"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

“Ειδική περίπτωση” (Χ.Ν., 21-2-17)

 

 

 

 

«ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ»

 

ΔΕΝ είναι η πρώτη φορα που το ακούμε. Πολλοί προσπαθούν, με λόγια και με έργα να καταστήσουν τη χώρα μας «ειδική περίπτωση».

 

ΒΕΒΑΙΑ, αν κρίνουμε από την επιτυχή έκβαση (έξοδο από την κρίση) που είχαν άλλες χώρες ομοιοπαθούσες (Κύπρος, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία), ναι, είμαστε ειδική περίπτωση ανίκανης διακυβέρνησης και μικρόνοων πολιτικών. Αυτό δίνει «ευκαιρία» στους δανειστές μας -ΔΝΤ, ΕΚΤ, Ε.Ε.- να πειραματίζονται με την «περίπτωσή» μας, με όλα τα χονδροειδή λάθη τους που γίνονται στις πλάτες μας, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα ινδικά χειρίδια στα πειραματικά εργαστήρια των επιστημόνων!

 

Η ΠΑΡΟΥΣΑ κυβέρνηση, αφότου της δόθηκε για δεύτερη φορά η εξουσία, έχοντας ήδη υπογράψει το δικό της μνημόνιο (3ο), κωλυσιεργεί «ιδεοληπτικά» και επί τούτου να πραγματοποιήσει αυτά που υπέγραψε! Ελπίδα της; Όσο πιο πολύ «καθυστερεί» την εφαρμογή των μέτρων, τόσο -έτσι πιστεύει- θα επιτύχει έναν πιο επώδυνο συμβιβασμό των επικείμενων νέων μέτρων! Κι αν δεν επιτύχει κάτι τέτοιο με τις διαπραγματεύσεις, έ, τότε ας δοθεί «πολιτική λύση» στην κρίση που δημιουργείται.

 

ΕΤΣΙ, η όλη συζήτηση περί εξόδου από την κρίση ξεφεύγει από την οικονομία και τη βούληση του λαού, και τείνει να γίνει μια ανούσια πολιτική αντιπαράθεση δανειστών-ελληνικής κυβέρνησης! Λέμε, «Δεν κάνουμε τίποτε ως κράτος, μας δανείζετε εσείς συνεχώς, κι εμείς εν ευθέτω χρόνω θα «συμμορφωθούμε» πραγματοποιώντας τις μεταρρυθμίσεις που θέλετε»! Δηλαδή, ποτέ!

 

ΜΑ ποιοι δανειστές δεν θα αντιλαμβάνονταν το μέγεθος της κοροϊδίας; Μπορεί να μας πει η κυβέρνηση πόσα από τα υποσχεθέντα μέτρα έχει πραγματοποιήσει ή σκοπεύει να εφαρμόσει; Έχουμε ξεπεράσει το 30% του Τσακαλώτου; Μπορεί να μας πει με ειλικρίνεια, πόσα νέα μέτρα -κατά πολύ χειρότερα από τα υποσχεθέντα- θα υποχρεωθεί λόγω καθυστερήσεων και διόγκωσης του χρέους, να επιβάλλει αργότερα;

 

ΕΙΜΑΣΤΕ σοβαροί ως χώρα ή μήπως στο πίσω μέρος του μυαλού των ιθυνόντων πάντα υπάρχει το «κάτι άλλο» που δεν ομολογούν; Για ποιο λόγο, λοιπόν, να μη μας θεωρούν οι άλλοι «ειδική περίπτωση» και να μην επιμένουν στην απάνθρωπη πολιτική τους; Εμείς οι ίδιοι με την ασυνέπεια και την αναξιοπιστία μας, δεν τους την ανατροφοδοτούμε; (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΚΡΑΤΟΣ, ΤΟ ΙΕΡΟΝ

 

ΚΡΑΤΟΣ είναι η ισχύς, η εξουσία∙ κι όποιος, εδώ στην Ελλάδα, την ασκεί δεν φοβάται τίποτε. Τόσο επειδή η παρανομία και η αδικία καλύπτονται -συνήθως- από την εξουσία, όσο και επειδή η κοινωνία έχει διαποτισθεί καταλλήλως έτσι, ώστε ο αδικούμενος, ενώπιον του αδικούντος κράτους, να αναρωτιέται: «μα, με το κράτος θα τα βάλλω τώρα»; Ή, να λέει, έστω κι αν έχει απόλυτο δίκαιο, «με το κράτος, άντε να βρεις το δίκιο σου!»

 

Η ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ του κράτους είναι ολοφάνερη. Δέστε το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, όπως και τη λυσαλέα μάχη του να κλείσει μη «συμπαθώς διακείμενα» σ΄αυτό εκδοτικά συγκροτήματα και ΜΜΕ!

 

ΤΟ κράτος εκπροσωπείται από την εκάστοτε κυβέρνηση η οποία συνήθως ασκεί μόνο εξουσία και σπανιότερα κυβερνά! Αρέσκεται η εξουσία/κράτος ως επηρεάζουσα την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία να παρεμβαίνει σε λεπτομέρειες που σε μια ευνομούμενη πολιτεία, με διακριτές τις εξουσίες, θα έπρεπε να απουσιάζει.

 

ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ενός σωστού κράτους/πολιτείας είναι να θέτει κανόνες και πλαίσια, να μεριμνά δε για την τήρηση και την υλοποίησή τους. Ο,τιδήποτε άλλο, το ζούμε έντονα στην κρίση, οδηγεί στην δημιουργία πελατειακών σχέσεων, ανάμεσα στην εκάστοτε ξουσία και τους ψηφοφόρους, κάτι που τρέφει και διαιωνίζει μόνο τη διαπλοκή και τη  διαφθορά: δηλαδή, τις μεγαλύτερες παθογένειές μας. (Στ.Γ.Κ.)

 

ΤΙ ΜΑΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ

ΑΠΟ την πολύ ενδιαφέρουσα και άκρως συγκροτημένη συνέντευξη του ημέτερου, Κρητικού επιστήμονα, βραβευμένου με Νόμπελ Πληροφορικής, κ. Ιωσήφ Σηφάκη (Αθηναϊκο-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων-Χ.Ν., 20-2-17), σημειώνουμε την «προφητική» άποψή του σχετικά με «αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας». Και που θα συμβεί σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Είπε:

 

«Αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας δείχνει καλά τον κίνδυνο που ελλοχεύει για ένα μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας. Βαθιά οικονομική κρίση συνδυαζόμενη με ηθική και ιδεολογική παρακμή. Άμεση οικονομική εξάρτηση για επιβίωση, συνδυαζόμενη με την αδυναμία και την παραίτηση να καταλάβουμε και να αλλάξουμε τον κόσμο…»

 

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ο νέος κόσμος που δημιουργείται στον 21ο αι.μ. Χ., θα είναι σύμφωνα με τις προβλέψεις του κ. Σηφάκη, αμείλικτος για τους φτωχούς κι ασύνετους και «γενναίος» για τους «έχοντες και κατέχοντες». Κι εμείς, παίζουμε διελκυστίνδα με το χρόνο, αντί να «γρηγορούμε» και να αφυπνιστούμε από τις ιδεοληψίες αφήνοντας πίσω τους εγωισμούς μας. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου τηλεοπτικού καναλιού, αν μπορούσε να πράξει διαφορετικά όσο ήταν υπουργός των Οικονομικών, ο κ. Γ. Βαρουφάκης απάντησε:

 

«-Με τις πληροφορίες που είχα τότε (2015) δεν μπορούσα να κάνω κάτι διαφορετικό. Με τις πληροφορίες που έχω τώρα, αν γνώριζα ότι το «όχι» ο πρωθυπουργός (ο κ.. Τσίπρας) θα το έκανε «ναι», δεν θα έκανα αυτά που έκανα»!

 

… Για τέτοιο απόλυτο «συντονισμό» της κυβέρνησης, μιλάμε. Και τότε και τώρα!

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 


Σχολιάστε