"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Εκ των ενόντων (Χ.Ν., 26-1-17)

 

 

 

 

ΕΚ ΤΩΝ ΕΝΟΝΤΩΝ

ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΑ, όλα τα ελληνικά εκπαιδευτικά συστήματα υπόσχονταν «σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας». Λίγα το επεδίωξαν ειλικρινά, λιγότερα το κατόρθωσαν. Είτε διότι η χώρα παρουσίαζε εγγενείς αδυναμίες εφαρμογής της «σύνδεσης» (ελλείψει υποδομών), είτε διότι η υπόσχεση έμενε μόνο στα χαρτιά. Το σημαντικότερο όμως είναι ουδέποτε και καμιά κυβέρνηση δεν έδωσε την προσοχή που θα έπρεπε στην Τεχνική Εκπαίδευση.

 

ΕΙΝΑΙ, συνεπώς, αξιέπαινη και ενθαρρυντική η πρωτοβουλία καθηγητών και μαθητών του 2ου ΕΠΑ.Λ. Χανίων (Δαίδαλος), οι οποίοι σύμφωνα με την είδηση (Χ.Ν., 25/1), ανέλαβαν να επισκευάσουν πολλά, σχεδόν κατεστραμμένα, κρεβάτια, φορεία και καρέκλες του Νοσοκομείου Χανίων, ώστε αυτά να επαναχρησιμοποιηθούν, αντί να πεταχτούν.

 

ΣΕ ΜΙΑ περίοδο ακραίας οικονομικής φτώχειας –κράτους και πολιτών- τέτοιες κινήσεις-εκτός από την πρακτική τους πλευρά (κάτι που θα μπορούσε, δηλαδή, να γίνει και με τα θρανία των σχολείων)- αναδεικνύουν και το θέμα της αλληλοβοήθειας που θα έπρεπε να υπάρχει ανάμεσα στις διάφορες υπηρεσίες του δημοσίου. Εκ των ενόντων η βοήθεια, λοιπόν, εκ των ενόντων και η απαγγίστρωσή μας από την κρίση… (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

ΖΟΦΕΡΗ «ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ» ΤΗΣ  ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ-2016

ΠΟΥ πάμε; Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ (24-1-17), το 75,3% των ελληνικών νοικοκυριών παρουσίασε σημαντική μείωση των εισοδημάτων μέσα στο 2016. Κι αυτό για 6η συνεχή χρονιά! Επιπλέον, πάνω από 1 στα 3 νοικοκυριά δηλώνουν ότι διαβιούν με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που βρίσκεται στην κατώτερη εισοδηματική κλίμακα (37,1% δηλώνουν εισόδημα <10, 000 €).  Αλλά και το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνει ως κύρια πηγή εισοδήματος τη σύνταξη (!) των μελών (αγγίζει το 50%)!

ΕΤΣΙ, 7 στα 10 νοικοκυριά είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται. Με το τρίτο μνημόνιο να βαραίνει πάνω μας ακόμη περισσότερο εντείνονται δυσανάλογα οι κοινωνικές ανισότητες! Ενδεκτικό της κατάστασης που βιώνουμε είναι και το ότι 1 στα 4 νοικοκυριά φοβάται ότι θα χάσει την περιουσία του λόγω χρεών, φορολογίας και οικονομικής αδυναμίας να αντεπεξέλθει. Οι πληστηριασμοί ήδη άρχισαν και μάλιστα ηλεκτρονικά!

ΠΟΥ ΠΑΜΕ; Απελπιστικό το ερώτημα και πάντοτε αναπάντητο. Η αλήθεια είναι ότι εδώ και δυο χρόνια η παρούσα κυβέρνηση αναγκάστηκε να κάνει πράξη όλα εκείνα που θα έπρεπε να είχαν εφαρμόσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Και δεν το έπραξαν. Γι αυτό και βρισκόμαστε πέραν πια των ορίων.  (Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε