"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Νέοι, πολιτική και ανεργία ( σχόλια, Χ.Ν., 14-3-17)

 

 

 

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΙ

  • «Η γενιά μου δεν είναι απλά αδικημένη, της έχουν κόψει τα φτερά, τα πόδια, τα πάντα. Στην Ελλάδα σήμερα το να είσαι νέος τιμωρείται. Γι αυτό και τόσοι συνομήλικοί μου ψάχνουν την τύχη τους εκτός συνόρων» (Νεφέλη Κουρή, νεαρή ηθοποιός, ΒΗΜΑgazino, 12/3/17)

 

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ μεγάλης πανευρωπαϊκής έρευνας για τις τάσεις που επικρατούν στους νέους της Ε.Ε. είναι εύγλωττα για τη χώρα μας:

-Το 92% των νέων στην Ελλάδα και το 66% των συνομηλίκων τους στη Γερμανία δεν εμπιστεύονται την πολιτική.

-Σχεδόν τέσσερις στους 10 νέους της Ελλάδας δεν είναι αρνητικοί στο ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ μόλις το 9% των Γερμανών είναι υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε.

-Οι νέοι στην Ελλάδα είναι σε ποσοστό 47% απαισιόδοξοι για το μέλλον τους -πιο αισιόδοξοι, ωστόσο, από Γάλλους και Ιταλούς.

-Ενας στους δύο νέους ανησυχεί ιδιαίτερα για το εργασιακό του μέλλον, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία, ενώ πολύ λιγότερο ανησυχούν στην Αυστρία και την Ελβετία.

-Το θέμα της υποδοχής των προσφύγων αντιμετωπίζεται με θετική διάθεση από του νέους της Ευρώπης, ακόμη και στις χώρες όπου υπάρχει μεγάλη ανεργία.

 

ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ συμπεράσματα προέρχονται από την έρευνα της «Generation What» της οποίας ολοκληρωμένα αποτελέσματα θα έχουμε τον επόμενο μήνα. Στοιχεία της παρουσιάστηκαν  στην έναρξη των εργασιών του 2ου Ελληνογερμανικού Φόρουμ Νεολαίας, από την εκπρόσωπο του γερμανικού Ινστιτούτου Κοινωνιολογικών Ερευνών «SINUS Akademie», την κα  Δρ Γκάμπριελ Σάμπαχ. Η ίδια επισήμανε πως η πραγματικότητα για τους νέους σε Ελλάδα και Γερμανία διαφέρει∙ ωστόσο, κοινή είναι η ανάγκη της προσέγγισής τους.

 

ΤΩΡΑ, τι προσέγγιση να υπάρξει όταν, η μεν ανεργία στη χώρα μας αγγίζει το 50% στους νέους 15 – 24 ετών (με γενικό δείκτη ανεργίας 24,1% στη χώρα), ενώ στη Γερμανία η συνολική ανεργία είναι μόλις 4,2 %, έ, αυτό είναι μια άλλη ιστορία! Αυτό όμως που πρέπει να μας πονάει περισσότερο είναι το κύμα φυγής στο εξωτερικό των νέων προσοντούχων επιστημόνων των οποίων ο αριθμός μεταξύ 2008 και 2016 έφτασε περίπου τις 450.000! Και ξέρετε ποιές είναι οι βασικές αιτίες «αυτοεξορίας» τους; Η ανεργία, οι χαμηλοί μισθοί, η αναξιοκρατία, η διαφθορά, η γραφειοκρατία, η υψηλή φορολογία, η απουσία πλάνου ανάπτυξης και η μηδενική προοπτικής για τη χώρα!

 

ΜΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ-«στέγνωμα» του τόπου, δηλαδή, από το πιο ζωτικό κομμάτι του: αυτό που θα μπορούσε όχι μόνο να ανατάξει οικονομικά και πνευματικά την Ελλάδα, αλλά και να της δώσει την κατάλληλη «πολιτική» στροφή, ώστε να ξεφύγει από τη γάγγραινα του παλαιοκομματισμού, του καταστροφικού δικομματισμού και την κατάρα του «πελατισμού»/ρουσφετιού. (Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

 

ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

-(Ο καιρός «μας») Ακόμη κι ο καιρός σ’ αυτή τη χώρα δεν θέλει να εναρμονιστεί με τις εποχές. Μέσα Μαρτίου και εκεί που πάει να ανθίσει το χαμόγελο της άνοιξης, νά σου μια ξαφνική βαρυχειμωνιά που παγώνει κάθε ίχνος αισιοδοξίας! Μας θυμίζει την «αισιοδοξία» του κ. Τσίπρα για… ανάπτυξη, σε αντίθεση με τη βαριά ύφεση που κατέγραψε (-1,1%) η ΕΛΣΤΑΤ, για το τελευταίο τρίμηνο του 2016! Τόση ασυνεννοησία κυβέρνησης και ΕΛΣΤΑΤ είχαμε δεκαετίες να δούμε… Μα, δεν αλληλοενημερώνονται για το τί θα πουν; Κανείς τους δεν ξαναδιαβάζει αυτά που γράφει ή γράφονται, για τον κ. πρωθυπουργό; Τέτοια επιπολαιότητα; Κι εδώ που τα λέμε, φαίνεται πως ζούμε διαρκώς «τον κακό μας τον καιρό»!

 

- (η δέουσα τιμή) Τον δάσκαλο (με τα όλα του), λαογράφο (βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών), συγγραφέα (καταξιωμένο), τακτικό αρθρογράφο των «Χ.Ν.», πνευματικό δημιουργό και κυρίως Άνθρωπο, Σταμάτη Αποστολάκη, τίμησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο κηρύσσοντάς τον Άρχοντα Προστάτη των Γραμμάτων της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Η τελετή έγινε με τη χειροθέτηση και ανάγνωση του ανάλογου πατριαρχικού κειμένου από τον Μητροπολίτη Κυδωνίας & Αποκορώνου  κ.κ. Δαμασκηνό, τη Β’ Παρασκευή των Χαιρετισμών (10/3/17) στον Ιερό Ναό Αγίων Κων/νου και Ελένης (Νέα Χώρα), ενώπιον πλήθους κόσμου… Η πρέπουσα τιμή σε έναν «εραστή» των κρητικών γραμμάτων, επαρκή μελετητή και εμβριθέστατο γνώστη της ιστορίας και λαογραφίας των Χανιών. Μα, πιο πολύ, η πρέπουσα τιμή σε έναν απλό, οικείο και ευφρόσυνο άνθρωπό «μας». (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κυριε πρόεδρε,

Η μεγαλύτερη εν ζωή ελληνίδα ποιήτρια και Ακαδημαϊκός, η Κική Δημουλά, επιγραμματικά συνοψίζει:

 

«Διατίθεται απόγνωσις

εις αρίστην κατάστασιν,

και ευρύχωρον αδιέξοδον.

Σε τιμές ευκαιρίας»

 

Άντε να χωρέσει εδώ η οποιαδήποτε πολιτικάντικη… ψευδοαισιοδοξία που προσπαθούν επι ματαίω να μας εμφυσήσουν οι κυβερνώντες.

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 


Σχολιάστε