"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Μνημόνια και κρίση (Χ.Ν., 29-6-17)

 

 

 

 

ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΡΙΣΗ

 

1.-ΑΥΤΟ που η ζωή μάς έμαθε μέχρι τώρα είναι ότι, όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας μεγάλης καταστροφής (όπως είναι η οικονομική κρίση ή ένας πόλεμος), ως λαός συσπειρωνόμαστε. Δεν διαλυόμαστε σε εφτά ή και περισσότερα κόμματα. Επικρατεί «η ισχύς, εν τη ενώσει».

 

ΑΦΟΤΟΥ ο ελληνικός λαός έπεσε στην παγίδα ή την ανάγκη των μνημονίων, με έναν άκρως λαϊκίστικο και πολιτικάντικο τρόπο διαιρέθηκε σε «μνημονιακούς» και «αντιμνημονιακούς», σε «γερμανοτσολιάδες» και «πατριώτες», σε φιλοευρωπαίους και ευρωσκεπτικιστές, σε δραχμολάτρες και ευρωλάτρες! Κι αυτή η διαίρεση κράτησε μέχρι και οι κατήγοροι να γίνουν κυβέρνηση και να λησμονηθούν «προδότες», «δοσίλογοι» και άλλα ωραία…

 

2.-ΩΣΤΟΣΟ, τα σκληρά μέτρα που παίρνονται κάθε τόσο γονατίζουν την οικονομία. Οδήγησαν πολλούς στην αυτοκτονία, άλλους στο εξωτερικό, η ανεργία κόλλησε σε διψήφιο αριθμό, η φτωχοποίηση αυξήθηκε ραγδαία, τα συσσίτια έγιναν καθημερινή εικόνα, η ζωή ακρίβηνε, οι στοιχειώδεις πληρωμές αγαθών είναι πια αδύνατες, τα χρέη βρίσκονται στο κόκκινο…

 

Η ΔΙΑΜΑΧΗ τώρα, με κυβέρνηση τους άλλοτε «αντιμνημονιακούς», για το «τίς πταίει;» μετατοπίστηκε έντεχνα στο ότι φταίνε τα μνημόνια για την κρίση! Τα δε μνημόνια είναι πάντα οι άλλοι, οι «κακοί» και ανθέλληνες Ευρωπαίοι που θέλουν τη χώρα μας συνεχώς «γονατισμένη». Ποτέ εμείς ως σύνολο. Έτσι, πολλά στερεότυπα αναδύθηκαν, πολλές εξάρσεις όψιμου πατριωτισμού. Η κάθε κυβέρνηση, ακόμη και η πρώτη φορά «αριστερά», ακολουθεί σήμερα τα μνημόνια που υπογράφει, αλλά και την παλιά πολιτικάντικη συνταγή ώστε να κρατηθεί στην εξουσία: λαϊκίζει ασύστολα και διορίζει «ημετέρους» προκειμένου να αποκτήσει «πελατεία» ψηφοφόρων. Τα ίδια κάνουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Και η χώρα βουλιάζει…Και σήμερα ακόμη, αρκετοί βουλευτές της πλειοψηφίας ισχυρίζονται ότι την κρίση την έφεραν τα μνημόνια των «ξένων» και των υπηρετών τους, εξαιρώντας προφανώς τους εαυτούς τους!

 

3.-ΑΛΛΑ, από την αρχή της κρίσης, με το πρώτο μνημόνιο, η Ελλάδα είχε αναλάβει την υποχρέωση να καταρτίσει εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο. Κάτι που θα την έσωζε, αν είχε γίνει έγκαιρα. Δεν το υλοποίησε ποτέ. Με το τρίτο μνημόνιο, το καλοκαίρι του 2015, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η χώρα ανέλαβε εκ νέου την υποχρέωση να καταρτίσει εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο. Και πάλι το αθέτησε. Σήμερα, τα μνημόνια πια μας υποχρεώνουν να καταρτίσουμε εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, επειδή 8 χρόνια τώρα δεν το θέλαμε.

