"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Νέα χρονιά, παλιά προβλήματα (Χ.Ν., 29-12-16)

 

 

 

 

ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΠΑΛΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ…

(φωτό, Αη-Βασίλης, ερείπια)

ΕΝΑΣ χρόνος φεύγει, άλλος έρχεται. Για 2016 χρόνια, τέτοιες μέρες η ελπίδα για έναν «καλύτερο» κόσμο πάντα φουντώνει…

 

ΚΑΙ στη χώρα μας, παρ’ όλα τα στραβά κι ανάποδα των κυβερνώντων, ελπίζουμε ο καινούργιος χρόνος να χαρίσε περισσότερη «διαύγεια» στη σκέψη των ιθυνόντων, ώστε να ξεφύγουμε από την ανυπόφορη και μακροχρόνια μιζέρια μας.

 

ΔΕΝ έχει μόνον  η Ελλάδα τα «μαύρα χάλια» της. Φαίνεται, δυστυχώς, πως οι κρίσεις που πλήττουν συνεχώς την Ε.Ε., με συνέπεια η τρόικα να είναι αμείλικτη απέναντί μας, την οδηγούν σε μια βαθμιαία αποσύνθεση. Το “κατεστημένο” των Βρυξελών και του Βερολίνου έχασε ισχύ και επιρροή με το δημοψήφισμα για Brexit (Ηνωμένο Βασίλειο) αλλά και με την εκλογή του απρόβλεπτου Τραμπ ως Προέδρου των ΗΠΑ. Εξάλλου, ο κεντρώος Matteo Renzi παραιτήθηκε από πρωθυπουργός (Ιταλία) μόλις έχασε το δημοψήφισμα. Οι εκλογές σε Αυστρία και οι προκριματικές για τις προεδρικές σε Γαλλία (με τον Φιγιόν ως υποψήφιο της Δεξιάς), δεν δημιούργησαν για την ώρα σπουδαίο πολιτικό «ρήγμα» στην Ε.Ε. Στις δε Ουγγαρία και Πολωνία, οι όλο και πιο δεξιόστροφες κυβερνήσεις τους βρίσκονται συνεχώς σε προστριβές με την Κομισιόν.

 

ΣΤΗ γειτονιά μας, η Τουρκία παραμένει ο μεγάλος ασθενής, με ανεξέλεγκτες διαθέσεις και βλέψεις προς το Αιγαίο. Ευρώπη και Αμερική έχουν αποτύχει παταγωδώς στη Συρία και το Ιράκ, όπου η τραγωδία του ξεκληρίσματος λαών συνεχίζεται δραματικά. Ευρώπη, Αμερική και Ρωσία παίζουν γεωπολιτικά «παιχνίδια» στις πλάτες μικρών λαών, αρνούμενες να παραδεχτούν -πλην του απερχόμενου Ομπάμα- τις εγκληματικές τους ευθύνες και να αντιμετωπίσουν την κατάσταση σε βάθος. Πόλεμοι, βομβαρδισμοί αμάχων, καταλήψεις και ανακαταλήψεις περιοχών συνεχίζονται, όπως συνεχίζονται και τα κύματα των προσφύγων από τους οποίους πολλοί –περί τις 5.000 μόνο το 2016- πνίγονται στη Μεσόγειο.

 

ΚΑΙ στην Κρήτη τα προβλήματα σέρνονται, χωρίς να έχουμε τίποτε το σπουδαίο στον ορίζοντα. Ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ.) παραμένει στα σχέδια, η ανισοκατανομή των κονδυλίων συνεχίζεται, παλιές κτηριακές υποδομές (Χανιά) μένουν αναξιοποίητες τη στιγμή που άλλες στενάζουν στους μικρούς χώρους τους. Η δε γραφειοκρατία στο δημόσιο καλά κρατεί…

 

Σελίγε μέρες ξεκινά άλλη μια χρονιά: το 2017. Η λέξη αλλαγή μάλλον ακόμη κυοφορείται, μετά από ένα δραματικό και εκπληκτικά απογοητευτικό 2016. Καθώς μάλιστα τίποτα, για την ώρα δεν φαίνεται να μεταβάλλεται στη στάση των ισχυρών του κόσμου, δεν είμαστε και πολύ αισιόδοξοι για τα μελλούμενα: έτος εκπλήξεων, λοιπόν, ή «μία από τα ίδια»; Ο…χρόνος θα δείξει.

