"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Ανασχηματισμός (σχόλια, Χ.Ν., 25-10-16)

 

 

 

 

Ο ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟΣ…

ΚΑΘΕ φορα που μια κυβέρνηση «ζορίζεται», βρίσκεται σε αδιέξοδα ή θέλει να αποσπάσει την προσοχή του κοινού, προβαίνει σε ανασχηματισμό (πιο παλιά το λέγανε και «αναδόμηση»)

 

ΑΠΟ τον κανόνα δεν ξεφεύγει και η «αριστερή» κυβέρνηση. Η τακτική είναι ίδια: προβάλλονται τα ελάσσονος σημασίας θετικά, αποσιωπούνται τα δυσεπίλυτα προβλήματα της κοινωνίας και… προαναγγέλλεται ως λύτρωση, ο ανασχηματισμός! Επί τούτου μάλιστα, «διαρρέουν» ονόματα που «φεύγουν» κι άλλα που «έρχονται», με στόχο να διαπιστωθεί η αντίδραση του κόσμου. Έτσι και τώρα, μετά την Παρασκευή (21/10), πληθώρα σεναρίων κυκλοφορεί. Τόσο για τα πρόσωπα όσο και για τη μορφή της νέας κυβέρνησης.

 

ΕΝ πάση περιπτώσει-μετά τις συνεχώς αρνητικές δημοσκοπήσεις (αν δεν είναι κατασκευασμένες) και την εικόνα δυσαρέσκειας που παρουσιάζεται από την υπερφορολόγηση των πολιτών, μάλλον αναζητούνται λύσεις που θα αναστρέψουν (;) την κακή εικόνα της κυβέρνησης. Θα «δοκιμαστούν», άραγε, νέα κομματικά στελέχη; Θα επικρατήσει η συνήθης νοοτροπία «ισορροπίας» των εσωκομματικών τάσεων ή θα παρθεί μια γενναία απόφαση επάνδρωσης της νέας κυβέρνησης και με εξωκοινοβουλευτικά στελέχη εγνωσμένης εμπειρίας και ικανοτήτων στο είδος τους;

 

ΟΙ καιροί για τη χώρα «ου μενετοί», ενώ και τα μαύρα σύννεφα γύρω μας πυκνώνουν: ένας λόγος παραπάνω να ληφθούν σοβαρότατες αποφάσεις. (Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

 

 

Η ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΞΟΥΣΙΩΝ

 

ΣΥΜΦΩΝΑ με το άρθρο  90 του Συντάγματος (2001), στην § 5 προβλέπεται πως «οι προαγωγές στις θέσεις του προέδρου και του αντιπροέδρου του Συμβουλίου Επικρατείας (ΣτΕ), του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου ενεργούνται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, με επιλογή μεταξύ των μελών του αντίστοιχου ανώτατου δικαστηρίου, όπως νόμος ορίζει…». Στη δε § 6 του ίδιου άρθρου διευκρινίζεται πως «οι αποφάσεις ή πράξεις κατά τις διατάξεις αυτού του άρθρου δεν προσβάλλονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας»!

 

ΑΝΕΚΑΘΕΝ οι Έλληνες (και όχι μόνο) πολιτικοί, με τις εκάστοτε κυβερνήσεις τους (δεξιές, σοσιαλδημοκρατικές ή αριστερές) ήθελαν να ελέγχουν όλες (και τις τρεις δηλαδή) εξουσίες: την εκτελεστική, τη δικαστική και τη νομοθετική. Ώστε να ασκούν εξουσία κατά το δοκούν (ασύδοτη, δηλαδή) και χωρίς κανένα ουσιαστικό έλεγχο. Βέβαια, κάτι τέτοιο είναι ίδιον των αυταρχικών καθεστώτων. Το είδαμε και συνεχίζουμε να το βλέπουμε στις σαρωτικές αλλαγές που έκανε -και κάνει- ο Ερντογάν στη χώρα του με πρόφαση ένα αποτυχημένο πραξικόπημα. Οι δε μεγαλαυχίες του μέρα με τη μέρα καταντούν πιο επικίνδυνες για όλη την περιοχή. Το ζήσαμε επίσης επί στρατιωτικής Χούντας στην Ελλάδα, αλλά το βλέπουμε να επισυμβαίνει, με κάποια μορφή «νομιμοφάνειας», και σήμερα.

 

Η ΔΙΑΚΡΙΣΗ των εξουσιών ανάγεται στην αρχαία Ελλάδα, αρχής γενομένης από την εποχή του Πλάτωνα.  Στην Αναγέννηση το θέμα  αναπτύχθηκε εντονότερα, ενώ αυτός που έδωσε τη σύγχρονη «υπόσταση» των τριών διακριτών εξουσιών είναι ο Μοντεσκιέ (Montesquieu) με το βιβλίο του «Περί του Πνεύματος των Νόμων» (De l’esprit des Lois, 1748). Στο ίδιο έργο όμως, ο Μοντεσκιέ παραδέχεται επίσης ότι η κατάχρηση της εξουσίας είναι μία φυσική ανθρώπινη τάση και πως έτσι κάθε κράτος/εξουσία τείνει προς τον αυταρχισμό: πράγμα που διαπιστώνουμε εντονότατα στην εποχή μας.

 

Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι πως η κάθε κοινωνία στην οποία δεν είναι κατοχυρωμένα τα ατομικά δικαιώματα, ούτε υπάρχει διάκριση των τριών εξουσιών, αποτελεί μια «πολιτεία» ουσιαστικά χωρίς Σύνταγμα. Μια πολιτεία, δηλαδή, έρμαιο των φιλοδοξιών ή ιδεοληψιών αυτών που την κυβερνούν… Φυσικά, σε τέτοιες περιπτώσεις, «διορθωτικές» κινήσεις (όπως η αλλαγή του Συντάγματος) μόνο ο λαός μπορεί να επιφέρει, με την ψήφο του. Θα του το επιτρέψουν; (Στ.Γ.Κ.)

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

ΣΥΜΦΩΝΑ με την είδηση, το 33ο Συνέδριο Μαθηματικής Παιδείας της Ε.Μ.Ε. (Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας)  θα πραγματοποιηθεί φέτος, στις 4,5 και 6 Νοεμβρίου στα Χανιά. Με θέμα  «Μαθηματικά, Θεμέλιο της ανθρώπινης Σκέψης» αναμένεται να προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον. Ίσως μάλιστα και διαμάχες μεταξύ των άλλων επιστημονικών κλάδων, οι οποίοι ερίζουν-ο καθένας για δικούς του λόγους και δικά του επιχειρήματα- για την πατρότητα του «θεμελίου» της ανθρώπινης σκέψης! Οψόμεθα…

ΕΝΑΣ επιπλέον λόγος ενδιαφέροντος αυτού του συνεδρίου είναι ότι θα το τιμήσει με την παρουσία του ο διεθνούς φήμης Κρητικός Μαθηματικός Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, ο οποίος και έλυσε τον γρίφο του Τζον Φορμπς Νας. Ο ίδιος εξέφρασε την επιθυμία του, στην έναρξη του συνεδρίου, να  μιλήσει αποκλειστικά σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου των σχολείων της Κρήτης.

ΩΡΑΙΑ και άκρως ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία, σε μια εποχή που η θετική σκέψη λείπει από τους κυβερνώντες, τα άτομα και την κοινωνία. (Στ.Γ.Κ.)


Σχολιάστε