"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Μικρο-πολιτικά (Χ.Ν., 24-1-17)

 

 

 

 

ΜΙΚΡΟ-ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΕ ΜΙΚΡΟ-ΣΧΟΛΙΑ

-(Κόφτης και πάλι κόφτης!) «Την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει πρόταση με περίγραμμα κατηγοριών μέτρων, που θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, προκειμένου να αρθούν οι αντιρρήσεις κυρίως από το ΔΝΤ», αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» (22/1) ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. [Γνωστό τοις πάσι πως «ο δρόμος για τη -μνημονιακή μας- κόλαση είναι στρωμένος από αγαθές προθέσεις»]

 

-(εσωστρέφεια και προστατευτισμός) «Η Αμερική πρώτα», ήταν η φράση που ακούστηκε περισσότεροκατά την αμερικανική προεκλογική κίνηση από τον Ντόναλντ Τράμπ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο υπόλοιπος πλανήτης θα έχει εφεξής να αντιμετωπίσει μία εσωστρεφή, προστατευτική Αμερική. Με μεγάλες επιπτώσεις … Όλοι πια δέχονται πως μπαίνουμε σε μια εποχή απρόβλεπτη και σκοτεινή. [Δυστυχώς για τον κόσμο, οι ΗΠΑ, με το να αποτελούν «πυξίδα» προσανατολισμού,  δεν εμπνέουν ασφάλεια ούτε και αισιοδοξία για βελτίωση της παγκόσμιας αταξίας.]

-(παιδεία, διαφθορά, φοροδιαφυγή) Βάσει πρόσφατης έκθεσης του World Economic Forum, η χώρα μας πρέπει να σημειώσει πρόοδο σε μια σειρά από τομείς, όπως τη μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση και τα συστήματα κατάρτισης προκειμένου να βελτιωθούν οι επιδόσεις και να μειωθεί το χάσμα μεταξύ των σπουδαστών/εκπαιδευόμενων που προέρχονται από διαφορετικά κοινωνικοοικονομικά στρώματα. Επίσης, σημειώνεται πως υψηλά επίπεδα διαφθοράς και γραφειοκρατίας παρεμποδίζουν τη δημιουργία επιχειρήσεων και ανάπτυξης -ενώ επισημαίνεται ότι χρειάζεται διεύρυνση της φορολογικής βάσης…

[Οι ξένοι επισημαίνουν, εμείς μπορούμε; Ή, μήπως δεν θέλουμε επί τούτου να διορθώσουμε τις παθογένειές μας;]

-(ωραιολογίες) «Eίναι καθήκον μας να φροντίσουμε όλοι να κάνουμε ξανά την πατρίδα μας δυνατή και περήφανη. Να γεμίσουμε ξανά το Έθνος των Ελλήνων με ελπίδα και με αυτοπεποίθηση. Αυτό είναι το πατριωτικό μας καθήκον. Και θα το εκπληρώσουμε». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 195η Επέτειο της Α’ Εθνικής Συνέλευσης των Ελλήνων, στη Νέα Επίδαυρο.

[Μα πώς θα «γεμίσουμε» ξανά το έθνος των Ελλήνων με ελπίδα και αυτοπεποίθηση; Ας...γεμίσουμε πρώτα με φαγητό τα άδειανά στομάχια των φτωχών, με δουλειές τους άνεργους, με σπίτια τους άστεγους, με εκπαιδευτικούς τα σχολεία, με φάρμακα και γιατρούς τα νοσοκομεία, με..., με... Η ελπίδα και η αυτοπεποίθηση έρχονται από τις πράξεις, όχι από τα λόγια] (Στ.Γ.Κ.)

 

ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ

 

Άσχετα από τις περιοδικές δημοσκοπήσεις στη χώρα μας, που δείχνουν σταθερά την αμφισβήτηση του λαού απέναντι στο παρόν πολιτικό σύστημα, γενικότερα και σε παγκόσμιο πια επίπεδο υπάρχει αυτή η τάση δυσπιστίας.

Δείχνει να παγιώνεται η καχυποψία απέναντι στην πολιτική η οποία –το είδαμε με τον Τράμπ στην Αμερική αυτό- δείχνει να υιοθετεί το τελευταίο της όπλο που είναι ο άκρατος λαϊκισμός. Για να κρατηθεί ή να κερδίσει την εξουσία.

Εν πάση περιπτώσει, σήμερα είναι μάλλον ολική η αμφισβήτηση ενός μεταπολεμικού μοντέλου εξουσίας που συνδέθηκε με εκτεταμένα φαινόμενα παγκόσμιας διαφθοράς, απληστίας, αλαζονείας, ασυδοσίας, παρανομίας κι ατιμωρησίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχει και αδυναμία σχηματισμού «ομόλογων» συγκυβέρνησεων, με συνέπεια να έχουμε «ετερόκλητες» κυβερνήσεις και διάλυση της κοινωνικής συνοχής. Σήμερα υπάρχει αδυναμία των 8 στους 10 Έλληνες να φανούν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και καμιά συγκυβέρνηση δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει αξιόπιστα το πρόβλημα. Απειλείται το κοινωνικό, κατ΄επέκταση και πολιτικό, σύστημα, αλλά κανείς δεν συγκινείται. Ούτε καν από την ολική κατάρρευσή μας.

Κι όμως, επιμένουμε σε ανυπόληπτες ιδεοληψίες, λεονταρισμούς, χρονοβόρες διαδικασίες, «διορθωτική επιστολογραφία» της τελευταίας στιγμής, αριστερές πρακτικές που δεν οδηγούν παρά σε Αβεβαιότητες, Αναξιοπιστία, Αστάθεια, Ανασφάλεια, Ανησυχία για το μέλλον. Μοιάζουμε με ακυβέρνητο καράβι και χωρίς πυξίδα… (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

 

Η κυβέρνηση, ενόψει της αξιολόγησης (που όλο αναβάλλεται αδικαιολόγητα), δεν πρόκειται -λέει- να δεχθεί να νομοθετήσει επιπλέον μέτρα για μετά το 2018, παρά μονάχα την επέκταση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής, για έναν και μόνο χρόνο»! Αυτό υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ, ΠΟΣΕ OAEE, ΕΛΤΑ, ΝΑΤ και ΟΣΕ.

 

… Αλλά, στη χώρα της «φαιδράς πορτοκαλέας» έχει αποδειχθεί πως, ουδέν μονιμότερον του προσωρινού!

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 


Σχολιάστε