Καλή χρονιά, καλή υγεία! (Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ!

-(και φτωχός και άτυχος) «Σαρανταεπτάχρονος άστεγος έσπασε το τζάμι αυτοκινήτου με κατσαβίδι. Δεν τον είδε κανείς! Γι’ αυτό παρουσιάστηκε μόνος του στο αστυνομικό τμήμα. Εξηγεί πως έκανε ό,τι έκανε, για να φυλακιστεί (!) και να εξασφαλίσει ένα πιάτο φαΐ κι ένα κρεβάτι. Στάθηκε όμως άτυχος, αφού ο ιδιοκτήτης τού Ι.Χ. δεν υπέβαλε μήνυση κι έτσι ο δυστυχής αφέθηκε ελεύθερος να λιμοκτονεί στην παγωνιά!» [Η Ελλάδα του 2016, με το ρεκόρ των αστέγων και απελπισμένων ανθρώπων της Ε.Ε.]

-(επιστροφή στον 19ο αιώνα) Σύμφωνα με την είδηση, «στην Καλαμάτα, πριν λίγες μέρες ζωντάνεψαν  οι «γαβριάδες» των μυθιστορημάτων μιας άλλης εποχής, που, στο μεταίχμιο παιδικής και εφηβικής ηλικίας, έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με την αστυνομία και τα δικαστήρια: Τρεις ανήλικοι (15 και 16 χρονών) συνελήφθησαν από την ασφάλεια της πόλης (για τρίτη φορά τα δύο τελευταία χρόνια), διότι είχαν ήδη διαπράξει 14 κλοπές και απόπειρες κλοπών». [Εδώ που τα λέμε, οι Άθλιοι των Παρισίων, οι Αυλές Θαυμάτων του Λονδίνου του Ντίκενς και άλλες εκμεταλλεύσεις παιδιών, δεν είναι διόλου μακριά από την εποχή και τις πόλεις μας].

-(ανεργία και πλειστηριασμοί!) «Ο  Μιχάλης Π. από τη Θεσσαλονίκη, εδώ και κάμποσους μήνες αισθάνεται ότι βρίσκεται στα σύνορα του αποδιοπομπαίου! Άνεργος, με βιβλιάριο απορίας του Δήμου,  πατέρας 4 παιδιών, προσπαθεί να σώσει το σπίτι του από την Τράπεζα που θέλει να του το πάρει». [Ο «θάνατος» στην Ελλάδα, που προέρχεται από τα μνημόνια δεν έχει ταυτότητα και τέλος: θάνατος (φυσικός, οικονομικός, πολιτιστικός), θάνατος με τη μορφή της ανεργίας, της φτώχιας, του αποκλεισμού, των κόκκινων δανείων κ.λπ., επικρέμαται ως «δαμόκλειος σπάθη» πάνω από τα κεφάλια μας].
-(πλούσιοι και φτωχοί). Κι όμως, έχουμε συρρίκνωση του αριθμού των πλουσίων με διεύρυνση του αριθμού των πτωχών στον πλανήτη: «Οι 62 πλουσιότεροι άνθρωποι επί γης έχουν περιουσία ίση με το φτωχότερο 50% του πληθυσμού του πλανήτη! [Κι αναρωτιέσαι, μήπως το 2017 κληρονομώντας τόσους θανάτους, δυστυχία και φτώχεια από το 2016 προαλείφεται ως έτος εκρηκτικών εξεγέρσεων σε παγκόσμιο επίπεδο;] (Στ.Γ.Κ.)

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

Η μόνη κρυφή ελπίδα μας, για το 2017, είναι αυτό που είπε ο Γερμανός λυρικός ποιητής Φρήντριχ Χαίλντερλιν (1770-1843):

“Εκεί όπου αφθονεί ο κίνδυνος, αναπτύσσεται κι αυτό που θα μας σώσει”!

Λέτε;

ΕΡΜΟΛΑΟΣ


Σχολιάστε