"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Ποιος γελάει;

Χιούμορ και επιστημονική έρευνα

ΣΥΜΦΩΝΑ με  έρευνα του Βρετανού ερευνητή στο Πανεπιστήμιο του Νόργουιτς, Σαμ Σούστερ, αποδείχτηκε ότι “οι άνδρες είναι αυτοί που διαθέτουν περισσότερο χιούμορ απ΄ ό,τι οι γυναίκες”.

Ο ερευνητής μάλιστα υποστήριξε ότι αυτό συμβαίνει καθώς “το χιούμορ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον δυναμισμό και την «επιθετική» φύση του ανθρώπου”- που αποτελεί γνώρισμα των ανδρών.

Η αιτία «κρύβεται» – σύμφωνα πάντα με τον επιστήμονα – στο γεγονός ότι “το… ασθενές φύλο δεν διαθέτει την ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη, η οποία καθιστά τους άνδρες πιο αστείους(!). Ωστόσο οι γυναίκες θεωρούνται από τη φύση τους πιο εύθυμες”.

Πολλοί όμως είναι αυτοί που δεν συμφωνούν με τη θέση του Βρετανού ερευνητή, επισημαίνοντας ότι “το χιούμορ δεν έχει φύλο”. Ακόμη και στον χώρο της κωμωδίας, στο θέατρο και την τηλεόραση, που μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες ήταν ένας ανδροκρατούμενος τομέας, μπαίνουν δυναμικά όλο και περισσότερες γυναίκες.

…Δεν ξέρω αν συμφωνείτε με τις παραπάνω απόψεις, αλλά στην εποχή που ζούμε, όλα τοποθετούνται κάτω απ΄το μικροσκόπιο των ερευνητών. Που είτε θέλουν να εντυπωσιάσουν, είτε να … εκθειάσουν το ένα από τα δυο φύλα, προβαίνουν σε συμπεράσματα μάλλον αυθαίρετα.

… Αυτό που χρειάζεται σήμερα έρευνα, και μάλιστα σοβαρότατη, είναι γιατί το χιούμορ εκλείπει ολοένα και περισσότερο από τις κοινωνίες μας.

Εννοούμε το πηγαίο, το αυθόρμητο χιούμορ. Όχι το “γαργάλα με, να γελάσω” που έχει η ελληνική τηλεόραση ή το ελληνικό θέατρο.

Αλλά, θα μου πείτε, και ποιος να γελάσει και με τι σήμερα που όλα βαίνουν εναντίον μας. Το απ΄το κακό στο χείριστο, δεν είναι για γέλια.

Ιδού το πρόβλημα… Κι όλα τ΄άλλα είναι απλά για να συζητάμε.

Στ.Γ.Κ.Σχολιάστε