"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

“Με ξένα κόλυβα” (σχόλια, Χ.Ν., 20-4-17)

 

 

 

 

«ΜΕ ΞΕΝΑ ΚΟΛΥΒΑ»

ΠΟΛΥΔΙΑΦΗΜΙΣΜΕΝΗ η λεγόμενη «κοινωνική πολιτική» της κυβέρνησης! Αφορά τις ευπαθείς ομάδες της ελληνικής κοινωνίας των μνημονίων-και όχι μόνο. Αλλά μη νομίσετε πως η (εκάστοτε) κυβέρνηση «βάζει το χέρι στην τσέπη» (στον προϋπολογισμό της δηλαδή) και πληρώνει γι αυτή την «ανθρωπιστική» πολιτική της. Κάθε άλλο…

 

ΣΥΜΦΩΝΑ με τις αποκαλύψεις της εφημερίδας «Καθημερινή» (16/4/17), οι λογαριασμοί ρεύματος, ήδη από το 2012, περιέχουν μια επιπλέον ειδική χρέωση, πλήν των άλλων, με τα αρχικά ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας). Οι χρεώσεις (φωτό) υπέρ αυτής πληρώνονται από τους συνεπείς καταναλωτές, για να καλυφθεί ,λέει,  το κόστος «ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών, το κόστος του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και άλλα επιδοτούμενα τιμολόγια, για πολύτεκνους κ.λπ.

 

ΚΑΙ ποιοι πληρώνουν την… κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης; Μα, όλο εμείς οι συνεπείς καταναλωτές που καλούμαστε έτσι να πληρώνουμε και την πολιτική της κυβέρνησης! Αν αυτό δεν είναι αυθαίρετη και κρυφή «κλοπή», αν αυτό δεν ενθαρρύνει τη «μη πληρωμή» των λογαριασμών, αν αυτό δεν μας πείθει ότι είμαστε τα «κορόιδα», τότε τι άλλο θα μπορούσε να είναι μια τέτοια πρακτική; Το δε χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει στην πόλη των Χανιών ούτε ένα γραφείο της ΔΕΗ για να …πληρώσεις ή να εκφράσεις τα παράπονα σου ζητώντας στοιχειώδεις εξηγήσεις!

 

ΚΑΤΑ τα άλλα η κυβέρνηση επαίρεται για τα… πλεονάσματά της ξεζουμίζοντας από παντού κάθε συνεπή φορολογούμενο. Που αντί για μια ανακούφιση στη ζωή του, διαπιστώνει επιπλέον αφαιμάξεις. Αναρωτιέται άραγε ο υπουργός Ενέργειας, με πόσο μόχθο, στέρηση και αίμα βρίσκει ο άλλος τα χρήματα για να φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις του προς το κράτος;  (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΠΟΣΟ ΘΑ ΑΝΤΕΞΟΥΝ ΑΚΟΜΗ;

 

ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ συνεχώς περισσότερους φόρους, ενώ αντίθετα η ανταποδοτικότητα αυτών που πληρώνουμε για μια καλύτερη ζωή, συρρικνώνεται ή έπαψε να υπάρχει: Η Παιδεία πάει απ΄το κακό στο χειρότερο με τους… πειραματισμούς του κάθε υπουργού της (παλιά μου τέχνη!), η Υγεία τείνει να ιδιωτικοποιηθεί με τις χρονοκαθυστερήσεις εξυπηρετήσεων (το λιγότερο 3 μήνες για μια εξέταση με ραντεβού). Όσο για την ασφάλεια, είμαστε τυχεροί κάθε μέρα που ξημερώνει και βρισκόμαστε εν ζωή, χωρίς να μας έχουν διαρρήξει-ακόμη-το σπίτι, να μας έχουν ληστέψει ή να μας έχουν «μισερώσει»!

 

ΓΕΝΙΚΑ έχουμε την αίσθηση πως οι άγριοι φόροι που πληρώνουμε, άμεσοι και έμμεσοι, καταλήγουν σε έναν άπατο πίθο Δαναΐδων! Από τη μια ο ανέγγιχτος και «ημέτερος» συνδικαλισμός που καλά κρατεί παντού, από την άλλη το «άτρωτο» δημόσιο με τις ΔΕΚΟ και τις εν πολλοίς άχρηστες υπηρεσίες του τα κατατρώνε όλα. Ποιος πληρώνει για όλα αυτά; Μα φυσικά η άλλοτε περίφημη μεσαία τάξη! Της οποίας μισθοί και συντάξεις είναι πάντα στο στόχαστρο. Αλλά κι αυτή, η μεσαία τάξη, μέχρι πότε θα αντέξει; Αιτούμενο, εδώ και δεκαετίες, δεν ήταν η διεύρυνση της φορολογικής βάσης; Την είδατε εσείς πουθενά; (Στ.Γ.Κ.)

 

 

Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

ΑΥΤΟΣ που επλήγη ανεπανόρθωτα από τα μνημόνια είναι ο ιδιωτικός τομέας. Σήμερα ο ένας στους δύο εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα ζει στα όρια της φτώχειας. Η διάλυση των συλλογικών συμβάσεων και η επέλαση των λεγόμενων ευέλικτων μορφών εργασίας με συνέπεια μισθούς πείνας, έχει δημιουργήσει τους νεόπτωχους εργαζομένους. Είναι αυτοί που αναγκάζονται να εργάζονται σύμφωνα με το νέο εργασιακό μοντέλο: «μισή δουλειά, μισός μισθός και σύνταξη 500 ευρώ», όταν δεν ξενιτεύονται.

ΕΙΝΑΙ χαρακτηριστικό ότι σήμερα ο μέσος μισθός για πάνω από 100.000 εργαζομένους «μερικής απασχόλησης» στον ιδιωτικό τομέα διαμορφώνεται στα 393,79 ευρώ, ενώ ο ένας στους δύο εργαζόμενους παίρνει μισθό κάτω από τα 800 ευρώ. Τα παραπάνω είναι ευρήματα της Ερευνας Εργατικού Δυναμικού των ετών 2009 και 2016. Διαπιστώνεται ξεκάθαρα ότι στον ιδιωτικό τομέα έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των χαμηλόμισθων εργαζομένων με καθαρές μηνιαίες αποδοχές κάτω των 700 ευρώ… Κι όμως, όταν πριν χρόνια ο δημοσιογράφος Στ. Κούλογλου, σε μια τηλεοπτική (κρατική) εκπομπή του, τόλμησε να μιλήσει για τη «γενιά των 700 ευρώ» η κυβέρνηση της Ν.Δ. τον εκπαραθύρωσε αμέσως, διότι το θεώρησε ως δυσφήμηση! Δεν την συνέφερε η τραγική αλήθεια που τώρα, επί αριστερής κυβέρνησης έχει γενικευθεί και κοντεύει να γίνει «τρόπος ζωής! (Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε