Make America great again!
Posted on 15 Νοε, 2016 in Σχόλια | 0 comments
«MAKE AMERICA GREAT AGAIN»!
ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ, με το οποίο ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, κ. Ντόναλντ Τραμπ, έπεισε πολλούς απλούς συμπολίτες του να τον ψηφίσουν, ήταν, «Να κάνουμε ξανά την Αμερική Μεγάλη»!
ΑΛΛΑ το πώς ένα μεγάλο ήδη κράτος (όπως οι ΗΠΑ) γίνεται μεγαλύτερο, μας το λένε οι χιλιάδες ανόητοι οικονομικοπολιτικοί πόλεμοι, με τα εκατομμύρια των νεκρών τους!
ΑΠΟ την ανθρώπινη ματαιότητα είναι γεμάτη η Παγκόσμια Ιστορία.
ΜΑ, σε κάθε είδους εκλογές δεν έρχεται «πρώτο κόμμα» αυτό με τον εντυπωσιακότερο λαϊκισμό; Πιάνεις το σφυγμό των παραμελημένων πολιτών (δηλαδή την άλλοτε «μεσαία τάξη»), αφουγκράζεσαι τί θέλουν τώρα και υπόσχεσαι τα ανέφικτα!
ΔΟΓΜΑ ψηφοθηρικό δεν ήταν και «η Αλλαγή» που ευαγγελίστηκε το ΠΑΣΟΚ του 1981, χωρίς όμως να τολμήσει να την πραγματοποιήσει πλήρως, αν και είχε χρονικό περιθώριο εικοσαετίας;
ΔΟΓΜΑ ψηφοθηρίας δεν ήταν και η δήθεν «επανίδρυση» του κράτους που υποσχέθηκε (2004) ο Κ. Καραμανλής; Μήπως και το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ που συνοψίστηκε στο «Η Ελπίδα Έρχεται», δεν αποδείχθηκε άλλο ένα λαϊκίστικο παιχνίδι ψηφοθηρίας;
ΤΟ ΔΟΓΜΑ Τραμπ «Να κάνουμε ξανά την Αμερική Μεγάλη» είναι δύσκολο να αποκρυπτογραφηθεί, πριν ο ίδιος προβεί σε επίσημες διευκρινίσεις του. Έτσι, συγχέοντας τα όρια λαϊκισμού και εφικτού, δίνονται εκ των προτέρων «ερμηνείες» που σπέρνουν αβεβαιότητες σε όλο τον πλανήτη.
Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ πολιτική των ΗΠΑ νομίζουμε πως χαράσσεται αλλού και όχι από τον ίδιο τον πρόεδρο. Τον οποιοδήποτε. Υπάρχουν δεκάδες συμβούλων για όλα τα θέματα. Με ένα πρόεδρο υπερσυντηρητικό, όπως ο Τραμπ, η εξωτερική πολιτική της χώρας πιθανόν να συνδεθεί αμεσότερα με τη διεθνή «τρομοκρατία», συμπεριλαμβανομένης και της μετανάστευσης ανθρώπων στην Αμερική. Το αν το νέο «δόγμα Τραμπ» θα περιλαμβάνει αυτοπεριορισμό των ΗΠΑ στα όριά τους ή επέκταση της «επεμβατικής» διπλωματίας τους, αυτό θα φανεί σύντομα.
