"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Σύνορα και “σύνορα” (Χ.Ν., 20-10-16)

 

 

 

 

ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ «ΣΥΝΟΡΑ»

 

ΕΙΠΕ μεταξύ πολλών άλλων πρόσφατα ο Ερντογαν (Erdogan)- ο πολύς και φιλόδοξος Τούρκος πρόεδρος, περίπου «φιλοσοφώντας», τα εξής: «Τα φυσικά σύνορα είναι διαφορετικά από τα σύνορα της καρδιάς μας. Θα πρέπει να τα διαχωρίσουμε». Και διευκρίνισε «ταπεινά»: «Εμείς, βέβαια, εκφράζουμε το σεβασμό μας για τα φυσικά σύνορα, αλλά δεν μπορούμε να χαράξουμε σύνορα στην καρδιά μας, ούτε θα το επιτρέψουμε…!» (Γι αυτό και στις «καρδιακές» διεκδικήσεις εντάσσει δυτική Θράκη, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, νησιά Αιγαίου κ.λπ.)

 

ΤΟΣΟ ωμά!

 

ΑΛΗΘΕΙΑ, σε ποια αχαρτογράφητα βάθη της Κεντρικής Ασίας βρίσκονται «τα σύνορα της καρδιάς των Τούρκων»; Αυτό δεν τολμά  να μας το πει ο Ερντογάν. Γι αυτόν Ιστορία σημαίνει ένα πράγμα: επανασύσταση της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπως τον καιρό του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς! Να αγνοεί, άραγε, ότι στα παράλια της Μικράς Ασίας αναπτύχθηκε ή Ιωνία, η γενέτειρα των πρώτων μεγάλων Ελλήνων φιλοσόφων (Θαλής, Ηράκλειτος, Αναξίμανδρος, Αναξαγόρας, Αναξιμένης κ.ά.); Ότι στα παράλια του Πόντου έζησαν χιλιάδες χρόνια Έλληνες και ότι η Βυζαντινή Αυτοκρατορία ήταν ελληνική; Του διαφεύγει, άραγε ότι, αποφεύγοντας να μας ονομάσει Έλληνες, μας αποκαλεί Yunan (δηλαδή Ίωνες;).

 

ΜΑ κι εμείς είχαμε –και έχουμε- «σύνορα της καρδιάς», αλλά σεβόμενοι τις Συνθήκες που υπογράφτηκαν στο παρελθόν, δεν υποδαυλίζουμε αλυτρωτισμούς!

 

ΜΗΠΩΣ, λέμε, πρέπει ο Τούρκος πρόεδρος να περιορίσει τα «σύνορα της καρδιάς» του στα «φυσικά σύνορα» της πραγματικής Τουρκίας ως έθνος; Ή μήπως, πάλι, «εμπνεόμενος» από το όνειρο του Παντουρκισμού προκαλεί εκ των προτέρων, ώστε σε περίπτωση οποιασδήποτε ανακατανομής της περιοχής, μετά τον πόλεμο στη Συρία, να απαιτήσει αναθεώρηση παλαιών Συνθηκών;

 

ΚΑΙ οι μεν Τούρκοι χαράσσουν πολιτικές, δεκαετίες πριν. Στοχεύουν σε τεχνητές κρίσεις και κερδίζουν στη διπλωματία διαστρεβλώνοντας κάθε ίχνος διεθνούς δικαίου. Εμείς τί κάνουμε; Έστω κι αν βρισκόμαστε σε οδυνηρή οικονομική θέση, έχουμε μακροχρόνιο σχέδιο επίλυσης των προβλημάτων που μας ταλανίζουν, ή βαδίζουμε με εκείνο το περίφημο «Βλέπουμε, και κάνουμε»;

 

ΔΥΣΤΥΧΩΣ οι νέοι μας αγνοούν βασικές στιγμές της Ιστορίας, κι αυτό είναι μια σημαντική παράμετρος εθνικής αδυναμίας μας. Η οποία μάλιστα επιτείνεται με την ελάττωση, από εφέτος κατά μία ώρα, της διδασκαλίας του μαθήματος της Ιστορίας στα Γυμνάσια! Άντε να προλάβουν να διδαχθούν, ας πούμε, στην τόσο κρίσιμη για την εποχή μας, η Συνθήκη της Λωζάνης (1923) για την οποία κάνει λόγο κάθε λίγο και λιγάκι ο κ. Ερντογάν.

