"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Η Ελευθερόπολις (Χ.Ν., 6-7-2017)

 

 

 

 

Η «Ελευθερόπολις»

 

 

 

eleftheropolis

ΓΙΑ την τριμηνιαία εφημερίδα των απανταχού Αρμενιανών και πάλι ο λόγος. Μια φιλότιμη (και γενναία στους μίζερους καιρούς μας) αποκορωνιώτικη προσπάθεια, που κοσμεί και εμπλουτίζει με την παρουσία της τον περιοδικό Τύπο των Χανίων… Ξεχωρίζουμε, για την επικαιρότητα και την γοητευτική ματιά του ένα «γραμματσάκι» του Γέρω-Χαραλάμπη. Αναφέρεται, με πολλή αγάπη και τρυφερότητα, στα πρώτα δειλά βήματα της αρμενιανής εφημερίδας, όπως τόσο απολαυστικά τα ιστορεί στην νοπιολαλιά του ο μοναδικός Χαράλ. Μπουρνάζος, αστήρευτη πηγή της κρητικής παράδοσης και ψυχή της εφημερίδας. Παρουσιάζει την εφημερίδα να… απολογείται για τον πρώτο χρόνο έκδοσής της με πολλή παραστατικότητα και χιούμορ. Γράφει:
«…Η μαντινάδα τση παλιάς Αρμενιανής (σ.σ. μαντινάδα που μιλάει για την ενότητα των Αρμενιανών) ταιριάζει και σ’ εμένα την Ελευθερόπολη, που από τα πρώτα μου στρατουλίσματα, οπερυσις τέθοιον καιρό (σ.σ. το 1995) μ’ ούλη μου την ακατεχοσύνη στο γράψιμο, το τέκιασμα, το τύπωμα και το πέταμα, όπου δοκίμαζα τα φτερά μου, σιγά, δειλά και ταπεινά, σαν το ξεπεταράκι το πουλί. Μα, έλα σου δα που τα κατάφερα κι «εβγήκα» κι «εκυκλοφόρησα», κι επέταξα κι έφταξα σ’εσένα, αναγνώστη μου. Κι έδωκ’ ο Θεός και χρόνιασα μ΄ετούτο μου το φύλλο, που βαστάς στα χέρια σου και το διαβάζεις. Τούτη τη δύναμη, τη ζωή και την πνοή, το χωριό μου, εσύ αναγνώστη, Αρμενιανέ, ξενομερίτη και τση ξενιθειάς μου την εδώκετε. Κι εσείς μ’ αναθρέψετε, μ’ εντατέψετε, με θρέψετε και μ’ εκανακέψετε, με ντύσετε και με στολίσετε σαν την κούκλα, ως με λένε, μ’ άσπρα κεντημένα «φύλλα» τα φουστάνια μου, με μπροσποδιές και ζωγρα­φιές και φιόγκους στα μαλλιά, με την Κρήτη για κορώνα στο κεφάλι και τη ροδαρά στην αμασκάλη!
[…] Κι ετούτοσες ο ρεφενές κι η συγγραφική συνεισφορά, καθώς εστρατευτήκανε με τα συγγραφικά τους όπλα «ανά χείρας», να γράφουνε για όνομής μου, να ψάχνουνε για να βρούνε και να ψάχνουνται να θυμηθούνε αθιβολές, νάκλια, χωρατά, ιστορίες και δόξες Αρμενιανές και των Αρμενιανών ανθρώπων. Που, μερακλήδες, σεβνταλήδες, χουβαρντάδες κι αρχοντάνθρωποι στην ψυχή ως ήτανε, γνωρίζανε να ζούνε, να nολεμούνε, ν’ αγα­πούνε και να γλεντούνε…»

ΚΑΙ όλα αυτά τα ωραία, για την επίπονη διαδρομή που ακολουθεί η εφημερίδα (η κάθε εφημερίδα), για το πώς βγήκε και βγαίνει σχεδόν σε εθελοντική βάση επί 22 συναπτά έτη η “Ελευθερόπολις”, θα τα βρείτε στο τεύχος Απρ.-Μάιος-Ιούν. 2017 (σελ.8). Τι άλλο να τους ευχηθούμε; Βάστα γερά Γερω-Χαραλάμπη, βάστα γερά «Ελευθερόπολις». Έχουμε δρόμο για τα 50χρονα… (Στ.Γ.Κ.)


Σχολιάστε