"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Πρόσφυγες και χρήματα της Ε.Ε.

 

 

 

 

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΗΕ Ε.Ε.

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο ΘΕΜΑ» (24-1-17), σε συνέντευξη που παραχώρησε στο WDRForyou -ειδικό πρόγραμμα της γερμανικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης για τους πρόσφυγες- ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ., απάντησε για πρώτη φορά σε ερωτήσεις που του έθεταν και πρόσφυγες.

 

Μάλιστα, στην ιδιαίτερη επισήμανση δημοσιογράφων του καναλιού  ότι οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην Ελλάδα παραμένουν κακές και πως δεν πρόκειται να αλλάξουν άμεσα, ο Γερμανός υπουργός απάντησε καταγγελτικά για τη χώρα μας: «Όταν επί χρόνια λέμε σε έναν Ευρωπαίο φίλο και εταίρο (εννοεί την Ελλάδα) ότι πρέπει να μεταχειρίζεσαι καλύτερα τους πρόσφυγες, όταν δίνουμε πολλά ευρωπαϊκά χρήματα σε αυτή τη χώρα για να υπάρξει βελτίωση και εν μέρει δεν γνωρίζουμε καν πού κατέληξαν αυτά τα χρήματα, όταν λέμε ότι θα ισχύσει και πάλι η νομοθεσία και εκείνοι δεν κάνουν τίποτα για να αλλάξει κάτι, τότε πρέπει να ασκήσεις και ορισμένες πιέσεις (…)».

Η κατηγορία είναι προσβλητική: αν πράγματι δεν δίνουμε λογαριασμό για τα χρήματα που έρχονται από την Ε.Ε. για τους πρόσφυγες, τότε μάλλον είμαστε άξιοι της τύχης μας στο προσφυγικό. Αλλά, όταν ένας  υπουργός, όπως είναι ο κ. Ντε Μεζιέρ, μιλάει έμμεσα για καταχρήσεις, ή υπονοεί και άλλη χρήση των χρημάτων που προορίζονται για τους πρόσφυγες, για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν υποχρεώνει όλες αυτές τις ποικιλώνυμες ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται, αλλά και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας που εμπλέκεται στο προσφυγικό, να δημοσιοποιούν στον ελληνικό Τύπο το πώς διαχειρίζονται τα χρήματα που παίρνουν; Γιατί δεν αποσείει από πάνω της την επικρεμάμενη κατηγορία για οικονομικές ατασθαλείες σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, όπως το προσφυγικό; (Στ.Γ.Κ.)


Σχολιάστε