"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Χριστούγεννα-2016 (Noel-2016) (X.N., 22-12-16)

 

 

 

 

 

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ-2016 (φωτό, 1, 2)

ΟΙ ΜΕΡΕΣ των Χριστουγέννων, με μνημόνια ή όχι, παραμένουν οι πιο συναισθηματικά φορτισμένες του χρόνου. Μια δυσεύρετη κι ανεκπλήρωτη ε λ π ί δ α τις τρέφει: η ελπίδα για έναν «άλλο» καλύτερο κόσμο,επιτέλους με ειρήνη και ευδοκία παντού.

 

ΑΙΩΝΕΣ τώρα, στη λάμψη των στολισμένων δρόμων, των πλατειών και βιτρινών των πόλεων, η αντίθεση ανάμεσα στον πλούτο και τη φτώχια παραμένει έντονη.

 

… ΣΗΜΕΡΑ, με την ελληνική κρίση αμείωτη, με έναν κόσμο ταραγμένο και με το προσφυγικό υπό έκρηξη, η δυστυχία είναι δυσανάλογα μεγάλη. Σε καιρούς κρίσιμους, σαν αυτούς που διανύουμε όπου όλα είναι έκρρυθμα, έτοιμα να διαλυθούν από πολέμους και καταστροφές, η προσδοκία της «γέννησης» και του νέου «φωτός» είναι περισσότερο αναγκαία.

 

ΟΛΟΠΙΚΡΑ τα Χριστούγεννα στη χώρα μας για 7η χρονιά. Τα πάντα, και με αριστερό πρόσημο, δείχνουν την ανθρωπιστική καταστροφή που επέφεραν -και φέρνουν συνεχώς- μνημόνια, κακές πολιτικές επιλογές, αυτοσχεεδιασμοί και εμμονές των κυβερνήσεών μας.

 

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να ξεφύγουμε από την αιώνια κατάρα που μας δέρνει, όχι σαν Ελληνισμό, αλλά σαν ελληνικό κράτος: της αποτυχίας να κυβερνηθούμε σωστά και της ανημποριάς να ξεφύγουμε από την ανατολίτικη μιζέρια. Τόσο στη δημόσια διοίκηση, όσο και στη στάση μας απέναντι σ’ αυτό που λέμε κράτος.

 

ΕΠΤΑ χρόνια «βουλοπλέουμε» μεταξύ Ευρώπης και Τρίτου κόσμου. Κι ενώ έχουμε όλα τα εχέγγυα να φτιάξουμε «ένα κράτος της προκοπής», επιμένουμε να συντηρούμε το «κράτος της πλάκας» που μας κληροδότησαν οι προηγούμενοι. Ο πολιτικαντισμός (δεξιός, σοσιαλιστικός ή αριστερός) καλά κρατεί.

 

… ΖΟΥΜΕ με τα προβλήματά μας ανέγγιχτα. Κάπου φαίνεται πως αισθανόμαστε «ευτυχείς» στη μιζέρια μας, αφού δεν αλλάζουμε με τίποτε. Πιθανόν, όλη αυτή η κατάσταση να άρχισε να «βολεύει»  το Βερολίνο και τις Βρυξέλες. Για τους δικούς τους λόγους.

ΤΑ προβλήματα γύρω μας θα υπάρχουν πάντα. Με αυτά γεννιόμαστε, με αυτά πορευόμαστε. Γι αυτό υπάρχουν κι οι αγώνες. Για να τα διορθώνουμε. Τίποτε δεν χαρίζεται και σε κανέναν. Τίποτα και ποτέ δεν πρόκειται να είναι τέλειο στον κόσμο. Έτσι, δεν πρέπει να απογοητευόμαστε, όσο κι αν το επιδιώκουν οι άλλοι, όσο κακές κι αν είναι οι συνθήκες στις οποίες ζούμε. Υπήρξαν και θα υπάρξουν και καλές μέρες, αρκεί να τις επιδιώξουμε, να τις θελήσουμε μόνοι μας…

