"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Πολιτική-Δημοκρατία-Οικονομία (Χ.Ν., 20-12-16)

 

 

 

 

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΡΕΙΣ λέξεις αλληλένδετες: πολιτική, δημοκρατία, οικονομία.

 

ΑΛΛΑ και τρεις «άσπονδες» φίλες, διότι η μεν πολιτική θέλει να ελέγχει την οικονομία, κάτι δε που επιδιώκει και η οικονομία αντίστροφα. Και οι δυο μαζί πάλι (πολιτική και οικονομία), ενώ λειτουργούν στα πλαίσια μιας …ευνομούμενης δημοκρατίας, επιδιώκουν πάση θυσία να την «κατασπαράξουν», να την καθυποτάξουν. Με τον τρόπο τους η καθεμιά.

 

ΣΕ λίγο θα μπούμε στον 7ο χρόνο των μνημονίων που, αντί να μας επιτρέψουν να ανασάνουμε λίγο οικονομικά, μάς ασφυκτιούν περισσότερο. Σε κάθε μνημόνιο –αριστερό ή δεξιό, αδιάφορο- χάνουμε εκτός από χρήματα/ζωή, «κομμάτια» της δημοκρατίας μας. Αλλά και της εθνικής μας κυριαρχίας.

 

ΚΑΛΩΣ ή κακώς έχουμε σήμερα μια δημοκρατία που οφείλουμε να την φυλάμε ως κόρην οφθαλμού. Παρ’ όλες τις αδυναμίες της, παρ’ όλες τις ευρωπαϊκές και άλλες ωμές επεμβάσεις, αυτή εξακολουθεί να λειτουργεί σε σωστά πλαίσια.

 

ΤΟ ΑΝ η οικονομία μας πηγαίνει απ’ το κακό στο χειρότερο, σίγουρα δεν φταίει το πολίτευμά μας ή, όχι τόσο όσο θα ήθελαν πολλοί. Αν η «ευρωπαϊκή» δημοκρατία των Βρυξελλών και του Βερολίνου, μάς πληγώνουν συνεχώς με μέτρα απάνθρωπα, μια και οικονομικά καταντήσαμε το «μαύρο πρόβατο» της Ε.Ε., σ’ αυτό σίγουρα δεν φταίει η δημοκρατία που έχουμε, αλλά οι κακές επιλογές των πολιτικών μας, των έστω και δημοκρατικά εκλεγμένων από εμάς.

 

ΑΛΛΑ, κατά πόσο φταίνε οι μνημονιακές κυβερνήσεις, οι συγκυρίες, οι κακές επιλογές ή εμείς οι ψηφοφόροι που στα πλαίσια των δημοκρατικών διαδικασιών ψηφίζαμε και ψηφίζουμε τις κυβερνήσεις μας, αυτό θα το κρίνει μάλλον η ιστορία.

 

ΤΟ ΠΙΟ επικίνδυνο από όλα θα είναι, μήπως τυχόν από υπερβολική κούραση λόγω των αλλεπάλληλων μέτρων, αρχίσουμε να απαξιώνουμε πλην της πολιτικής και της οικονομίας και τη δημοκρατία μας. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

 

Σχετικά με το χρονικό ορίζοντα διεξαγωγής των εκλογών, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων είπε: «Πιστεύουμε ότι όσο πιο σύντομα γίνουν οι εκλογές τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα. Οι εκλογές δεν είναι σήμερα πρόβλημα για την Ελλάδα…»

… Μα, αν κάθε αντιπολίτευση εξακολουθεί να «απαιτεί» εκλογές εδώ και τώρα, πότε θα δούμε κάποιο κυβερνητικό έργο; Τόσες μνημονιακές εκλογές πού μας οδήγησαν, αν δεν μας έφεραν σε χειρότερες καταστάσεις με χειρότερα προβλήματα;

 

Η χώρα δεν έχει ανάγκη εκλογών, αλλά συναινέσεων σε βασικά θέματα.

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 


Σχολιάστε