση να καταλάβει ότι οι αγορές δεν ήταν ποτέ «αρκούδες» για να… χορεύουν, όπως τις λαλεί ο καθένας. (Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε