"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

…Και ευρωπαϊκή διαπίστωση (Χ.Ν., 2/2/17)

 

 

 

 

… ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ

«Για πρώτη φορά στην -ευρωενωσιακή- ιστορία μας, σε έναν όλο και πιο πολωμένο εξωτερικό κόσμο, τόσοι πολλοί δηλώνουν ανοιχτά αντι-ευρωπαϊστές ή ευρωσκεπτικιστές, στην καλύτερη περίπτωση. Ιδιαίτερα η (πολιτική) αλλαγή στην Ουάσινγκτον βάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μία δύσκολη κατάσταση, καθώς όπως φαίνεται η νέα διοίκηση θέτει υπό αμφισβήτηση τα τελευταία 70 χρόνια της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής»!

Τα παραπάνω υπογράμμισε ο Ντ. Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε επιστολή του (31/1) προς τους 27 ηγέτες της Ε.Ε. (πλην Μεγάλης Βρετανίας). Μεταξύ άλλων, ο κ. Ντουσκ, καταγγέλλει την εθνικιστική και ξενοφοβική απειλή εντός της ΕΕ, αλλά και την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η φιλο-ευρωπαϊκή τάση, καθώς είναι ορατές η «παρακμή της πίστης στην πολιτική ολοκλήρωση» της ΕΕ και η «υποταγή στα επιχειρήματα των λαϊκιστών». Στοιχεία που παρουσιάζονται και στη χώρα μας, εμφανώς στις τελευταίες δημοσκοπήσεις με τον 1 στους 3 Έλληνες να είναι εναντίον του ευρώ!

Επιπλέον, ο κ. πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εύχεται η Ε.Ε. να παραμείνει ενωμένη και δυνατή μπροστά στις καινοφανείς, για ηγέτιδα δύναμη της Δύσης, προκλητικές δηλώσεις και πρακτικές του νέου προέδρου των ΗΠΑ, του κ. Ταμπ…

Μπαίνουμε, λοιπόν, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο της ανθρώπινης Ιστορίας και τίποτε, από δω και πέρα, δεν αποκλείεται ως εξέλιξη. Το χειρότερο είναι ότι, ενώ η ευρωπαϊκή πολιτική και διπλωματία εξισορροπούσε κάπως, μέχρι τώρα τα πράγματα στον κόσμο, με τον απομονωτισμό πρώτα της Αγγλίας (Brexit) και τον προστατευτισμό των ΗΠΑ («δόγμα» Τραμπ), η γενική στον πλανήτη κατάσταση δεν εμπνέει καμιά αισιοδοξία.

Κι εμείς, ως χώρα «Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα,/ προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!», που θα΄ λεγε κι ο Κ. Βάρναλης βλέποντας την τραγική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, στεκόμαστε με σταυρωμένα χέρια ή κάνουμε… λεονταρισμούς!

Κι όμως, πιστεύουμε ότι υπάρχει πάντα καιρός για να αντιδράσουμε σωστά, είτε ως Ελλάδα είτε ως Ε.Ε. Πως; Μα, με ρεαλισμό κάνοντας τις μεταρρυθμίσεις που χρειαζόμαστε, με πιστή τήρηση του συντάγματος και δημοκρατικές εκλογές, αν και όποτε χρειαστεί να γίνουν! (Στ.Γ.Κ.)


Σχολιάστε