"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Μια ζωή, ένας πολιτικός (Κ. Μητσοτάκης, Χ.Ν., 30-5-17)

 

 

 

 

ΜΙΑ ΖΩΗ, ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ

 

  • «Την τελευταία του πνοή άφησε τα ξημερώματα της Δευτέρας (29/5), σε ηλικία 99 ετών, ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης». (οι ειδήσεις)

 

ΜΕ τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον πρεσβύτερο, δέσποσαν στην πολιτική ζωή του δευτέρου μισού του 20ου αιώνα. Έζησε και έδρασε με όλες τις καταστάσεις, ιδιαίτερα μετά τη μεταπολίτευση.

 

Λιτή, πολύ ανθρώπινη η ανακοίνωση του θανάτου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη από τους οικείους του: «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έφυγε από τη ζωή (…),  περιστοιχισμένος από τους ανθρώπους που αγαπούσε και τον αγαπούσαν». Και έτσι ήταν.

 

Όν πολιτικό, σύμφωνα με την αριστοτέλεια σημασία της λέξης «πολιτική», δεν έλειψε ποτέ από τα δρώμενα της ελληνικής πολιτικής σκηνής, τόσο στη γενέτειρά του, την Κρήτη, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Και όπως οι άλλοι μεγάλοι «σόκαιροί του», αγαπήθηκε από πολλούς  και μισήθηκε από άλλους τόσους. Αυτή είναι και η μοίρα των μεγάλων πολιτικών.

 

Ξεκινώντας από το Κόμμα των Φιλελευθέρων, με το οποίο εκλέχθηκε βουλευτής μετά την Κατοχή (θυμηθείτε μόνο πόσο δραστηριοποιήθηκε ώστε να μην επεκταθεί ο Εμφύλιος και στην Κρήτη), θεωρείται ένας από τους κορυφαίους πολιτικούς της χώρας που επεδίωξαν τον εκσυγχρονισμό της, με ορίζοντα τον εξευρωπαϊσμό της.

 

Η πολιτική σύγκρουσή του με τον Ανδρέα Παπανδρέου (ήδη από την εποχή της «Ένωσης Κέντρου») έδωσε το στίγμα της διαδρομής του, με τα θετικά και τα αρνητικά της.

 

Δεν παρέλειψε ποτέ όσο ζούσε να κάνει «παρεμβάσεις» στην πολιτική ζωή της χώρας, συνιστώντας πάντα, ως άλλος Νέστωρ, το «πολιτικώς ορθόν» και ωφέλιμο για τη χώρα.

 

Έφυγε ένας σπουδαίος Κρητικός: ένα πρόσωπο, σε πολλά αμφιλεγόμενο. Ιδιαίτερα  στην πολιτική και τακτική του απέναντι στον αιώνιο αντίπαλό του, τον Ανδρέα Παπανδρέου.

 

Εναπόκειται στην ιστορία να μιλήσει, να κρίνει και να κατατάξει  το έργο του… (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ

 

-Ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας τόνισε πόσο πρωτοποριακός ήταν για την εποχή του o Παύλος Παυλάκης -του οποίου το 40νθήμερο μνημόσυνο έγινε το περασμένο Σάββατο. Τον χαρακτήρισε μάλιστα ευπατρίδη. Και ήταν για τα Χανιά. Επιπρόσθετα ανακοίνωσε: “Και θα πω τώρα ότι τη μελέτη που έκανε για την ανάπλαση του δημοτικού κήπου θα την υλοποιοήσουμε. Ηταν η επιθυμία του και οφείλουμε να την εκπληρώσουμε”. Σ΄αυτό συνηγόρησε και ο παριστάμενος περιφερειάρχης Στ. Αρναουτάκης  λέγοντας πως θα συνδράμει και η περιφέρεια Κρήτης. [Ωραία η είδηση. Αποτελεί το καλύτερο «μνημόσυνο» για τον Π. Παυλάκη. Και μακάρι να ανακαινισθεί ο Δημοτικός Κήπος. Κι όταν αναπλασθεί, με το καλό, να υπάρχει και κάποια πλάκα που θα αναφέρεται στο σπουδαίο μελετητή της ανάπλασης. Αυτή θα ήταν η μνημοσύνη και η πρέπουσα τιμή στον άνθρωπο...]

 

 

 

 

 

-“Εμείς το ομολογούμε. Λέμε ότι η χώρα βρίσκεται σε κηδεμονία, επιτροπεία. Ουσιαστικά στα δημοσιονομικά συγκυβερνάμε με τους θεσμούς, με την τρόικα. Πολλές φορές μας πιάνουν το χέρι και μας γράφουν το νομοσχέδιο. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις έλεγαν ότι αυτά τα προγράμματα είναι ευλογία”. Αυτά τόνισε στο «Βήμα FM» (27/5) σοκάροντας πολλούς ο Κώστας Ζαχαριάδης, δ/ντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. [Μα εκείναι τα νταούλια και οι ζουρνάδες που λέγαμε προεκλογικά, εκείνοι οι χοροί των ... ευρωπαίων πού είναι; Μάλλον λησμονήθηκαν ή τοποθετήθηκαν «παρά πόδα»!] (Στ.Γ.Κ.]

 


Σχολιάστε