 

ΕΥΤΥΧΩΣ που υπάρχει το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στα Χανιά, που βρίσκεται σε εγρήγορση και οργανώνει συνέδρια ή ομιλίες απαντώντας ευθύς αμέσως στις ιταμές τουρκικές προκλήσεις. Με αδιάσειστα πάντα επιχειρήματα. (Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

 

 

O BΟΡΕΙΟΣ OΔΙΚΟΣ AΞΟΝΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΑΠΟ τους πιο πολύπαθους οδικούς άξονες της χώρας: η κάθε λίγο και λιγάκι συζήτηση μάλιστα με πολλές υποσχέσεις από πλευράς κυβερνητικών στελεχών, περί και δια τον «Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης», θυμίζει λίγο πολύ το «Γεφύρι της Άρτας»: όλοι συμφωνούν στις συναντήσεις περί του πρακτέου. Δεν γίνεται τίποτε και μετά  «φτου κι απ΄την αρχή».

 

ΣΤΗ διάρκεια της πρόσφατης (18-10-16)  συνάντησης στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης (Ηράκλειο), παρουσία των εκπροσώπων των τοπικών αρχών, ο κ. Δέδες, γενικός Γραμματέας Υποδομών του ομώνυμου Υπουργείου, ανακοίνωσε πέντε έργα στην Κρήτη! Πιο συγκεκριμένα, για τον ΒΟΑΚ που μας ενδιαφέρει περισσότερο, τόνισε ότι έχει καταστεί μία αναγκαιότητα η κατασκευή του, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ η εκταμίευση θα γίνει στο πλαίσιο των πληρωμών της διαθεσιμότητας. Τοποθέτησε δε χρονικά το σχέδιο ένταξης του έργου για έγκριση μέσω της ΕτΕπ, στα τέλη του έτους με αρχές της νέας χρονιάς.

 

ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ αυτή τη φορά να γίνει, έστω και μερικώς, πραγματικότητα το όνειρο όλων εδώ στην Κρήτη: να έχουμε επιτέλους ένα ΒΟΑΚ σωστά κατασκευασμένο, με τις τελευταίες τεχνικές προδιαγραφές: ώστε, και λιγότερα (ή καθόλου ατυχήματα) να προκαλούνται, και «καλοτάξιδος» να είναι όποιος αποφασίζει να διασχίσει την Κρήτη… Εκτός κι αν όλα είναι μια ανατροφοδότηση της ελπίδας, μέχρι να φτάσουμε σε προεκλογική περίοδο, οπότε το «ξαναβλέπουμε»! (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΣΥΡΙΑ- 17 Οκτ. 2016 (φωτό παιδιού)

ΚΑΙ ο πιο παράλογος σύγχρονος πόλεμος συνεχίζεται. Σύμφωνα με πρόσφατη είδηση, «τουλάχιστον 12 άμαχοι σκοτώθηκαν (17/10/16) σε αεροπορικές επιδρομές στο Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, ανεβάζοντας στους 45 τον απολογισμό των νεκρών στην πόλη τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πέντε παιδιά περιλαμβάνονται μεταξύ των νεκρών στη συνοικία Μαρζέ του ανατολικού Χαλεπίου, που ελέγχεται από τους αντάρτες, και δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν ή έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια, διευκρίνισε το Παρατηρητήριο».

ΑΝΕΚΑΘΕΝ σε κάθε πόλεμο, ειδικότερα μάλιστα στους εμφυλίους, τα πρώτα θύματα είναι τα παιδιά και οι άμαχοι…

Η φωτογραφία είναι χαρακτηριστική (φωτό): μικρό παιδί, πληγωμένο στο κεφάλι και στο πρόσωπο, δέχεται τις πρώτες βοήθειες. Η έκφραση του προσώπου του  τα λέει όλα! (Στ.Γ.Κ.)


Σχολιάστε