"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Φιλελέδες και γίδια (1-12-16)

 

[ΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ;

ΜΙΑ ΑΠΟΨΗ "ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ"!]

 

 

Φιλελέδες και γίδια

30|11|2016

Σοφία Γιαννακά

Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει.

Με τον επικήδειο Τσίπρα στην Αβάνα, όπου έβριζε τους Ευρωπαίους «δυνάστες», αυτούς δηλαδή που κρατούν τη χώρα του ζωντανή και πληρώνουν τις συντάξεις στον πληθυσμό της, η Ελλάδα απέδειξε ότι διατηρεί την ικανότητα να κάνει την πραγματικότητα, φάρσα.

Αυτός ο επικήδειος είχε κάτι το κωμικό. Δεν εξηγείται αλλιώς η ανιστόρητη σύγκριση που έκανε ο Ελληνας πρωθυπουργός του «Φιντέλ» με τον Κολοκοτρώνη και την ελληνική επανάσταση. Κατόρθωσε να μας κάνει να δακρύσουμε, αλλά από τα γέλια. Ρίξτε σανό στα γίδια, που λένε και οι χρήστες των σόσιαλ μίντια.

Τι σχέση έχει μια απελευθερωτική εξέγερση, στα χνάρια του Διαφωτισμού, όπως η ελληνική επανάσταση του ’21, με μια ένοπλη εξέγερση που κατέληξε σε κομμουνιστική δικτατορία; Καμία, εκτός κι αν ο Ελληνας πρωθυπουργός διάβασε άλλα βιβλία από εμάς. Αλλά, θα μου πείτε, για την ελληνική αριστερά τα γεγονότα ποτέ δεν αποτέλεσαν εμπόδιο για ένα ασυνάρτητο ιστορικό αφήγημα.

Γίνεται, όμως, ιδιαίτερα προβληματικό για μια χώρα σαν την Ελλάδα που γέννησε τη δημοκρατία, να χρειάζεται να αποδεικνύουμε, και πάλι, τι είναι δικτατορία και τι δημοκρατικό καθεστώς. Η αριστερή διανόηση στην Ελλάδα πιστεύει ακόμη ότι ο «Φιντέλ» ήταν οραματικός επαναστάτης και όχι ένας στυγνός δικτάτορας που επί μισό αιώνα κατήργησε τις εκλογές και έστειλε στο μπουντρούμι τους αντιπάλους του. Αλλά ως γνωστόν, ο «Φιντέλ» είχε κάνει εντατικά σεμινάρια στον σταλινισμό, στα ίδια που εθήτευσαν και αρκετοί από τους σημερινούς υπουργούς μας. Σωστά.

Τι να σκεφτεί κανείς όταν βλέπει τον Ελληνα πρωθυπουργό να φαντασιώνεται ακόμα, μετά από δύο χρόνια άγριων μνημονίων του ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα ζωστεί τα φυσεκλίκια του Κάστρο για να πολεμήσει τους «δυνάστες» της Ευρώπης; Αυτούς δηλαδή που τον δανείζουν πολλά δισ. με μικρότερο επιτόκιο απ’ ό,τι δανείζονται οι ίδιοι. Και ετοιμάζονται να ελαφρύνουν το χρέος για να πάρουμε ανάσα από τους φόρους που μας επέβαλε ο ίδιος ο Τσίπρας.

Εξοργίζει αυτή η αριστερή ανεμελιά: σε απειλεί ο Ερντογάν, έχεις φουντάρει το Κυπριακό, κρέμεσαι από την Ευρώπη για τα εθνικά και το χρέος, κανένας ηγέτης στον πλανήτη δεν παίρνει το αεροπλάνο για την Αβάνα, κι όμως εσύ τρέχεις παρέα με τον Μοράλες και τον Μαδούρο να φωνάξεις τσιτάτα στην πλατεία Επανάστασης. Δεν είναι κωμική σειρά, είναι η ελληνική κυβέρνηση. Αλλά όταν θεωρείς πρότυπα τα νοσοκομεία της Κούβας και το εκφωνείς στον επικήδειο, δεν είναι φυσικό στη χώρα σου να έχεις υπουργό τον Πολάκη;

Αυτή η παρεξήγηση δεν έχει τελειωμό. Και πρέπει κάποιοι να εξηγήσουν στον κ. Τσίπρα ότι όταν έριξε την κυβέρνηση το 2015 δεν έταξε στους Ελληνες ιατροφαρμακευτική περίθαλψη Κούβας, σούπερ μάρκετ Βολιβίας και νόμισμα Μόσχας. Γιατί αν το είχε ομολογήσει, η περιπέτεια θα είχε άλλη έκβαση. Δύο χρόνια αργότερα, καταντάει φάρσα να τα επαναλαμβάνει λίγα χιλιόμετρα από την έδρα του ΔΝΤ,  την ώρα που εκλιπαρεί για στήριξη.

