Αναθεωρητισμός (Χ.Ν., 6-12-16)
Posted on 6 Δεκ, 2016 in Σχόλια | 0 comments
ANΑΘΕΩΡΗΤΙΣΜΟΣ
ΤΗΝ ιστορική αναθεώρηση (revisionnisme), κυρίως με πολιτικά εθνικιστικά κίνητρα και καθόλου επιστημονικά δεδομένα, επιχειρεί τελευταία επίμονα ο νεοσουλτάνος της γείτονας, ο Ερντογάν.
ΞΕΚΙΝΗΣΕ με την περιβόητη φράση για τα «σύνορα της καρδιάς του», ακολούθησε η αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης, υπονόμευσε τις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού, επενέβη παραληρηματικά στο θέμα της κυπριακής σημαίας, για να του κρατήσουν τώρα σεγόντο οι υπουργοί του επαναφέροντας το θέμα των Ιμίων και την «ιστορία» με τις δήθεν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο!
ΜΠΟΡΕΙ οι πυκνές αυτές εκρήξεις του Ερντογάν να αποσκοπούν στη σταθεροποίηση της κυριαρχίας του στο εσωτερικό της Τουρκίας ενόψει του δημοψηφίσματος για τη μετατροπή του πολιτεύματος σε Προεδρική δημοκρατία, όμως δεν παύουν να προκαλούν μια επικίνδυνη κατάσταση, με απρόβλεπτες συνέπειες για την περιοχή. Το γεγονός ενός ανεξέλεγκτου ή και ελεγχόμενου (;) θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, μάλιστα με επέκταση και στις γύρω χώρες, συζητιέται εδώ και χρόνια στα διάφορα forum. Η δε παρούσα οικονομική και εν γένει ευρωπαϊκή συγκυρία επιτείνει την πρόκληση.
ΓΙΑ άλλους, όλη αυτή η φραστική υπερεπιθετικότητα των Τούρκων, αποβλέπει σε μια συνολική λύση Κυπριακού-Αιγαίου-προσφυγικού και άλλων διαφορών με την Ελλάδα που θεωρεί η Τουρκία αυθαίρετα ότι υπάρχουν. Το ημέτερο ΥΠΕΞ απαντά χαλαρά και υποτονικά: «στον αναθεωρητισμό που διατυπώνεται κατ’ επανάληψη από την τουρκική ηγεσία, η Ελλάδα αντιπαρατάσσει την προσήλωσή της στη διασφάλιση της διεθνούς νομιμότητας, της ειρήνης και της σταθερότητας». Τονίζει μάλιστα το αυτονόητο ότι «δηλώσεις αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης είναι απαράδεκτες».
ΓΕΓΟΝΟΣ πάντως είναι πως μια αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης συσχετίζεται με τα σύνορα όλων των χωρών της περιοχής και δεν αποτελεί μόνον ελληνοτουρκικό πρόβλημα: μια αναθεώρηση Συνθήκης που προέκυψε από πόλεμο δεν αναθεωρείται παρά μόνο με πόλεμο.
ΟΣΟ για τη μεγάλη υπερδύναμη που ανέκαθεν κινεί τα νήματα των αναστατώσεων στον κόσμο, η απάντησή της επί του θέματος των τουρκικών προκλήσεων υπήρξε σιβυλλική: «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την εδαφική κυριαρχία της Ελλάδας και της Τουρκίας»! Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και φυσικά «ο νοών,νοείτω»! Αντίθετα, ο Γερμανός ΥΠΕΞ κ. Σταϊν μάγιερ είναι ξεκάθαρα αρνητικός στον αναθεωρητισμό της Άγκυρας.
Ο ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΣΜΟΣ, ως έννοια και πρακτική, επανέρχεται δριμύτερος σε όλο τον κόσμο, δυστυχώς. Με το «θάνατο» δε των παλιών ιδεολογιών και την ανάγκη για κάτι καινούργιο, υπάρχει ο φόβος αυτό- το «καινούργιο»- να προκύψει μετά από μια γενική πολεμική σύγκρουση. Και αλίμονο στις χώρες που δεν θα έχουν προβλέψει να ενταχθούν σε συμμαχίες με οράματα, ίδιες πολιτικές και ιδεολογίες. Επίκεινται εκλογές στην Ε.Ε., οπότε θα έχουμε και πολλές ανατροπές. Είναι σε θέση η χώρα μας να διεκδικήσει ή να υπερασπίσει τα δίκαιά της μόνη; (Στ.Γ.Κ.)
ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
Η ΦΥΣΗ, ιδιαίτερα στην Κρήτη, παρουσιάζει μεταπτώσεις με μέτρο. Ακόμη και οι λεγόμενες «φυσικές καταστροφές» στον πλανήτη είναι μελετημένες στα πλαίσια της θείας οικονομίας! Δεν είναι γενικές. Ετσι, η ζωή συνεχίζεται με όλες τις παραμέτρους της.
ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ μέρες, ο παγωμένος αέρας, οι πολλές βροχές του τέλους του φθινοπώρου, το χάζεμα μιας πύρινης δύσης του ήλιου στις βουνοκορφές μέσα απ΄τα καφεκίτρινα φυλλώματα των δέντρων πρόσφεραν στον περιπατητή ένα πλούσιο «γεύμα» χρωμάτων που αποτυπώνεται συχνά-πυκνά στην τελευταία σελίδα των «Χανιώτικων Νέων»! Εικόνες που σε καλούν αυθόρμητα για μια προσευχή στο Θεό: «Και ουδείς λόγος εξαρκέσει προς ύμνον των θαυμασίων σου». Αν βέβαια, έχουμε ακόμη τη δύναμη, κάτω από τόσο αντίξοες συνθήκες, να ευχαριστούμε το Θεό για όσα μας προσφέρει! Να, όπως η προχθεσινή κυριακάτικη ευφρόσυνη λιακάδα…
ΜΑΚΑΡΙ και οι πολιτικοί μας να είχαν “τη χάρη του μέτρου” που έχει η κρητική φύση. Να συνειδητοποιούσαν, δηλαδή, την αίσθηση του “περαστικού” της παρουσίας τους, του προσωρινού της θέσης που κατέχουν. Αλλά και της ομορφιάς που πρέπει να αφήσουν πίσω τους. Ίσως τότε να μετρούσαν περισσότερο κάθε κουβέντα και ενέργειά τους, ίσως να αποκτούσαν την “αρμονία” των ημερών που σιγά σιγά μας οδηγούν στο «νέο» βαρύ χειμώνα. Για να ακολουθήσει έπειτα το λυτρωτικό φως, το αισιόδοξο της Άνοιξης. Θα το δούμε άραγε ποτέ; (Στ.Γ.Κ.)
ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ (εικόνα)
Κύριε πρόεδρε,
Τη φρίκη του πολέμου θέλησαν να μεταφέρουν στο πανανθρώπινο μήνυμα της γέννησης του Χριστού οι βρετανοί Γιατροί του Κόσμου, με τις άκρως επιτυχημένες χριστουγεννιάτικες κάρτες τους (φωτό) που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.
Και εμείς; Έ, εμείς πάλι θα ευχηθούμε το «Kαι επί γης ειρήνη»! Αλλά για ποια γη-κτήμα των ολίγων και ποια ειρήνη, με τους τόσους πολέμους να ευχηθείς;
ΕΡΜΟΛΑΟΣ