 

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, το παρόν πολιτικό σύστημα (κυβέρνηση και αντιπολίτευση)   δεν κάθεται να οργανώσει ούτε καν ένα δημοκρατικό διάλογο με στόχο ένα εθνικό σχέδιο (όπως έκανε η Κύπρος), για την έξοδο από την κρίση, αλλά και για το μετά την κρίση. Κατά τα άλλα το 2018 θα βγούμε, λέει, στις… αγορές!(Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

ΝΕΟΙ «ΠΟΛΕΜΟΙ», ΝΕΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ…

 

ΚΑΘΕ ανθρώπινη επινόηση (εφεύρεση) έχει δυο όψεις: την καλή και την κακή. Το ίδιο συμβαίνει και με το διαδίκτυο (Internet).

 

 

ΚΑΝΕΙΣ δεν αμφισβητεί την τρομερή βοήθεια που αυτό παρέχει στους σημαντικότερους τομείς των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων. Κυρίως στην επικοινωνία και την ενημέρωση.

 

ΥΠΑΡΧΕΙ και η «κρυφή» επιρροή του διαδικτύου όπως είναι η προώθηση των προϊόντων μιας συγκεκριμένης εταιρίας. Έτσι, δεν μας εκπλήσσει η προχθεσινή απόφαση της Κομισιόν για την επιβολή τσουχτερού προστίμου στην  Google (2,42 δισ. ευρώ) εξαιτίας της ευνοϊκής μεταχείρισης της υπηρεσίας αγορών της, σε βάρος των άλλων υπηρεσιών.

 

Η ΜΕΓΑΛΗ αδυναμία του διαδικτύου είναι οι κυβερνοεπιθέσεις (από τη λέξη cyber που παραπέμπει στην ελληνική λέξη «κυβέρ-νηση», με απώτερη σημασία την παγκόσμια επιρροή, διακυβέρνηση). Όπως αυτές που σημειώθηκαν την περασμένη Τρίτη, σε παγκόσμιο επίπεδο. Πιθανόν να αποτελούν το έσχατο «όπλο» αντιμαχομένων σε άλλα φανερά επίπεδα (οικονομία, πολιτική, ιδεολογία, θρησκεία): για εκφοβισμό ή χαλιναγώγηση της κοινής γνώμης ή ακόμη και για πληρωμή λύτρων! Όπως ακριβώς η τελευταία ευρείας έκτασης κυβερνοεπίθεση σε πολλές χώρες της Ε.Ε., τη Ρωσία, την Ουκρανία, τις ΗΠΑ κ.λπ., με τον ιό petya που μπλοκάρει τον υπολογιστή και τον απελευθερώνει μόνο όταν ο χρήστης πληρώσει λύτρα! Στο στόχαστρο του ιού βρέθηκαν εταιρείες, τράπεζες, μετρό, ακόμα και αεροδρόμια. Κι αν μεν οι δεχόμενοι την επίθεση είχαν προνοήσει να διασώσουν τα αρχεία τους ή τα προγράμματά τους και σε άλλες μορφές, έχει καλώς. Αν όχι, τότε είναι που επέρχεται απόλυτη παραλυσία στο ηλεκτρονικό σύστημα μιας επιχείρησης ή ενός οργανισμού, με ανυπολόγιστες ζημίες.

 

ΕΤΣΙ, έχουμε μπει σε μια νέα εποχή κατά την οποία, μέσω της εξελισσόμενης τεχνολογίας, οι κίνδυνοι που θα μας περιβάλλουν θα είναι άπειροι και το χειρότερο αόρατοι! Κάποτε επενδύαμε στη γνώση, για να οδηγηθούμε στην ευημερία και ευτυχία. Σήμερα, πλην των ακαδημαϊκών γνώσεων, μετρούν και οι… δεξιότητες, όπως η αντιμετώπιση των «κυβερνοεπιθέσεων» από χάκερς. Οι παραπάνω πραγματικότητες επαναφέρουν στην προ αιώνων, αλλά πάντα επίκαιρη, ρήση του Πλάτωνα (στο «Μενέξενο»), πως «πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής πανουργία και ου σοφία φαίνεται». Νέοι καιροί, νέοι απρόβλεπτοι πόλεμοι, νέες μέθοδοι, νέα ήθη. Και, κάθε εποχή και τα όπλα της. (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)

 

 


Σχολιάστε