"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Κοντινό πρόβλημα (Χ.Ν., 25-5-17)

 

 

[Στην πάνω αριστερά φωτογραφία η 8χρονη μικρή ελληνοκυπρία, πρώτο θύμα της εγκληματικής ενέργειας στο Μάντσεστερ Αρένα.]

 

 

ENA ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

  • «22 νεκροί και 60 περίπου τραυματίες είναι, ο απολογισμός της τρομοκρατικής επίθεσης στο συναυλιακό κέντρο Arena στο Μάντσεστερ (Αγγλία), αργά το βράδυ της Δευτέρας (22/5)»

 

ΕΙΤΕ για το Λονδίνο πρόκειται είτε για κάποια άλλη μεγάλη πρωτεύουσα του ευρωπαϊκού χώρου (Παρίσι, Βερολίνο κ.λπ.), ένα είναι το γεγονός: οι τρομοκράτες (κυρίως οι φανατικοί του «Ισλαμικού Κράτους») δεν λογαριάζουν ανθρώπινες ζωές: οπουδήποτε κι αν βρίσκονται, οτιδήποτε κι αν γίνεται. Ούτε καν, αν πρόκειται για αθώους που περιφέρονται αμέριμνοι στους δρόμους ή πίνουν καφέ. Ακόμη και μια μουσική διασκέδαση μπορεί να καταλήξει σε «μελωδία… θανάτου», όπως τόσο εύστοχα τιτλοφόρησε η εφημερίδα «Χανιώτικα νέα», το χθεσινό της πρωτοσέλιδο (24/5).

 

ΤΟ ΟΤΙ οι «νεο-καμικάζι» δρούν πλέον σε χώρους μαζικών συγκεντρώσεων (μετρό, κέντρα διασκέδασης, στάδια κ.ά.), πρέπει να προβληματίσει σοβαρά τους ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών.

 

ΕΙΝΑΙ εξάλλου γνωστό πως κάθε επιτυχημένη πολιτική βασίζεται στην επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη. Έ, αυτή την καθημερινότητα στοχεύουν οι τρομοκράτες, ώστε η διατάραξή της, να προκαλεί συνεχή σύγχυση και φόβο στους απλούς πολίτες. Έτσι και παγιωθεί μια τέτοια κατάσταση στη σκέψη των ευρωπαίων -και όχι μόνο- πολιτών, το παιχνίδι από πλευράς τρομοκρατών «κερδήθηκε».

 

Η ΛΥΣΗ στην τρομοκρατία που γέννησε η δική μας (δυτική) απερισκεψία με τους Μπους, προέδρους των ΗΠΑ, και τους α-νόητους πολέμους τους, δεν μπορεί να είναι ούτε η βίαιη καταστολή (σύλληψη και φυλάκιση των τρομοκρατών ή πόλεμος στη βάση τους), ούτε πολύ περισσότερο η συρρίκνωση των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών της κάθε χώρας που προσβάλλεται, για χάρη μιας αμφισβητούμενης ασφάλειάς «τους».

 

Η ΛΥΣΗ, κατά την άποψή μας, είναι μία: η αποκοπή των επιχειρησιακών κέντρων των τρομοκρατών από την ανατροφοδότησή τους με την αέναη στρατολόγηση νέων μελών. Πώς θα γίνει αυτό; Μα, με τον αποστιγματισμό των μεταναστών σε χώρες της Ε.Ε., την απογκετοποίησή τους από τα banlieues (περιαστικές περιοχές), την αποπεριθωριοποίηση των μεταναστών και προσφύγων και την ένταξή τους στην καθημερινότητα των υπολοίπων κατοίκων μιας χώρας.

 

ΠΑΝΩ απ΄όλα όμως, αν θέλουμε πραγματικά να ηρεμήσει ο κόσμος από τρομοκρατικά χτυπήματα, πρέπει οι λαοί να απαιτήσουν από τις κυβερνήσεις τους το σταμάτημα των άδικων και μάταιων «κατακτητικων», θρησκευτικών ή ενεργειακών πολέμων που αφήνουν ερείπια και χιλιάδες θύματα σε ευπαθείς χώρες ανά τον κόσμο. Ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή (Συρία). (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr, 25/5)

 

(Σήμερα, 26/5/17, επιβεβαιώθηκαν οι παραπάνω φόβοι μας,  με το “χτύπημα” εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου:

