"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Στα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ; (σχόλια, Χ.Ν., 6-7-17)

 

 

 

 

ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ;

 

ΜΙΑ από τις επώδυνες καταστάσεις που δημιούργησε –και δημιουργεί ακόμη- η κρίση είναι η πολυδιάσπαση του άλλοτε αρραγούς δικομματισμού. Ή, των λεγομένων κομμάτων εξουσίας. Ταυτόχρονα  αποκαλύφθηκαν ο ερμητισμός και η παθογένεια του πολιτικού μας συστήματος.

 

Η ΠΟΛΥΔΙΑΣΠΑΣΗ είναι εμφανέστερη στο άλλοτε πανίσχυρο ΠΑΣΟΚ, το κόμμα του Ανδρέα. Όσο κυριαρχούσε στα πράγματα η ισχυρή προσωπικότητα του δημιουργού του, κάθε φυγόκεντρη δύναμη είτε εξοβελιζόταν ευθύς αμέσως («έθεσεν εαυτόν εκτός κινήματος»), είτε σιωπούσε.

 

ΤΑ χρόνια πέρασαν, η φθορά (και η διαφθορά) ροκάνισαν την ισχύ του ΠΑΣΟΚ, με συνέπεια τη σχεδόν (αυτο)διάλυσή του με την κρίση. Την ίδια τακτική, με λιγότερες φθορές, ακολούθησε και η Ν.Δ. του Κ. Καραμανλή.

 

… ΣΗΜΕΡΑ συζητιέται κατά κόρον η δημιουργία ενός νέου φορέα στη θέση του παλιού ΠΑΣΟΚ. Ευκταίο και αναμενόμενο. Όμως, ο πολύς κόσμος αδυνατεί να καταλάβει πόσο «νέος» θα είναι ο καινούργιος φορέας. Αναρωτιέται μήπως θα είναι μια «αναπαλαίωση» ενός κόμματος που εδώ και χρόνια πνέει τα λοίσθια, τόσο από ικανούς άνδρες όσο και ιδέες. Ό,τι παύει να εμπνέει, δύσκολα ανανεώνεται.

 

ΕΝ πάση περιπτώσει, για να μην υποτιμούμε εκ των προτέρων κάθε κίνηση στον άλλοτε «σοσιαλιστικό» ή «κεντροαριστερό» χώρο,  περιμένουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις.

 

ΠΟΛΛΟΙ προκρίνουν (ΠαΣοΚ, ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου και η ΕΔΕΜ του Απόστολου Πόντα) ένα ομοσπονδιακό σχήμα, που θα έχει τη δική του ξεχωριστή οργανωτική δομή, αλλά δεν θα απαιτεί την κατάργηση των υπαρχόντων κομμάτων και κινήσεων. Κάτι δηλαδή, σαν τις παλιές «συνιστώσες» του ΣΥΡΙΖΑ, σε νέα «βελτιωμένη» έκδοση! Αντίθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις Πολιτών και η πλευρά Ανδρουλάκη επιθυμούν, «ένα πραγματικά νέο κόμμα» και όχι απλά μια συνάθροιση των παλιών κομμάτων.

 

ΠΩΣ θα ληφθεί η απόφαση; Από τις ηγεσίες των κομμάτων που απαρτίζουν το ΔΗΣΥ (Δημοκρατικη Συμπαράταξη) ή από τη βάση, το λαό; Είναι όμως εύκολο στην εποχή των τεράτων, ένα ιστορικό κόμμα όπως το τωρινό ΠΑΣΟΚ (της Φώφης Γεννηματά) να δεχθεί την αυτοδιάλυσή του και την ένταξή του σε έναν ευρύτερο φορέα;

 

ΤΟ πώς τελικά θα λυθεί το παραπάνω ερώτημα αλλά και τα άλλα «υπαρξιακά» προβλήματα, εναπόκεινται στην επιτροπή Αλιβιζάτου. Αλλά, και το άλλο θέμα απαιτεί λύση, το «διαδικαστικό»: δηλαδή τί θα προηγηθεί, το ιδρυτικό συνέδριο του νέου κόμματος ή η εκλογή του νέου προέδρου; Το ευχάριστο είναι ότι κάτι κινείται σε ένα χώρο που έχει προσφέρει τόσα πολλά στον τόπο, αλλά εδώ και χρόνια έχει παραλύσει εξαιτίας των μνημονίων και της κρίσης. Για όλα αυτά, οψόμεθα… ες Οκτώβριον.(Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΓΕΝΙΑ MOBILE