ΑΥΤΟ που ενδιαφέρει εμάς –που βρισκόμαστε στη δίνη δεινών προβλημάτων- είναι να μην ανατραπούν τουλάχιστον οι μέχρι τώρα ισορροπίες στα Βαλκάνια και το Αιγαίο. Ακούγοντας τον γείτονά μας Ταγίπ Ερντογάν να… βρυχάται, διατυμπανίζοντας σε όλους τους τόνους πως «τα σύνορα της καρδιάς» της Μεγάλης Τουρκίας είναι μεγαλύτερα από τα φυσικά της, δεν είναι σαν να ηχούν τα τύμπανα πολέμου; Είμαστε, άραγε, έτοιμοι για μια τέτοια περίπτωση, ή θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε συνθήκες παλαιών πολεμικών κλιμάτων και δημιουργίας νέων συμμαχιών; Μακάρι να μη φτάσουμε μέχρι εκεί. (Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr))
ΓΙΑ ΤΟ 33ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΜΕ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
ΜΙΚΡΟ σχόλιό του μας έστειλε ο κ. Γιάννης Καλογεράκης, επίτιμος Σύμβουλος Μαθηματικών (Χανιά), σχετικά με το 33ο Μαθηματικό Συνέδριο της ΕΜΕ, που έγινε αρχές Νοεμβρίου στα Χανιά, παρουσία και του πρώην υπουργού Παιδείας κ. Ν. Φίλη.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Καλογεράκης επισημαίνει: «Με εξαιρετική επιτυχία διεξήχθησαν στις 4-5 και 6 Νοεμβρίου οι εργασίες στο Minoa Palace του 33ου Μαθηματικού Συνεδρίου της ΕΜΕ. Το Συνέδριο οργανώθηκε από την «Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία» και το παράρτημά της στα Χανιά. Οι σύνεδροι, περίπου 500, ήταν από την Ελλάδα την Κύπρο και το εξωτερικό. Παρουσιάστηκαν 101 εργασίες μαθηματικού, παιδαγωγικού και φιλοσοφικού περιεχομένου, με άξονα το θέμα «Μαθηματικά, θεμέλιο της ανθρώπινης σκέψης». Οι εισηγήσεις έγιναν παράλληλα σε τέσσερις αίθουσες που έφεραν τα ονόματα των Κρητικών μαθηματικών Νικολάου Χατζηδάκη, Ανδρέα Κνιθάκη, Φραγκίσκου Μπαρότση και Κωνσταντίνου Παπαδάκη (…) Από τις εργασίες τέσσερις ήταν κύριες εισηγήσεις. Και ήταν των πανεπιστημιακών καθηγητών Κωνσταντίνου Δασκαλάκη, Μιχαήλ Λάμπρου, Μιχαήλ Κολουντζάκη και Δάφνης Μανουσάκη. Παράλληλα έγιναν δύο «στρογγυλά τραπέζια», με θέματα «Η Διαθεματικότητα των Μαθηματικών» και «Η Μετάβαση από μαθητή σε φοιτητή» αντίστοιχα. Ακόμη έγιναν πέντε παράλληλες Εκδηλώσεις – Συνεργασίες παιδαγωγικού περιεχομένου και ένα εργαστήριο «Καινοτόμου Διδακτικής Κρυπτογραφίας και Παιγνίων». (…) Βασικοί παράγοντες επιτυχίας του Συνεδρίου ήταν η άριστη οργάνωση και η εργατικότητα του Δ.Σ. του παραρτήματος Χανίων της ΕΜΕ, με την καθοδήγηση του Προέδρου της Κώστα Γαρεδάκη. Η συμβολή του Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής Χανιώτη πανεπιστημιακού Απόστολου Μπουρνέτα ήταν ουσιαστική, ενώ και ο συνεδριακός χώρος και το πρόθυμο προσωπικό του Minoa Palace συνέβαλαν στην επιτυχία».
… ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ με ενδιαφέρον να εκδοθούν τα Πρακτικά αυτού του Συνεδρίου, με τις αναμφίβολα σπουδαίες εισηγήσεις, συζητήσεις, εκδηλώσεις-συνεργασίες παιδαγωγικού χαρακτήρα και φιλοσοφικού στοχασμού, καθώς και τα συμπεράσματα από τα στρογγυλά τραπέζια κ.λπ. Η αδιαμφισβήτητη δε επιτυχία του νομίζουμε πως πρέπει να ελκύσει την προσοχή της Περιφέρειας στο να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στο Συνεδριακό Τουρισμό στα Χανιά. Είναι ένας τομέας, για τον οποίο η Κρήτη, ειδικότερα τα Χανιά, διαθέτει άνετους χώρους, δημόσιους και ιδιωτικούς, αλλά και υπέροχους ανθρώπους με εξαιρετικές υπηρεσίες. (Στ.Γ.Κ.)