ΑΝ σκεφτόμασταν λογικά και όχι μόνο συναισθηματικά, αν ο καθένας από το πόστο του έπραττε το καθήκον του, αν ενεργούσαμε αποβλέποντας στο γενικότερο καλό κι όχι πάντα στο ατομικό, αν αλλάζαμε πρώτα εμείς και δεν περιμέναμε να αλλάξουν πρώτα οι άλλοι, αν ψηφίζαμε τους καλύτερους και όχι αυτούς που θα μας κάνουν τα «ρουσφέτια», αν νιώθαμε «πολίτες» και όχι κομματικοί «πελάτες», αν…, αν…, ίσως τότε να βγαίναμε από το επταετές (κοίτα «ιστορική» ειρωνία!) τούνελ και να αντικρίζαμε μια άλλη μέρα. Πιο αισιόδοξη, πιο φωτινή.

Κατά τα άλλα, «Καλές γιορτές»…

(Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

 

ΠΑΡΟΧΟΛΟΓΙΑΣ ΛΟΓΙΚΗ!

 

ΣΤΗ Βουλή, στη λογική της παροχής («μέρισμα ανθρωπιάς» θα το έλεγε η «αριστερά») υπήρξε σχεδόν απόλυτη κομματική συναίνεση! Δεν είναι κακό αυτό, εφόσον αυτή -η παροχή- είναι λογική συνέπεια ώριμης σκέψης και δεν ενέχει πολιτική υστεροβουλία.

 

ΑΛΛΑ, ποια «λογική» κυριαρχεί σήμερα εν καιρώ απόλυτης κρίσης; Μήπως διαφέρει από εκείνη που οδήγησε τη χώρα στα μνημόνια και στη βαθιά μακροχρόνια ύφεση; Η παροχολογία δεν διόγκωνε τόσα χρόνια το χρέος; Η λογική των παροχών χωρίς στόχευση, των «χωρίς  πρόγραμμα», δηλαδή, κοινωνικών δαπανών δεκάδων δισεκατομμυρίων κάθε χρόνο, δεν είναι αυτά  που μας έφεραν εδώ; Τα ψηφοσυλλεκτικά επιδόματα δεν είναι αυτά που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία;

 

 

ΑΝ υποθέσουμε ότι η ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων βρίσκεται στον πυρήνα μιας αριστερής κοινωνικής πολιτικής, ποιος μας εγγυάται ότι η συγκεκριμένη επιλογή είναι πράγματι άδολη; Yπάρχει, άραγε, ενώ διανύουμε μια τόσο απάνθρωπη ανθρωπιστική κρίση, συγκεκριμένη πρόταση για τη διάθεση –πού, πώς και σε ποιους- του εκάστοτε συν του πλεονάσματος; Οσο κι αν φαίνεται περίεργο, ναι, υπάρχει τέτοια πρόβλεψη στο μνημόνιο! Το θέμα όμως είναι, αν, σε μια τέτοια περίπτωση προηγούνται οι χαμηλοσυνταξιούχοι που ούτως ή άλλως έχουν κάποιο εισόδημα, ή μήπως εκείνοι που δεν έχουν τίποτε (χρόνια άνεργοι οικογενειάρχες, άστεγοι, άποροι κ.ά.); (Στ.Γ.Κ.)

 

———————————–

ΕΦΥΓΕ ΕΝΑΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΦΙΛΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ:

 

“Έφυγε” ο Θανάσης Δεικτάκης

deiktakis

 

Την τελευταία του πνοή άφησε ο γνωστός Κισαμίτης λαογράφος, ερευνητής, ποιητής και συγγραφέας Αθανάσιος Δεικτάκης.

Με πλούσια συγγραφική δραστηριότητα και ενεργό δράση στα πολιτιστικά δρώμενα της Κισάμου ο Θανάσης Δεικτάκης ήταν από τους πρωτεργάτες της καθιέρωσης των εκδηλώσεων με τον γενικό τίτλο “Γραμπούσια”.

Συγγενείς και φίλοι θα πουν το τελευταίο αντίο στον Θανάση Δεικτάκη αύριο στις 12 το μεσημέρι η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Πύργου Κισάμου και θα ταφεί στον Ι.Ν. Αγίου Αλεξίου περιοχή Λαρδά Κισάμου.

 


Σχολιάστε