Eραστές της φιλαναγνωσίας (Χ.Ν., 21-12-16)
Posted on 21 Δεκ, 2016 in Σχόλια | 0 comments
[ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ]
Εραστές της γνώσης και όχι μόνο…
Η ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ είναι «αίτημα των καιρών». Τόσο, επειδή υπάρχει μια γενική κατάρρευση των μέχρι σήμερα παραδεκτών παραδοσιακών αξιών, όσο και επειδή χρειαζόμαστε «νέους προσανατολισμούς» και «νέους» συνειδητοποιημένους «πολίτες».
Και το βιβλίο συνειδητοποιεί. Για το λόγο αυτό η επιλογή του για κάθε ηλικία είναι μια πολλή σοβαρή και υπεύθυνη υπόθεση του επιλέγοντος. Στην Ελλάδα της κρίσης έχουν δημιουργηθεί πολλές –και παντού- «λέσχες ανάγνωσης». Πολλοί τις θεωρούν ως γραφικές συναντήσεις ή, επί τούτου φτιαγμένες για παρουσιάσεις συγγραφέων και βιβλίων εκδοτικών οίκων! Δεν είναι -και κυρίως- μόνον αυτό.
Το σκεπτικό της δημιουργίας τους είναι κατά βάση η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας ως αίτημα των καιρών. Οι υποστηρικτές τους λένε: «Για να κερδίσουμε περισσότερους νεαρούς αναγνώστες που θα γίνουν οι αυριανοί ενσυνείδητοι πολίτες είναι αναγκαία η διατήρηση της ποιότητας του λογοτεχνικού βιβλίου, τόσο σε επίπεδο γραφής όσο και σε επίπεδο φιλαναγνωσίας.
Γι’ αυτό το λόγο, υπάρχει αληθινή πανστρατιά -σε παγκόσμιο επίπεδο- συγγραφέων, εικονογράφων, εκδοτών, εκπαιδευτικών και γονέων». Τι είναι όμως οι «λέσχες ανάγνωσης»; Είναι μικρές ομάδες, συνήθως 10-20 ατόμων, που τους συνδέει «η αγάπη για το διάβασμα». Μετά από συνεννόηση, αποφασίζουν να διαβάσουν όλοι, καθένας στον χώρο του, «το ίδιο βιβλίο» και συναντιούνται συνήθως μια φορά το μήνα σε τακτή ημέρα, για να συζητήσουν σχετικά με το περιεχόμενό του.
Υπάρχει κάποιος υποτυπώδης συντονιστής της ομάδας (ή ορίζεται σε κάθε «ανάγνωση») και η συνάντηση δεν διαρκεί περισσότερο από δυο ώρες! Γενικότερος συντονιστής της ωραίας αυτής προσπάθειας είναι το ΕΚΕΒΙ (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου-www.ekebi.gr) συνεπικουρούμενο από Δημοτικές ή και άλλες (ιδιωτικές) Βιβλιοθήκες. Το ΕΚΕΒΙ προωθεί το θεσμό σε όλη τη χώρα. Στα Χανιά λειτουργούν αρκετές «λέσχες» με προεξάρχουσες αυτές της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Κάθε λέσχη είναι ελέυθερη να επιλέξει τη θεματολογία της: μυθιστόρημα, διήγημα, ποίηση, δοκίμιο, θέατρο ή να επικεντρωθεί στο έργο ενός συγγραφέα.
Υπάρχουν και «εξειδικευμένες» λέσχες που ασχολούνται με τη μαθηματική λογοτεχνία, τη φιλοσοφία, τη γαστρονομία κ.λπ. Όλα εξαρτώνται απ’ τα ενδιαφέροντα των μελών τους. Στη μίζερη εποχή μας, οι «λέσχες φιλαναγνωσίας» προσφέρουν ψυχαγωγία (που λείπει), διάλογο (που λείπει), πνευματική καλλιέργεια (αιτούμενο) και φυσικά μια καλή και ευχάριστη παρέα σε χώρο εκ των προτέρων επιλεγμένο.