ΕΓΙΝΕ αχώριστος σύντροφος, σχεδόν ένα με το δέρμα μας. Όπου κι αν στρέψεις το βλέμμα σου, θα δεις τα δάκτυλα να κινούνται με θαυμαστή ταχύτητα πάνω σε μια οθόνη, μικρή ή μεγάλη δεν έχει σημασία. Θέλεις επικοινωνία (το και συνηθεστέρο); Τα δάκτυλα «τρέχουν» πάνω κάτω στο πληκτρολόγιο του I-phone ή του I-pad, ενώ και το απλό κινητό είναι κολλημένο συνεχώς στο αυτί του οδηγού που βέβαια έτσι γίνεται πολύ επικίνδυνος στους δρόμους.

 

 

ΤΩΡΑ όλα χωράνε σε μια συσκευή: θέλεις διαδίκτυο ή facebook, διαδικτυακό δανεισμό, δικτυακές ενημερώσεις και τουριστικές πληροφορίες; Θέλεις προβολές ταινιών και ποδόσφαιρο (αν και οι οθόνες εδώ είναι μικρές); Θέλεις «μαζώξεις», θέλεις κινήματα, θέλεις επαναστάσεις ή πρωτοβουλίες πολιτών; Όλα χωράνε μέσα σε μια οθόνη!

 

ΧΩΡΙΣ καλά καλά να το αντιληφθούμε, μια νέα κοινωνική πραγματικότητα αναδύεται: αυτή του Διαδικτύου. Χωρίς καν να το καταλάβουμε, «ανεπαισθήτως» που θα’ λεγε κι ο Αλεξανδρινός, κλεινόμαστε έξω από τον πραγματικό κόσμο, τους πραγματικούς ανθρώπους, τη σφύζουσα ζωή. Πόσο ανατρεπτικός ή αποχαυνωτικός θα είναι ο νέος τρόπος ζωής που υιοθετούμε, θα το δείξει το εγγύς μέλλον. (Στ.Γ.Κ.)

 

ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

ΕΝΑ «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο είναι πολύ πιο πιθανό να λάβει χώρα κατά τους θερινούς μήνες παρά κάποια άλλη χρονική περίοδο. Η εξήγηση είναι απλή: σύμφωνα με κλινικούς Ψυχιάτρους αλλά και άλλους της συμεριφορικής επιστήμης, η ζέστη, ειδικά σε συνδυασμό με την υγρασία (κάτι που το ζούμε έντονα τους θερινούς μήνες στα Χανιά), αυξάνει την επιθετικότητα και την βίαιη συμπεριφορά, αλλά και τους κακούς τρόπους γενικά.

 

ΘΑ μου πείτε πως, αν οι Τούρκοι έχουν «προγραμματίσει» κάποιο τεχνητό επεισόδιο στο Αιγαίο – έχουν την ικανότητα να το μεθοδεύσουν- δεν θα περιμένουν τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, αλλά την κατάλληλη γι αυτούς «διπλωματική» στιγμή κάνοντας μια προβοκάτσια. Που φυσικά θα χρεώσουν σ’ εμάς! Έτσι δεν χάσαμε τον ελληνισμό της Πόλης στα 1955; Έτσι δεν χάσαμε τη μισή Κύπρο με τον αρχιπροβοκάτορα Ντεκτάς που στάλθηκε κρυφά στο νησί από την τουρκική κυβέρνηση στη δεκαετία του ’60;

 

 

ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ της ανθρώπινης συμπεριφοράς (Behaviorism) λένε πως εκτός από την κακοκεφιά και τη δυσφορία που προκαλεί η ζέστη, σε ορισμένους ανθρώπους καθώς και στους σίγουρα ευερέθιστους πάντα πολιτικούς (δίκην Ταβούσογλου), παρουσιάζεται και μια καλοκαιρινή εκδοχή της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής! Οπότε… (Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε