"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

ΙΑΚ Κρήτης (Χανιά) 17-12-16 (Χ.Ν.)

 

 

 

 

 

 

“Ακέφαλο” το Ιστορικό Αρχείο από τον περασμένο Σεπτέμβριο

 

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜ.ΜΑΡΙΔΑΚΗΣ, “Χανιώτικα Νέα”, 17-12-16

Αδυνατεί να επιτελέσει οποιαδήποτε οικονομική υποχρέωση

05

 

“Ακέφαλο” παραμένει το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, αφού από τον περασμένο Σεπτέμβριο δεν έχει οριστεί ακόμα προϊστάμενος για την Υπηρεσία. Συνέπεια της κωλυσιεργίας αυτής είναι το Ιστορικό Αρχείο όχι μόνο να μη μπορεί να συμμετέχει και να διεκδικήσει χρηματοδότηση από κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, αλλά να μην μπορεί να ανταποκριθεί ακόμα και στις πιο στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όσο υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα, ο εργολάβος που ολοκλήρωσε την εξωτερική ανακαίνιση του κτηρίου και παρέδωσε το έργο τον περασμένο Οκτώβριο δεν μπορεί να πληρωθεί.

ΧΩΡΙΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗ!

Το μέγεθος του προβλήματος αποκαλύπτει ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι με την υπάρχουσα κατάσταση το Αρχείο δεν μπορεί ούτε καν να προμηθευτεί πετρέλαιο για τη θέρμανση ή να πληρώσει τους λογαριασμούς για τα λειτουργικά έξοδα του χώρου! Κι αυτό διότι τα χέρια του Αρχείου είναι δεμένα ως προς τα οικονομικά, αφού δεν υπάρχει προϊστάμενος που να μπορεί να υπογράψει για τις δαπάνες.

Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι ότι το Αρχείο έχασε από τον Σεπτέμβριο πολύτιμο χρόνο που θα μπορούσε να διεκδικήσει οικονομικούς πόρους από προγράμματα και να αξιοποιήσει τα όποια διαθέσιμα κονδύλια. Το πρόβλημα αποδίδεται στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης της β’ φάσης αποσπάσεων προσωπικού που θα στελεχώσουν τα κατά τόπους Αρχεία σε κέντρο και περιφέρεια.

Πρόκειται για περίπου 17 άτομα που θα ενισχύσουν τα υπάρχοντα Αρχεία. Ωστόσο, αν και καμία από τις αποσπάσεις αυτές δεν αφορά το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης η Υπηρεσία που βρίσκεται στα Χανιά είναι αναγκασμένη να περιμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας για να αποκτήσει προϊστάμενο. Κι όλα αυτά τη στιγμή που το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, το δεύτερο μεγαλύτερο Αρχείο της χώρας, ταλανίζεται διαχρονικά από έλλειψη χώρου και προσωπικού: το όμορφο νεοκλασικό επί της οδού Σφακιανάκη έχει γεμίσει ασφυκτικά από αντικείμενα και σπάνια ντοκουμέντα, ενώ υπηρετούν σε αυτό μόλις δύο υπάλληλοι – ο ένας αποσπασμένος εκπαιδευτικός.

Παράλληλα, εδώ και καιρό, επείγει να δοθεί λύση στο ζήτημα της ψηφιοποίησης των Αρχείων (έπειτα και από το θέμα που προέκυψε με την υπόθεση των Ρώσικων Αρχείων) χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη, ενώ επιτακτική είναι η ανάγκη συντήρησης των εγγράφων που φυλάσσονται στον χώρο καθώς ο χρόνος και οι ακατάλληλες συνθήκες καταστρέφουν πολύτιμους ιστορικούς θησαυρούς που στεγάζονται στο Ιστορικό Αρχείο.

 

 

 

ΣΤΙΣ 19-12-16 ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ ΕΓΡΑΨΕ ΣΤΑ “ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ” όπου εργάζεται ως δημοσιογράφος:

Με προβλήματα λειτουργεί το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, καθώς, όπως δημοσιεύτηκε σε ρεπορτάζ των “Χανιώτικων νέων”, από τον περασμένο Σεπτέμβριο δεν έχει οριστεί προϊστάμενος με αποτέλεσμα να αδυνατεί να επιτελέσει οποιαδήποτε οικονομική υποχρέωση. Και αυτό τη στιγμή κατά την οποία το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, το μεγαλύτερο από τα περιφερειακά αρχεία της Ελλάδας, ταλανίζεται από την έλλειψη χώρου και προσωπικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, αποτελεί έναν πραγματικό θησαυρό καθώς διαθέτει 700.000 ιστορικά έγγραφα. Στον χώρο του φυλάσσονται μεγάλες ιστορικές συλλογές, όπως η επίσημη και ιδιωτική αλληλογραφία των κρητικών επαναστάσεων 1821 – 1830, 1866 – 1899, 1877 – 1878, 1889, 1895 – 1898 και 1905 (Κίνημα του Θερίσου).

Περιλαμβάνονται, επίσης, πολλές ιδιωτικές συλλογές που αναφέρονται σε διάφορες χρονικές περιόδους της κρητικής Ιστορίας.  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το αρχείο του κρητικού Τύπου, το οποίο ξεκινά από το 1831, οπότε έχουμε την πρώτη κρητική εφημερίδα, τη «Βακάι Γκιρίτ» επί Αιγυπτιοκρατίας (1830 – 1840).  Είναι προφανές ότι όλος αυτός ο θησαυρός χρήζει ιδιαίτερης φροντίδας.

Επείγει, λοιπόν, τόσο η τοποθέτηση προϊσταμένου όσο και η εξεύρεση χώρου για την επέκταση του σημαντικού αυτού Αρχείου.


Σχολιάστε