Κυπριακό-Ελληνοτουρκική διπλωματία (Χ.Ν., 13-7-17)
Posted on 13 Ιουλ, 2017 in Σχόλια | 0 comments
ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
ΟΙ Τούρκοι ακολουθούν πάντα επιθετική διπλωματία. Κι όταν τους «παίρνει», όταν δηλαδή οι συγκυρίες τους το επιτρέπουν, μετατρέπουν αμέσως τη διπλωματία σε πράξη. Το είδαμε στο Κυπριακό (1974) και πιθανόν να το ξαναδούμε με άλλη μορφή.
ΕΙΝΑΙ εύκολοι στον πόλεμο, αλλά δυσκολότατοι στην ειρήνη.
ΜΕ το να έχουν σήμερα σχεδόν στρατιωτικό καθεστώς, ή μάλλον με τον Ερντογάν περίπου δικτάτορα, εξαπολύουν ένθεν κακείθεν προκλήσεις με ανιστόρητες απαιτήσεις και φανερές απειλές.
ΕΧΟΥΝ μάθει να μη χάνουν! Πώς; Μα, με το να προσθέτουν σε κάθε προσχηματικό «διάλογο» που στήνουν νέες απαιτήσεις. Ή, με το να επαναφέρουν παλιά αιτήματα- που απέσυραν- ως νέα. Η «ανατολίτικη» νοοτροπία «τα δικά μου, δικά μου, και τα δικά σου πάλι δικά μου» στο μεγαλείο της!
ΑΝ κάνουμε μια σύντομη ανασκόπηση, θα δούμε πως παρόλο που η Τουρκία δεν συμμετείχε στον Β’ Πόλεμο όπως η χώρα μας που βγήκε διπλά κατεστραμμένη (με τον εμφύλιο), η Τουρκία κατάφερε μεταπολεμικά με προβοκάτσιες να διώξει τον Ελληνισμό από την Κωνσταντινούπολη και να «κατακτήσει», με την προκλητική ανοχή των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, τη μισή Κύπρο! Εξάλλου, με τα Ίμια δεν δημιούργησε τις ανύπαρκτες μέχρι τότε δήθεν «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο; Ή, μήπως τώρα δεν απειλεί με προσάρτηση των κατεχομένων;
ΣΥΝΕΠΩΣ, αναμενόμενο είναι να «παίζει» το ρόλο όχι μόνο της υπερδύναμης αλλά και του χωροφύλακα στην περιοχή. Γιατί λοιπόν, να θέλει να λυθεί το Κυπριακό δίκαια; Την συμφέρει η διαιώνιση του θέματος, ώστε να θέτει αυθαίρετες απαιτήσεις, όπως αυτές που αφορούν στους υδρογονάνθρακες της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας!
ΑΠΕΙΛΕΙ υπολογίζοντας πως θα τρομοκρατήσει ή θα κάμψει τις αντιστάσεις μιας μικρής ευρωπαϊκής χώρας, της Κύπρου, ποντάροντας στο ότι η Ελλάδα βρίσκεται εδώ και 8 χρόνια σε βαθιά οικονομική κρίση, είναι πολιτικα κατακερματισμένη και αδύναμη να προβάλλει, πόσο μάλλον να επιβάλλει τα δίκαια και τις απόψεις της προς τα έξω!
ΚΑΙ πάλι η Τουρκία θα αξιοποιήσει επωφελώς, για την ίδια και τη διπλωματία της, τα αποτελέσματα της πρόσφατης διάσκεψης στην Ελβετία για το Κυπριακό. Σαμποτάροντας τις διακοινοτικές συνομιλίες δεν κατάφερε άραγε να επισημοποιήσει την αμετακίνητη στάση της στο θέμα της παραμονής των στρατευμάτων κατοχής στο τουρκοκρατούμενο βόρειο τμήμα του νησιού; Ποια είναι τα επόμενα βήματά της; Νομίζουμε πως δεν θα της είναι εύκολο να κάνει τον «τσαμπουκά» στην ΑΟΖ της Κύπρου σε μια περιοχή στην οποία κύριοι ενεργειακοί παίκτες εμφανίζονται ομού η Ε.Ε. (Γαλλία), οι ΗΠΑ (ήδη εξέφρασαν την στήριξή τους στην Κύπρο) και η Ρωσία. Αλλά «φωνάζει ο κλέφτης, να φύγει ο νοικοκύρης»… (Στ.Γ.Κ.)
ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΛΟΓΙΑ
-Ένα από τα εντονότερα κοινωνικά φαινόμενα που με την κρίση βρήκαν πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθούν και να αναδειχθούν, είναι η γυναικεία λογοτεχνία (για πολλούς παραλογοτεχνία)
(φωτό, 1). Πολλές Ελληνίδες, συνήθως ηλικιακά ώριμες, επιδίδονται με επιτυχία στη συγγραφή (περιγραφή) των κόσμων τους: πλαστών συναισθημάτων ή και πραγματικών. Δεν είναι κακό αυτό, ίσα-ίσα… Παλαιότερα υπήρχαν οι εκδόσεις Δαρεμά που φιλοξενούσαν λογοτεχνικές «γυνακείες» απόπειρες. Έπειτα ήλθαν τα ξενικής προέλευσης «Άρλεκιν». Τώρα έχουμε ακόμη και πωλήσεις ελληνικής γυναικείας «λογοτεχνίας», μέσω του αθηναϊκού κυριακάτικου Τύπου! Αγοράζεις το βιβλίο στην τιμή της εφημερίδας και πετάς (;) την εφημερίδα! Όχι ότι δεν υπάρχουν και αξιόλογα βιβλία που κυκλοφορούν κατ΄αυτόν τον τρόπο. Δύσκολη φυσικά η επιλογή. Αλλά και ποιος διαθέτει τόσο χρόνο ώστε να διαβάζει ογκώδη μυθιστορήματα; Εν πάση περιπτώσει, το φαινόμενο είναι προς μελέτη και μακάρι να προκύψει στο τέλος κάτι το θετικό για τα ελληνικά γράμματα…
- Με τις θερμοκρασίες στα ύψη, όλοι ζητάμε δροσερές γωνιές και θάλασσα στην οποία τα «παιχνίδια» συνεχώς ποικίλλουν. Περίεργο το άθλημα (φωτό, 2) στον ουράνιο χώρο, πάνω από την αδέσποτη παραλία στη Ν. Χώρα.
Ιπτάμενος αναβάτης μηχανής; Ακροβάτης προς εντυπωσιασμό της παρέας; Ουδείς γνωρίζει περί τίνος πρόκειται. Πάντως οι από κάτω, κοιτάζουν μάλλον εντυπωσιασμένοι! (Στ.Γ.Κ.)