"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Ψηφοφόροι-2017

 

 

 

 

ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ-2017

 

ME αφορμή και την πρόσφατη εικόνα των γαλλικών εκλογών (α’ γύρος), διαπιστώνουμε ότι οι ψηφοφόροι τόσο στη χώρα μας όσο και σε πανευρωπαϊκή κλίμακα…:

 

-έχασαν την πίστη τους στα παραδοσιακά κόμματα (δεξια, κεντροαριστερά), μεταπολεμικές δυνάμεις, ιδεολογίες κ.ά. Όλα τα σάρωσε η αμφιλεγόμενη παγκοσμιοποίηση και η κρίση που βιώνουμε.

 

-απώλεσαν και την «ταυτότητά» τους, πολιτική και αξιακή, αφού και η πολιτική και οι αξίες παντού υποχωρούν.

 

ΟΙ περισσότεροι πολίτες σήμερα κινούνται και ενεργούν χωρίς κατεύθυνση και σκοπό, ευρισκόμενοι σε σύγχυση (αναποφάσιστοι). Πορεύονται χωρίς πυξίδα (μεταπηδούν «ευκαιριακά» από κόμμα σε κόμμα). Ψάχνουν από κάπου να πιαστούν (αποφασίζουν πάνω από την κάλπη) ή παρεκκλίνουν ιδεολογικά. Δεν υπάρχουν πια ακλόνητες βεβαιότητες, όπως παλαιότερα.

 

ΠΟΛΛΟΙ αμφισβητούν τους συμμάχους τους (Τραμπ, ευρωσκεπτικιστές), «παίρνουν διαζύγιο» από την Ευρώπη (Βρετανία) και, το χειρότερο, ορισμένοι είναι τόσο ευάλωτοι, όπως η Ελλάδα, που είναι έτοιμοι να παρασυρθούν από τον κάθε πολιτικάντη «γητευτή» που τους υπόσχεται τα ανέφικτα.

 

ΣΕ δίνη ή σε κυκεώνα, η Ε.Ε., ο κόσμος όλος, οδεύουμε στο άγνωστο, με παραλυμένους τους ψηφοφόρους -έρμαια μιας τρομερής εποχής που αλλάζει ραγδαία. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΘΗΣΑΥΡΟΣ

 

ΚΙ αυτό είδηση (22/4): μικρό θησαυρό, λέει, έκρυβε ένα βιβλίο που είχε πεταχτεί στον κάδο ανακύκλωσης. Το βιβλίο εντοπίσθηκε από εργαζομένους στο εργοστάσιο ανακύκλωσης του Ηρακλείου, όταν κατά τη διάρκεια διαχωρισμού των υλικών οι υπάλληλοι του Δήμου είδαν να αποκαλύπτεται ένας θησαυρός! Μέσα στο βιβλίο ήταν κρυμμένα 15.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα! Το αν ονομαζόταν «Το νησί -ή το βιβλίο-των Θησαυρών», μας είναι άγνωστο.

 

ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ βιβλίο και χρήματα θα ανήκαν σε κάποιον ηλικιωμένο. Και όταν έφυγε από τη μάταιη αυτή ζωή, κανείς δεν αντιλήφθηκε τα ευρώ που υπήρχαν μέσα σε αυτό. Με αποτέλεσμα να καταλήξει στα σκουπίδια, αφού συνήθως οι κληρονόμοι θεωρούν πως τα βιβλία είναι μάλλον για τα «σκουπίδια»! Κι ας κρύβουν αυτά θησαυρούς αμύθητους πνευματικούς θησαυρούς εμπειριών, γνώσεων και τρόπων διεξόδων από τα αδιέξοδά μας. Και καθώς φαίνεται και «υλικούς» θησαυρούς! (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

-ΣΤΗΝ πλάγια είσοδο του ιερού ναού των Αγίων Αποστόλων «Πέτρου και Παύλου», στον Άγιο Ιωάννη, υπάρχουν ακόμη αριστερά και δεξιά «ενδείξεις» (φωτό,1) από τη Μεγάλη και Ιερά Σύνοδο της Ορθοδοξίας που έγινε πέρσι στην Κρήτη (Χανιά, Κολυμπάρι). Μια πράγματι μεγάλη στιγμή για την Ορθοδοξία και την Κρήτη. Μια ένδοξη στιγμή για τα Χανιά και για την εκκλησία που δεσπόζει στον Άγιο Ιωάννη. Αλλά, αφού τέτοια γεγονότα πρέπει να μένουν ανεξίτηλα στη μνήμη του λαού, μήπως θα έπρεπε, επειδή ο χρόνος φθείρει τα γραμμένα στα λάβαρα, να εντοιχιστεί μια μαρμάρινη πλάκα στην οποία να αναγράφεται το τόσο σημαντικό και «ιστορικό» γεγονός για την εκκλησία της Κρήτης;

 

-Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ των γενεών έγκειται κυρίως στην έμπρακτη συμπαράσταση της μιας προς την άλλη. Όχι μόνο τα χρήματα. Οι γονείς έχουν την όλη φροντίδα και βοηθούν τα παιδιά τους όσο είναι μικρά. Κι όταν οι ίδιοι πια μεγαλώσουν και «βαρύνουν», επαφίενται είτε στην καλοσύνη είτε στην καλή προαίρεση των παιδιών ή και των εγγονών τους: μια μικρή βόλτα (φωτό, 2), η παρέα στο σπίτι, η αγορά των απαραίτητων, η πληρωμή λογαριασμών, η συνοδεία σε γιατρούς, ακόμη και το μαγείρεμα ή το πλύσιμο ρούχων, είναι ελάχιστες «προσφορές» της νεότερης γενιάς στους μεγαλύτερους.

 

Δεν συμβαίνει πάντα έτσι. Όμως, στη δίνη της κρίσης, καλό θα ήταν να ενισχυθεί αυτή η αντίληψη, τη στιγμή που η πολιτεία αδυνατεί να προστατεύσει- πόσο μάλλον να ενισχύσει- τους πιο ευάλωτούς της: τη νέα γενιά και τους ηλικιωμένους της. (Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε