"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Ζοφερή προοπτική (Χ.Ν., 5-1-17)

 

 

 

 

ΖΟΦΕΡΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ κλίμα στον κόσμο δεν δείχνει σημάδια που να γεννούν κάποια ελπίδα βελτίωσης της κατάστασης, ή τουλάχιστον κάποια προοπτική για βελτίωσή του.

 

ΤΟΥΝΑΝΤΙΟΝ, η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Τουρκία κι αυτή που πρόκειται να διαμορφωθεί σε Αμερική (με τον Τραμπ) και σε Ευρώπη («έτος εκλογών»), μάλλον μας οδηγεί προς το χειρότερο.

 

ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ επιτείνουν οι ανησυχητικές απαντήσεις που έδωσαν οι ερωτηθέντες Έλληνες πολίτες στα ερωτήματα τα σχετικά με την Ε.Ε., την Ευρωζώνη και το ευρώ, σε πρόσφατη δημοσκόπηση της εφημερίδας «Το Βήμα» (31-12-16): «Είναι καλύτερο να διαλυθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση;», «ναι» απαντά το 26%, «όχι» το 72%. Για την ευρωζώνη οι πολίτες είναι διχασμένοι: το 47% επιθυμεί τη διάλυσή της και το 49,5% τη συνέχιση της ύπαρξής της. Αντίστοιχη είναι η εικόνα στην ερώτηση για το νόμισμα. Το 42% πιστεύει ότι θα ήμασταν καλύτερα με τη δραχμή και το 45,5% επιμένει στο ευρώ». Και εδώ που τα λέμε, μια ένωση κρατών που δεν μπορεί να λύσει ένα εσωτερικό της πρόβλημα (όπως η κρίση στην Ελλάδα), παρά αφήνεται στην «καθοδήγηση» μιας χώρας (Γερμανίας) και ενός ανδρός (Σόιμπλε), πόση δημοκρατικότητα, αποφασιστικότητα και αίσθημα δικαιοσύνης μπορεί να έχει; Με πολύχρονες τιμωρητικές διαθέσεις τίποτε δεν διορθώνεται. Αντίθετα…

 

ΕΠΙΠΛΕΟΝ, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα  Süddeutsche Zeitung (3-1-17) για μεν την χώρα μας «Η κρίση δεν φαίνεται να έχει τέλος», για δε την Ευρώπη, δεν είναι και τόσο ευχάριστη: «Οι εκλογές στη Γερμανία και άλλες γειτονικές χώρες, η έξοδος της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε., όπως και η πολιτική αλλαγή στις ΗΠΑ (Τραμπ) αφήνουν τους πολίτες με ένα αίσθημα αβεβαιότητας για το μέλλον. Παντού οι εθνικιστές και οι λαϊκιστές είναι πιο ισχυροί όσο ποτέ άλλοτε. Στη Β. Ρηνανία- Βεστφαλία μέχρι τις ομοσπονδιακές γερμανικές εκλογές, στην Ολλανδία και τη Γαλλία, αλλά και σε ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές στην Ιταλία και την Ελλάδα, έχουν καλές πιθανότητες να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων (…)»

 

ΤΟΥΣ ίδιους φόβους με την εφημερίδα εξέφρασε ο ημέτερος Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος, κ. Γ. Στουρνάρας, κατά το παρελθόν έτος, με την κρίση στην Ιταλία: «Ο μεγαλύτερος φόβος μου», είχε πει, «είναι ότι σε ένα χρόνο ο πολιτικός χάρτης της Ευρώπης ίσως είναι διαφορετικός». Και συνέχισε: «Εάν ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός ενισχυθούν, αυτό θα είναι επικίνδυνο. Αυτό θα οδηγήσει κατ’ ελάχιστον σε προστατευτισμό. Και δεν θέλω ούτε να φανταστώ ποιο θα μπορούσε να ήταν το χειρότερο σενάριο». Ούτε εμείς…! (Στ.Γ.Κ.)

 

Η ΑΠΛΗΣΤΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

 

ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ στον Αριστοτέλη Ωνάση∙ αλλά κι αν ακόμη- η παρακάτω σκέψη- δεν είναι δική του, αξίζει τον κόπο να προσεχθεί ιδιαίτερα: «Θα΄ ρθει μέρα», λέει, «που η απληστία της ιδιοκτησίας, του πλούτου και της έπαρσης θα αποθηκευτεί στις τράπεζες, στις πολυεθνικές και σε τόσο λίγους, που οι πολλοί μη κατέχοντες θα ξεσπάσουν σαν θεομηνία που θα κάνει τη ζωή των ολίγων κατεχόντων κόλαση…»

ΠΡΟΦΗΤΙΚΑ τα παραπάνω λόγια. Ήδη ζούμε τον καιρό της απληστίας των ολίγων, αφού βλέπουμε τα δισεκατομμύρια του παγκόσμιου πλούτου να συγκεντρώνονται ολοένα σε λιγότερα χέρια, ενώ η φτώχεια επεκτείνεται σε ολοένα μεγαλύτερα κοινωνικά στρώματα και λαούς.

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ το ζούμε εντονότερα στην Ελλάδα των μνημονίων.

ΑΛΛΑ…, αλίμονο σε έναν κόσμο στον οποίο θα χρειασθεί να χυθεί και πάλι αίμα εκατομμυρίων ανθρώπων, για να «εξισορροπήσει» κάπως η παγκόσμια αιτούμενη «δίκαιη» κατανομή του πλούτου. Αν, φυσικά, εξισορροπήσει και δεν βυθισθούμε σε μακροσκελείς άγριους και εξοντωτικούς παγκόσμιους πολέμους με πρόφαση τη θρησκεία, την οικονομία ή τον εθνικισμό. Απ΄τα χειρότερα σενάρια στην παγκόσμια ιστορία, δηλαδή… (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΤΑ ΤΡΙΑ «Ε» ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΠΟΥ ΛΕΙΠΕΙ

ΤΙ ζητουν οι Χανιώτες από τον καινούργιο χρόνο; Μας το λένε σε μικρή δημοσκόπηση που διενήργησαν οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Χ.Ν.» Δ. Μαριδάκης και Γ. Κώνστας, προχθές (4-1-17): ευχές για δουλειές, ευκαιρίες στους νέους και ενότητα του λαού.

ΚΥΡΙΑΡΧΟ το γράμμα έψιλον (Ε), αφού οι μέρες απαιτούν ευχές για το καλύτερο. Σίγουρα η έννοια της ύπαρξής μας είναι συνδεδεμένη με την εργασία, την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Σίγουρα οι ευκαιρίες για τους νέους μας λιγοστεύουν μέσα σ’ έναν κόσμο που συνεχίζει να καταρρέει. Αλλά σίγουρα αυτό που θα μας σώσει-και μας σώζει πάντα-είναι η ενότητα του λαού. Να μιλήσουμε για ενότητα των πολιτικών, μάλλον πρόκειται για ουτοπία όταν ελάχιστοι από αυτούς ενδιαφέρονται πραγματικά για την ενότητα της Βουλής, του λαού, του έθνους. Τους ενδιαφέρει μόνο η…ενότητα των ψηφοφόρων τους!

ΜΕΤΑ τα κινήματα των «Αγανακτισμένων» και των «Δεν πληρώνω! Δεν πληρώνω», νομίζουμε πως ένα κίνημα με το όνομα «Ενωθείτε, ρε!» θα ανάγκαζε τους πολιτικούς μας να συνενωθούν και να συνεννοηθούν για μια κοινή δράση.

ΟΣΟ για το τέταρτο έψιλον (Ε) που προσωρινά φαίνεται να λείπει από τις προσδοκίες των Χανιωτών, εννοούμε την Ελπίδα, ε, κάπου θα βρίσκεται καταχωνιασμένη, συνθλιμμένη από τους φόρους και τα καθημερινά προβλήματά μας. Πού θα πάει, όμως; Δεν θα βρει ευκαιρία να «ξεμυτίσει»; (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

 

 

 


Σχολιάστε