"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

“Άκου Ανθρωπάκο” (13-1-17)

 

 

 

 

«ΑΚΟΥ ΑΝΘΡΩΠΑΚΟ!»

“Η εξουσία ξέρει σχεδόν πάντα τί κάνει”

(Τζούλιαν Μπαρνς, κορυφαίος βρετανός συγγραφέας, στην εφημερίδα “Το Βήμα” 15/5/16)

 

ΕΔΩ που φτάσανε τα πράγματα, μόνο κάποιοι παλαιότεροι σοφοί είναι ικανοί να μας δείξουν ποιοι είμαστε. Στο περίφημο βιβλίο του Βίλχελμ Ράιχ (1897-1957) «Άκου Ανθρωπάκο» (σε μετάφραση Μαρίας Νεοφωτίστου-Ζήκα, Αθήνα, 1972, σσ. 22-23) να πώς ο συγγραφέας του, ονομαστός γιατρός, ψυχίατρος και ψυχαναλυτής, «εξιτάρει» τον μέσο πολίτη (εμάς) που δεν αντιλαμβανόμαστε το πώς μας βλέπει η κάθε εξουσία:

 

«Δε σʼ αγαπούν, σε περιφρονούν, αφού κι εσύ περιφρονείς τον εαυτό σου Ανθρωπάκο. Σε ξέρουν καλά πολύ καλύτερα από όσο σε ξέρουν οι Τόρις ή ένας Ροκφέλλερ. Ξέρουν τη χειρότερη αδυναμία σου μ΄ένα τρόπο που μόνο εσύ θάπρεπε να ξέρεις εκείνους. Σ΄έχουν θυσίασει κάνοντάς σε σύμβολο κι εσύ κουβαλάς τη δύναμή τους στις πλάτες σου. Εσύ ανεβάζεις τα αφεντικά σου, εσύ τα τρέφεις παρ΄ ότι -ή μάλλον επειδή- έχουν ξεσκεπάσει όλες τις μάσκες. Ναι, ναι, επανειλημμένα σου έχουν πει: “Είσαι ένα κατώτερο ον, χωρίς καμιά ευθύνη, κι έτσι θα μείνεις”. Κι εσύ τους ονομάζεις «σωτήρες», «νέους απελευθερωτές» και ουρλιάζεις «Χάι, Χάι», “ζήτω, ζήτω”…».

 

«Γι αυτό σε φοβάμαι, Ανθρωπάκο, σε φοβάμαι θανάσιμα. Γιατί το το μέλλον της Ανθρωπότητας εξαρτάται από σένα. Σε φοβάμαι γιατί από πουθενά δεν δραπετεύεις τόσο όσο από τον εαυτό σου. Είσαι άρρωστος, άρρωστος πολύ, Ανθρωπάκο. Δεν φταις εσύ. Σε βαρύνει όμως της γιατριάς σου η ευθύνη. Θα ʽχες από καιρό αποτινάξει τις αλυσίδες σου, αν δεν είχες ανεχτεί την καταπίεση κι αν δεν την είχες με τις πράξεις σου υποστηρίξει…».

 

ΑΠΟΨΕΙΣ εκφρασμένες πριν μισό αιώνα, αλλά πάντα επίκαιρες γιατί δυστυχώς δεν αλλάζουμε, δεν θέλουμε να αλλάξουμε ή, το χειρότερο, μας αρέσει η «σκλαβιά» μας. (Στ.Γ.Κ.)


Σχολιάστε