"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Απώλεια νοήματος λόγων (Χ.Ν., 19-1-17)

 

 

 

ΑΠΩΛΕΙΑ ΝΟΗΜΑΤΟΣ ΛΟΓΩΝ

 

OTAN ακόμη και σήμερα δεν λέμε να καταλάβουμε τι μας έχει συμβεί, όταν ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν δεν έχει καν μεσολαβήσει μια ειλικρινής και λογική εξήγηση, μια α λ ή θ ε ι α δηλαδή για το τί ακριβώς έφταιξε ώστε να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε, όταν στις κουβέντες τους οι πολιτικοί μας επιμένουν μόνο σε καταστροφολογίες που έφεραν οι προηγούμενοι ή φέρνουν οι τωρινοί, όταν ο λαός -εμείς όλοι- αντιμετωπίζουμε αυτή τη στάση των πολιτικών μας ως κάτι το φ υ σ ι ο λ ο γ ι κ ό και την αποδεχόμαστε, τότε για ποια απαλλαγή από τα μνημόνια μιλάμε;

 

ΚΙ ακόμη, όταν η προσπάθεια χαλιναγώγησης ή φίμωσης ορισμένης μερίδας Τύπου ή ΜΜΕ που «δεν μας αρέσει» γίνεται πραγματικότητα, όταν καταστρατηγούνται στοιχειώδεις συνταγματικοί νόμοι για την ελευθερία της έκφρασης και της πολυφωνίας, τότε τί νόημα είχε εκείνη η περίφημη φράση-σλόγκαν «θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα»; Έχει αποχρώσεις η νομιμότητα;

 

ΚΑΙ το χειρότερο: όταν αυξάνονται συνεχώς οι φόροι, όταν 8 στους 10 Έλληνες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, όταν υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στο «θέλουμε επενδύσεις» και στο «δεν υποκύπτουμε στο ξένο κεφάλαιο», όταν πιο απλά πολλοί κυβερνώντες αντιμετωπίζουν «το επιχειρείν» και τα «επενδυτικά κεφάλαια» ως αναγκαίο κακό (!), για ποιο λόγο να μην είμαστε σε πλήρη στασιμότητα και βαθιά ύφεση;

ΑΛΛΑ κι όταν εμείς οι πολίτες άλλα ακούμε από τα χείλη των πολιτικών και άλλα βλέπουμε να γίνονται, όταν αγωνιούμε με το πού θα βρούμε χρήματα να ξεχρεώσουμε και όχι με το πώς θα απαλλαγούμε –όλοι μαζί- από τα μνημόνια, όταν αποδεχόμαστε με απάθεια και τα πιο τερατώδη ψέματα ως «αλήθειες», η δε ασυνέπεια λόγων και πράξεων των ίδιων ανθρώπων μάς φαίνεται «εναρμονισμένη» με τον τρόπο ζωής μας, έ, τότε το νόημα της ζωής μας ως ελευθερόφρονων πολιτών έχει χαθεί τελείως, ενώ κι ο λόγος, ως συστατικό στοιχείο αλληλοκατανόησης, δεν υφίσταται. (Στ.Γ.Κ.)

 

ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΑΠ’ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΑΝΕΚΑΘΕΝ και για κάθε πολιτική ιδεολογία, πρώτο μέλημα είναι η άλωση της Παιδείας μιας χώρας. Ελέγχοντας αυτήν, ελέγχεις τη γνώση που παρέχεται. Ελέγχοντας δε τη γνώση, διαμορφώνεις τους πολίτες του συστήματός σου κατά το δοκούν. Αυτό το ξέρουν καλά τα φασιστικά καθεστώτα κάθε απόχρωσης.

ΕΤΣΙ, σύμφωνα με τις ειδήσεις (17/1) «ομάδα χρυσαυγιτών, με επικεφαλής τον υπόδικο βουλευτή Γιάννη Λαγό, εισέβαλε στο Α’ Δημοτικό Νέου Ικονίου, στο Πέραμα, τραμπουκίζοντας και χτυπώντας δασκάλους και γονείς στο χώρο του σχολείου και μάλιστα μπροστά στους μαθητές τους, με αφορμή απόφαση να φοιτήσουν στο συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα 25 προσφυγόπουλα από το Σχιστό».

ΕΙΝΑΙ απορίας άξιο πως ο Χρυσαυγίτης Γ. Λαγός, παραβιάζοντας τους περιοριστικούς όρους της αποφυλάκισής του, συμμετείχε στα επεισόδια που στήθηκαν κατόπιν πρόσκλησης «αγανακτισμένων γονέων» που δεν ήθελαν τα προσφυγόπουλα στο σχολείο, ενώ και η αστυνομία που παραβρίσκονταν δεν επενέβη καθόλου! Γιατί δεν τον συνέλαβε αμέσως;

Η ΒΙΑ είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα κάθε ολοκληρωτισμού. Βρίσκει άπειρες «αφορμές» για επιθέσεις. Και επειδή είναι δύσκολο να επιβάλλεις με επιχειρήματα μια φασιστική άποψη, ή να δρομολογήσεις μια φασιστική Παιδεία, χτυπάς τους εκπροσώπους της με το πιο αποτελεσματικό «επιχείρημα», το γρονθοκόπημα. Δυστυχώς, έχουμε να δούμε πολλά ακόμη. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

ΜΗ σας ξεγελούν οι προσωρινές λιακάδες. Το κρύο πάντα παραμονεύει, καθ΄ότι  βρισκόμαστε ακόμη στην καρδιά του χειμώνα, όπως λέμε. Με παγετούς και υγρασία. Για τον πρωινό οπτικό «επισκέπτη» των χιονισμένων Λευκών Ορέων (φωτό, 1), το θέαμα είναι καθαρά… πολιτικό: όπως το διαπιστώνετε κι εσείς, το μόνο κυρίαρχο χρώμα είναι το μαύρο στα… λαϊκά γήινα στρώματα, έπειτα κυριαρχεί το κατάλευκο των… φοροδιαφευγόντων στις κορυφές και τέλος αιωρείται το γκρίζο στη ζώνη του… πολιτικού μας συστήματος! Πουθενά μια ευφρόσυνη ματιά, ένα ελπιδιφόρο φως.

 

ΑΝΤΙΘΕΤΑ, για τον επισκέπτη του λιμανιού στην παλιά πόλη, ο Φάρος είναι πάντα λαμπρός και φωτεινός (φωτό, 2). Με χιόνια ή βροχές, με λιακάδες ή συννεφιές, βλέποντάς τον από μακριά έχεις την αίσθηση ότι αποτελεί το κατάρτι ενός πλοίου που ταξιδεύει με όλους τους καιρούς.

Έτσι δεν είναι και τα Χανιά μας; Μια πόλη που «ταξιδεύει» στο χρόνο, με όλους τους καιρούς και τις συνθήκες; (Στ.Γ.Κ.)

 

 


Σχολιάστε