Πιθανόν, αυτό το ταξιδάκι στην Αβάνα να ήταν ένα «ύστατο χαίρε» ενόψει πολιτικών εξελίξεων. Ενα προσκύνημα στη χώρα των θαυμάτων όπου κατοικεί η φαντασιακή αριστερά. Σου λέει, θα υψώσουμε πάλι την παντιέρα ρόσα, δεν μας πτοούν οι ομαδικές απολύσεις που υπογράφουμε. Εξάλλου, θα ‘ρθουν άλλοι, οι κακοί ρεαλιστές, για να συμμαζέψουν το φιάσκο που προκαλέσαμε και να διορθώσουν την κατάσταση. Αυτοί που ο Πολάκης αποκαλεί ειρωνικά «φιλελέδες».

Πηγή: Φιλελέδες και γίδια | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/opinion/304590/fileledes-kai-gidia#ixzz4RbhaTOeg

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΑΥΤΟ:

Τάκης Θεοδωρόπουλος ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ενας Μεσσίας χωρίς ιδιότητες

Καθημερινή, 3-12-16

Ε​​ντυπωσιάστηκα από το μεσσιανικό ύφος της ομιλίας που εξεφώνησε για τον Φιντέλ ο κ. Τσίπρας.

Σε τόνο θριαμβευτικό, μόνον επικήδειο δεν θύμιζε. Μάρκος Αντώνιος μπροστά στον νεκρό Ιούλιο Καίσαρα έτοιμος να φέρει τα πάνω κάτω στον κόσμο του. Η αλήθεια είναι ότι ακούγοντάς τον, αναρωτιόμουν αν τον έχω ακούσει να υιοθετεί ποτέ κάποιο άλλο ύφος στις ομιλίες του. Ακόμη κι όταν αναφέρεται σε επενδύσεις ή στην ανάπτυξη, μιλάει σαν να πρόκειται για την παγκόσμια επανάσταση, την οποία, μάλλον νόμιζε ότι κηρύσσει από την Αβάνα. Θα μου πείτε ότι όσο θα κάνει επενδύσεις άλλο τόσο θα κάνει και επανάσταση. Χωρίς βέβαια να παραγνωρίζω το μοναδικό χάρισμα αυτού του ανθρώπου, την προσαρμοστικότητα που διαθέτουν οι χαρακτήρες χωρίς ιδιότητες. Στην Κούβα προσαρμόσθηκε στο ύφος του Κάστρο, ο οποίος, εδώ που τα λέμε, ήταν χαρισματικός. Ευτυχώς το λεξιλόγιο του κ. Τσίπρα δεν είναι τόσο πλούσιο όσο το λεξιλόγιο του Κουβανού και ο λόγος του δεν κράτησε έξι ώρες, όπως ο μέσος όρος διάρκειας των αγορεύσεων του Κάστρο, όσο ήταν εν ζωή εννοείται.

Επειδή από προχθές ακούω να μιλάνε για την αντιφατική συμπεριφορά του κ. Κατσίκη, ο οποίος, από τη μια στηρίζει μια κυβέρνηση της Αριστεράς και από την άλλη κατακεραυνώνει την ομοφυλοφιλία ως άντρακλας, δικαιούμαι νομίζω να αναρωτηθώ ποια είναι η αντίφαση; Στα καθεστώτα που τόσο θαυμάζει ο πρόεδρος της κυβέρνησης την οποία στηρίζει ο κ. Κατσίκης, δεν νομίζω ότι η ομοφυλοφιλία ήταν αποδεκτή ως σεξουαλική συμπεριφορά. Διορθώστε με αν κάνω λάθος, πάντως αν δεν κάνω λάθος, στην Κούβα του Φιντέλ πολλοί ομοφυλόφιλοι βρίσκονται στη φυλακή μόνον και μόνον επειδή είναι ομοφυλόφιλοι. Το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών είναι κατάκτηση του δυτικού φιλελευθερισμού. Κι αυτό που ξεχνούν οι αμόρφωτοι αριστεροί μας είναι ότι ο φιλελευθερισμός δεν έχει να κάνει μόνο με την οικονομία. Eχει να κάνει με το σύνολο των κοινωνικών σχέσεων, μέρος των οποίων είναι η οικονομία, ή η θρησκεία στην κοινωνική της διάσταση.

Πάντως, μετά το ταξίδι στην Αβάνα και την επαναστατική παράσταση που έδωσε εκεί ο πρωθυπουργός, μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας ότι η προεκλογική περίοδος εγκαινιάστηκε. Από μια άποψη θα μου πείτε δεν τελείωσε ποτέ. Αγοράστε πίτσες και μπίρες και ετοιμαστείτε να ακούτε κάθε βράδυ τον Μεσσία να κηρύσσει την επανάσταση κατά των Eυρωπαίων δανειστών και δυναστών. Το θέαμα μπορεί να είναι βαρετό, όμως τι να κάνουμε, αυτό το ποδόσφαιρο έχουμε, αυτό θα δούμε.

 


Σχολιάστε