[Κενό ασφαλείας διαπιστώθηκε μετά και την επίθεση με φάκελο βόμβα στον Λουκά Παπαδήμο, ενώ θεωρείται πλέον πολύ πιθανό να έχουν αποσταλεί και άλλοι παγιδευμένοι με εκρηκτικά φάκελοι. Παράλληλα, αργά τη νύχτα δόθηκε εντολή για δέσμευση συγκεκριμένης αλληλογραφίας. Αποκαλύπτεται δε πως είχαν ενημερωθεί την προηγούμενη εβδομάδα οι φρουρές υψηλά προσώπων – στόχων για επικίνδυνους φακέλους" (οι ειδήσεις)]

 

——————————————

 

 

ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ

 

-(η επιλογή διευθυντών σχολικών μονάδων) Κάθε κυβέρνηση, από τον καιρό ακόμη της χούντας, όταν θέλει να ελέγξει τη δημόσια εκπ/ση, «διοριζει» δικούς της ανθρώπους καλυπτόμενη πίσω από το εγχείρημα της… συνέντευξης! Τον καιρό της χούντας την ονομάζαμε ειρωνικά «καλλιστεία», γιατί πριν καν δοθούν οι συνεντεύξεις γνωρίζαμε ήδη το αποτέλεσμα! Το ίδιο συνέβη και επί Ν.Δ. (Κ. Μητσοτάκη, δεκαετία του 1990, με τους «αριστείς» της). Το ίδιο γίνεται και με την «πρώτη φορά αριστερά» των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ! Σύμφωνα, λοιπόν,  με την αιτιολογική γαβρόγλεια έκθεση του νομοσχεδίου, για να θέσει εκπαιδευτικός υποψηφιότητα για διευθυντής θα πρέπει να έχει 10ετή διδακτική εμπειρία, ενώ μεταξύ των κριτηρίων που μοριοδοτούνται (προσόντα, πτυχία, εμπειρία, κ.α) επανέρχεται και η διαδικασία της συνέντευξης… Γιατί, τέλος πάντων δεν υιοθετείται ένας αδιάβλητος και αξιοκρατικός τρόπος επιλογής στις διευθυντικές θέσεις, όπως είναι αυτός, ας πούμε, της Γαλλίας; Εκεί, όσοι θέλουν να γίνουν δ/ντές σχολικών μονάδων, ή προϊστάμενοι άλλων υπηρεσιών, δίνουν αυστηρές εξετάσεις για να εισαχθούν στην ΕΝΑ (Ecole nationale d’ Administration=Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης) και, μετά από ειδικές σπουδές, διεκδικούν ισότιμα και αξιοκρατικά τις ανάλογες διευθυνικές θέσεις. Εδώ είμαστε ακόμη στον αστερισμό των ανεξέλεγκτων… συνεντεύξεων για τους «ημέτερους»!

 

-(οι κάμερες στα νοσοκομεία) Μέσα σε μια εβδομάδα τέσσερις κλοπές ιατρικών εργαλείων σε διαφορετικά νοσοκομεία! Μάλλον θα πρόκειται για παγκόσμιο ρεκόρ τέτοιου είδους κλοπής! Ο απλός πολίτης αναρωτιέται: «Μα, αν είναι τόσο εύκολο να κλέβεται νοσοκομειακός εξοπλισμός -και δεν μιλάμε για φάρμακα και μικρά αναλώσιμα- τότε για ποιο λόγο να μην υπάρχει διαρκής και απύθμενη τρύπα στον ΕΟΠΠΥ;» Δεν υπάρχουν, άραγε, εκείνα τα στοιχειώδη μέτρα φύλαξης, ή μήπως το όλο πρόβλημα είναι «εσωτερική υπόθεση» του κάθε νοσοκομείου;  Θεωρεί η κυβέρνηση τόσο εύκολο να ξαναπληρώνει ο φορολογούμενος αυτά που με αίμα πλήρωσε, ώστε να έχει μια στοιχειώδη περίθαλψη; Υπάρχουν κάμερες στους χώρους που φυλάσσονται (ή λειτουργούν) τα κλαπέντα, ή μήπως όλα είναι ανέλεγκτα και αφημένα στην τύχη τους; (Στ.Γ.Κ.)

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

Ο πολύς Ιβαν Σαββίδης απέκτησε, λέει, μερίδιο εξαγοράς του Mega! Πώς έγινε αυτό; Ε, δεν είναι δα και «μέγα» μυστήριο, αφού το πασίγνωστο σκωπτικό τραγούδι επαναλαμβάνεται:

 

«παλιά και νέα διαπλοκή, με βάλανε στη μέση,

Γυρνάω, βλέπω την παλιά, η νέα δεν μ’ αρέσει»!

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ (αδημ.)

 

 


Σχολιάστε