"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Φθινοπωρινός Νοέμβρης-2016 (Χ.Ν., 1-11-16)

 

 

 

 

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟΣ ΝΟΕΜΒΡΗΣ-2016

 

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΑΖΕΙ για τα καλά. Και στις ψυχές μας.

 

ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ (3ο στη σειρά!) στενεύουν τις ζωές μας. Οι δανειστές ζητούν όλο και περισσότερα “προαπαιτούμενα”, με συνέπεια η κυβέρνηση να δέχεται αφόρητες πιέσεις για να λάβει επιπλέον μέτρα, έως και 360 εκατ. ευρώ, για το 2017. Το δε χρέος μεγαλώνει.

 

ΑΝΤΙ να έχουμε μια minimum συναίνεση στα μεγάλα προβλήματα, η κυβέρνηση, θέλοντας να περάσει με «νομιμοφάνεια» δικές της πολιτικές στα ΜΜΕ, αμφισβητεί τις ανώτατες δικαστικές Αρχές (ΣτΕ), προδίδοντας έτσι πιθανόν άλλες, ανομολόγητες προθέσεις, καθεστωτικές για πολλούς!

 

ΑΠΟ την άλλη, έχουμε μια αντιπολίτευση αυτάρεσκη, επαναπαυόμενη σε αμφισβητήσιμες δημοσκοπήσεις που την φέρνουν «μπροστά». Και λησμονούμε ότι είναι ακριβώς εκείνη η δεξιά που δοκιμάστηκε, πριν λίγο καιρό, με το δήθεν success story του Σαμαρά, που απέτυχε παταγωδώς. Νοεμβριανή κι η εξαγγελία για «ιστορική ηλικιακά επανίδρυση του κόμματος της Ν.Δ.». Οψόμεθα…

 

 

ΑΛΛΑ, βλέπετε, «δουλειά» των πολιτικών είναι να επιμένουν πάντα στις ανούσιες μιντιακές ψευδο-αντιπαραθέσεις τους, είτε για τον Πολύδωρα πρόκειται, είτε για την συνταγματικότητα των νόμων, χωρίς να συναισθάνονται τη σοβαρότητα μιας παρατεταμένης κατάστασης που έχει γονατίσει το λαό.

 

ΕΝ πάση περιπτώσει, ο Νοέμβρης μπαίνει όπως κάθε χρόνο με τις καιρικές αλλά και τις πολιτικές διακυμάνσεις του. Είναι ο μήνας των Συνεδρίων (στα Χανιά: Συνέδριο για τα 150 χρόνια από την Κρητική Επανάσταση του 1866-1869, Συνέδριο Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας κ.λπ.), αλλά και της μνήμης (Εμφύλιος, Κηδεία Γ. Παπανδρέου, Πολυτεχνείο, Γοργοπόταμος κ.λπ.) Η Ιστορική Μνήμη καλόν είναι να ζωντανεύει τακτικότερα και με περισσότερη «έκθεσή» της αυτά τα χρόνια…

 

ΣΗΜΕΡΑ, βέβαια, κανείς δεν μπορεί πια να προβλέψει πού πορευόμαστε ως χώρα. Έχουμε την αίσθηση πως, εδώ και 6 χρόνια, ή Ελλάδα κατάντησε ένα ακυβέρνητο σαπιοκάραβο που αλλάζει συχνά μόνο καπετάνιους, αλλά αδυνατεί να αλλάξει και ρότα ώστε να βρει λιμάνι ηρεμίας! (Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

 

 

ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΘΕΜΑ

 

ΠΟΛΥΣ θόρυβος για τις άδειες και των αριθμών των καναλιών, τη νόμιμη λειτουργία και τη φορολόγησή τους. Πολύ σωστά όλα αυτά, ώστε να υπάρξει διαφάνεια στο τόσο θολό τοπίο της ενημέρωσής μας μέσω των ΜΜΕ.

 

ΑΡΚΕΙ φυσικα οι ρυθμίσεις και ο νόμος “Παππά” να συμφωνούν με το ψηφισμένο Σύνταγμα. Το ΣτΕ τον έκρινε αντισυνταγματικό πράγμα που σημαίνει ότι έγινε κάποια προσπάθεια  σκόπιμης υπέρβασης του Συντάγματος.

 

ΚΑΠΟΤΕ στην Ελλάδα πρέπει οι τρεις εξουσίες (Εκτελεστική-Νομοθετική και Δικαστική) να αφεθούν να λειτουργούν ανεπηρέαστες η μία από την άλλη. Να είναι διακριτές και ανεξάρτητες. Η δε καθεμιά τους, ιδιαίτερα η πιο ευαίσθητη -η Δικαστική- να μην επιτρέπει με κανένα τρόπο, και για καμιά σκοπιμότητα, έξωθεν παρεμβάσεις στο έργο της.

 

ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ, λοιπόν, απόλυτα με τον ΠτΔ, τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο, έγκριτο Συνταγματολόγο, που επισημαίνει (Θεσσαλονίκη,  26-10-16) ότι: «Η υπεροχή της Εκτελεστικής Εξουσίας απέναντι στη Νομοθετική και ιδίως απέναντι στη Δικαστική Εξουσία και η ανάμιξή της στη Δικαστική δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Η Δικαστική Εξουσία η ίδια, ο κυριότερος μηχανισμός του Κράτους Δικαίου πρέπει να θωρακιστεί για να μπορέσει να φέρει σε πέρας την αποστολή της»…

 

ΒΕΒΑΙΑ, ο ίδιος, ως παλιό κομματικό στέλεχος της δεξιάς, όσο ήταν στα βουλευτικά έδρανα, τι ψήφισε το 2001 στο Σύνταγμα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο συνεχίζει να ταλανίζει την πολιτεία μας; (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

 

Ο Γιάννης Ρίτσος στα «Χάρτινα» (1974) γράφει προφητικά:

«Αυτά που χάθηκαν / αυτά που δεν ήρθαν/ μην τα κλαις.

Αυτά που τα ‘χες/ και δεν τα ‘δωσες /  κλάφ’ τα».

Σοφία, εμπειρία, διδαχή. Αλλά ποιος τα αντιλαμβάνεται για να τα ακολουθήσει στις εποχές που ζούμε;

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 


Σχολιάστε