"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Απομόνωση Τουρκίας (Χ.Ν., 18-7-17)

 

 

 

 

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ;

 

ΣΕ μια μια ευνοϊκή συγκυρία της διεθνούς διπλωματίας, άρχισαν οι γεωτρήσεις στο θαλάσσιο «οικόπεδο» 11 της ΑΟΖ Κύπρου. Λέμε «συγκυρία» διότι τα συμφέροντα των διεθνών παραγόντων (πολιτικών, στρατιωτικών, επιχειρηματικών) συγκλίνουν στο να γίνει η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου. Μάλιστα, χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση, καθώς η  διαταραχή στις σχέσεις της Δύσης με την Ρωσία (λόγω Ουκρανίας) υποχρεώνει την Ε.Ε. και την Ουάσιγκτον να αναζητήσουν εναλλακτικές ενεργειακές πηγές, ώστε να περιορισθεί η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο.

 

ΓΙΑ την Τουρκία, το πολυθρυλούμενο casus belli (που έχει θέσει αυθαίρετα και στο Αιγαίο!) εξαιτίας της ανακήρυξης της κυπριακής ΑΟΖ φαίνεται να χάνει την αξία του. Όχι μόνο γιατί το αγνόησε παλαιότερα ο Τάσσος Παπαδόπουλος και ανακήρυξε την κυπριακή ΑΟΖ, χωρίς να υποστεί η Κύπρος σοβαρές συνέπειες από την Τουρκία, αλλά και επειδή η χώρα αυτή δεν τόλμησε να πραγματοποιήσει τις απειλές της, το 2011, όταν ανακαλύφθηκε το κοίτασμα «Αφροδίτη»! Μπορεί η Κύπρος να είναι μικρή χώρα, όμως στον διπλωματικό τομέα αποδεικνύεται μεγάλη!

 

ΕΤΣΙ, σήμερα οι περισσότερες κυβερνήσεις της Δύσης (Ε.Ε., ΗΠΑ) και οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες αγνοούν τις «νέες» απειλές της Τουρκίας και συνεχίζουν τις γεωτρύσεις στην Κύπρο δημιουργώντας μια «de facto» διεθνή κατάσταση στην Ανατολική λεκάνη της μεσογείου. Το πόσο σημαντική είναι η υπέρ της ΑΟΖ της Κύπρου θέση των Δυτικών μέλει να αποδειχθεί κι από την επίσκεψη της κας υπουργού Αμύνης της Γαλλίας! Φυσικά, το παραπάνω status, αν παγιωθεί κάτω από την ομπρέλα της διεθνούς διπλωματίας και του διεθνούς δικαίου, θα έχει ευεργετικές συνέπειες για την ελληνική ΑΟΖ αργότερα-και όχι μόνο. Αν, ωστόσο, δεν προκύψει κανένα τουρκικό απονενοημένο διάβημα. (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)

 

ME ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

 

«Σε 11 κιβώτια, λοιπόν, «έκλεισαν» την προδοσία της χούντας, την τουρκική εισβολή και κατοχή, τις ευθύνες των ξένων, αλλά και τις ευθύνες κάποιων Ελλήνων πολιτικών, που έπαιξαν το παιγνίδι της ξενοκίνητης χούντας, μέχρι την επιστροφή της Δημοκρατίας στη χώρα που γεννήθηκε. Διότι ο κάθε μάρτυρας (και ψευδομάρτυρας) των φακέλων είπε το μακρύ και το κοντό του, ο καθένας κάλυψε τον κομματικό χώρο από τον οποίο προερχόταν, και η μόνη που υπέφερε από το θέατρο του παράλογου, που παίχθηκε στην Ελληνική Βουλή, ήταν η αλήθεια».

 

Τα παραπάνω είναι σχόλιο του έγκυρου Κύπριου δημοσιογράφου Μιχ. Ιγνατίου στην ιστοσελίδα του. Κι εδώ που τα λέμε, γιατί θα έπρεπε να περάσουν 43 χρόνια για να παραδοθούν οι καταθέσεις μαρτύρων που πιθανόν να μη ζουν σήμερα; Και γιατί μια «αριστερή» κυβέρνηση επέλεξε αυτές τις μέρες για την παράδοση των φακέλων; Μήπως όλα γίνονται για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης (Κυπρίων και Ελλαδιτών) από τα τρέχοντα καυτά προβλήματα; Μήπως οι φάκελοι αποτελούν άλλο ένα «Κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου, με μηδενική αξία; Ας πούμε, εξετάσθηκε ποτέ ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο κ. Χένρι Κίσιγκερ; Μα, εκεί δεν βρίσκεται η αλήθεια;

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 


Σχολιάστε