"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Μισογυνσμός-2017

 

 

 

 

ΜΙΣΟΓΥΝΙΣΜΟΣ-2017

 

ΣΥΜΦΩΝΑ με πρόσφατη είδηση, ο Πολωνός ακροδεξιός ευρωβουλευτής Γιάνους Κόρβιν-Μίκε, βρίσκεται αντιμέτωπος με κυρώσεις από το Ευρωκοινοβούλιο, λόγω του κηρύγματος σεξισμού και μίσους κατά των γυναικών που εξαπέλυσε από τα έδρανα της Ευρωβουλής(6/3)!

 

ΟΥΤΕ λίγο ούτε πολύ, ο «κύριος» αυτός, υποστήριξε πως οι γυναίκες όντας πιο αδύναμες σωματικά και λιγότερο (!) έξυπνες κατά τη γνώμη του, από τους άνδρες, θα πρέπει να αμείβονται με χαμηλότερους μισθούς! Πήρε, βέβαια, την κατάλληλη απάντηση  από την Ισπανίδα ευρωβουλευτή Ιρ. Γκάρσια Περές που του είπε μεταξύ άλλων: «Είμαι εδώ για να υπερασπιστώ όλες τις γυναίκες της Ευρώπης από άνδρες σαν και εσένα». Όμως, η βαθύτερη σκέψη για ένα στερεότυπο που διαιωνίζεται, εφράστηκε «φωναχτά» και δημόσια. Κάτι που συχνά συμβαίνει και στην ελληνική Βουλή.

 

… Ο ΠΑΡΑΠΑΝΩ Ευρωβουλευτής δεν είναι ο μόνος που πιστεύει ό,τι πιστεύει για τις γυναίκες: Δυστυχώς, αν και διανύουμε τον 21ο αι. μ.Χ., ένας (1) στους πέντε (5) ανθρώπους στον πλανήτη πιστεύει πως οι γυναίκες είναι κατώτερες των ανδρών κι ότι πρέπει να μένουν στο σπίτι. Αντίθετα, πιστεύεται πως οι άνδρες είναι πιο ικανοί στο χώρο εργασίας και στο σχολείο! Τα παραπάνω συμπεράσματα βασίζονται σε μια παγκόσμια έρευνα της οποίας τα αποτελέσματα δόθηκαν προχθές (7-3-17) στη δημοσιότητα.

ΣΧΕΔΟΝ το σύνολο των 17.550 ανθρώπων που έλαβαν μέρος στην έρευνα (εταιρία Ipsos MORI) συμφωνούν πως οι άνδρες και οι γυναίκες πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα, αλλά τρεις (3) στους τέσσερις (4) των ερωτηθέντων απάντησαν πως οι γυναίκες εξακολουθούν να βιώνουν κοινωνική (βία), πολιτική και οικονομική ανισότητα.

ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ μάλιστα χώρες (Κίνα, Ρωσία, Ινδίες), σύμφωνα πάντα με την έρευνα που έγινε με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, περίπου οι μισοί συμμετέχοντες δήλωσαν πως οι άνδρες είναι πιο ικανοί να κερδίζουν χρήματα και να τα καταφέρνουν στην εκπαίδευση.

Η ΑΡΜΟΔΙΑ για την προαγωγή της ισότητας των δύο φύλων και την ενίσχυση των γυναικών υπηρεσία του «Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», «ΟΗΕ-Γυναίκες», πιο συγκεκριμένα η κα Μλάμπο-Ενγκούκα εκτελεστική διευθύντριά της, χαρακτήρισε τη διαφορά στις αποδοχές μεταξύ ανδρών και γυναικών, που παγκοσμίως είναι στο 24%, «τον μεγαλύτερο ληστή» των γυναικών. Όσο για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ,  ανέφερε σχετικά με το μισθολογικό χάσμα πως για να επιτευχθεί η οικονομική ισότητα μεταξύ των 2 φύλων θα χρειαστούν άλλα 170 χρόνια! «Ζήσε Μάρτη μου…», δηλαδή, να πάρεις μισθό της προκοπής στο αόριστο και πάντα ανδροκρατούμενο μέλλον. (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)

 

 

Η ΠΟΛΛΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ

ΝΑ, λοιπόν, που είναι «στα σκαριά» κι αυτή η… αστρολογική πρόβλεψη: η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων! Προχθές, οι ηγέτες Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας και Ιταλίας (οι τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ε.Ε.) τάχθηκαν υπέρ μίας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων που θα επέτρεπε σε ορισμένα κράτη-μέλη της να προοδεύσουν πιο γρήγορα από τα άλλα.

 

ΜΑΛΙΣΤΑ, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο φιλοξενών τη σύνοδο της τετραμελούς κορυφής στις Βερσαλλίες, ξεκαθάρισε το θέμα λέγοντας πως «η ενότητα δεν σημαίνει ομοιομορφία»! Πράγμα που σημαίνει πως σε μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων πάει περίπατο η αλληλεγγύη προς τις ασθενέστερες οικονομικά χώρες! Και όπως λένε πάλι οι Γάλλοι, από δω και πέρα «ο καθένας για τον εαυτό του κι ο Θεός για όλους»!

 

ΕΤΣΙ, όταν η Ε.Ε. «ομαδοποιηθεί» ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα κάθε χώρας, όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Ολάντ, «ορισμένες χώρες» θα μπορούσαν «να προχωρήσουν πιο γρήγορα και πιο μακριά σε τομείς όπως η άμυνα, η ευρωζώνη, η φορολογική και κοινωνική εναρμόνιση, ο πολιτισμός κ.ά.» αφήνοντας πίσω τις άλλες που δεν θα συμμετέχουν στην Ευρώπη της «πρώτης ταχύτητας».

 

ΚΑΤΑ την άποψή μας, αυτή η 6η Μαρτίου (2017) θα μείνει στην Ιστορία ως η ημέρα που οι παραπάνω τέσσερις χώρες κήρυξαν το τέλος της μεγάλης Ευρώπης, εξήντα χρόνια μετά την ίδρυση των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων το 1957. Ένα απογοητευτικό γεγονός δηλαδή που σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής.

 

ΑΝ η παραπάνω στροφή της Ε.Ε. θα είναι προς το καλύτερο ή το χειρότερο, ο χρόνος θα δείξει. Για να φτάσουμε όμως σ΄αυτό το θλιβερό –κατά την άποψή μας- σημείο, συνέβαλαν πολλοί παράγοντες με πρώτο το ασυντόνιστο και τη βραδύτητα οποιωνδήποτε αποφάσεων στις Βρυξέλες, κυρίως δομικών καθώς και την έλλειψη ουσιαστικής αλληλεγγύης προς μια χώρα (Ελλάδα), με βαθιά οικονομική κρίση.

 

ΕΤΣΙ, μια πρωτότυπη κοινότητα εθνών, η Ε.Ε., με πολυκύμαντη ευρωπαϊκή – και διεθνή – ιστορία, μπαίνει σε μια περίοδο με πολλές αβεβαιότητες και λιγότερες ελπίδες… Όσο για τη χώρα μας, αν με ρωτάτε «με ποια ταχύτητα» θα κινηθεί και σε ποια Ευρώπη θα ανήκει, ο Κ. Μητρόπουλος απάντησε με ένα και μόνο σκίτσο και σχόλιό του: «με την όπισθεν» και μόνη! (Στ.Γ.Κ.)

 

 


Σχολιάστε