"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Ποιοι πρέπει να ασκούν τη ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ και ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ πολιτική; (Χ.Ν., 6-10-16)

 

 

 

 

ΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΣΚΟΥΝ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ;

ΚΑΠΟΤΕ, όπως λέγεται, ο μουσικοσυνθέτης Μάνος Χατζηδάκις, αηδιασμένος από την ασκούμενη πολιτική, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να «παραχωρηθεί» η διακυβέρνηση της χώρας σε ξένους (αφού αποδεικνυόμαστε ανίκανοι), ώστε εμείς απερίσπαστοι να ασχολούμαστε μόνο με την παραγωγή πολιτισμού!

ΔΕΝ ΞΕΡΩ τί ακριβώς εννοούσε, ούτε πόσο υπερβολικά απαισιόδοξος ήταν. Όμως, αυτό το ουτοπικό όραμα δεν άργησε να πραγματοποιηθεί με την παρατεταμένη κρίση και τα σκληρά μέτρα των δανειστών, που βιώνουμε.

ΤΟ ΟΤΙ «η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να αφαιρεθεί από τους πολιτικούς και να ανατεθεί σε μη αιρετούς αξιωματούχους, ακριβώς όπως γίνεται με τη νομισματική πολιτική», εξέφρασε πρόσφατα ο νομπελίστας οικονομολόγος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Harvard Ερικ Μάσκιν σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο ΙΔΙΟΣ, βραβευμένος με το Νόμπελ Οικονομίας του 2007, θεωρεί ότι οι τεχνοκράτες κάνουν καλύτερη δουλειά από τους εκλεγμένους αξιωματούχους στη λήψη αποφάσεων για πολιτικές, η αποτελεσματικότητα των οποίων δεν μπορεί εύκολα να κριθεί από το κοινό ή παίρνει καιρό για να δείξουν τα αποτελέσματά τους.

Η ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ, γενικά η οικονομική πολιτική, ανέκαθεν υπήρξε η αχίλλειος πτέρνα των Ελλήνων πολιτικών, ιδιαίτερα των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων. Διότι, από τη μια είναι η εύνοια των ημετέρων ψηφοφόρων, από την άλλη είναι η κοινωνική πολιτική που «υπόσχονται». Μια διελκυστίνδα, δηλαδή, με μοναδικό στόχο την επανεκλογή τους και την επόμενη τετραετία.

ΑΥΤΟ που προτείνεται από τον κ. καθηγητή, ώστε μια νομισματική ευρωπαϊκή πολιτική να έχει αποτέλεσμα -που στις σύγχρονες δημοκρατίες ασκείται συνήθως από μη εκλεγμένους, ανεξάρτητους κεντρικούς τραπεζίτες- είναι να ισχύσει το ίδιο κα με τις δημοσιονομική πολιτική. Έτσι θα ελέγχονται καλύτερα το ύψος των εσόδων και θα κατανέμονται δικαιότερα οι δαπάνες που μπορούν να γίνουν. Χωρίς υπερβάσεις προϋπολογισμών…

ΑΛΛΑ, βλέπετε, σε μια τέτοια περίπτωση θα μείνουν άνεργοι οι πολιτικοί και οι πολιτικάντηδες, και τότε… αλίμονό μας! (Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

 

ΠΑΓΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΗΠΑ

ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΟΜΑΣΤΕ τελευταία από προκλητικότατες τουρκικές δηλώσεις σχετικές με την «αναθεώρηση» της Συνθήκης της Λωζάνης (1923) και στόχο τα νησιά του Αιγαίου. Πάγια η τακτική των Τούρκων: κάθε φορά που έχουν οξύτατα εσωτερικά προβλήματα, κάνουν «εξαγωγή» κρίσεων στο εξωτερικό, ώστε να εξάπτεται ο τουρκικός φανατισμός.

 

ΤΟ ΠΙΟ απογοητευτικό είναι ότι, ενώ οι Τούρκοι ξεπερνούν τα όρια της θρασύτητας, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (ΗΠΑ), κληθείσα να σχολιάσει τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας και την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου, δήλωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν διπλωματικά κανάλια για να αντιμετωπίζουν ζητήματα σχετικά με το Αιγαίο. Τόνισε ότι ένα σταθερό Αιγαίο είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής και πρόσθεσε: «Ενθαρρύνουμε την Τουρκία και την Ελλάδα, ως χώρες – συμμάχους στο ΝΑΤΟ να εργαστούν από κοινού για να διατηρήσουν καλές σχέσεις γειτονίας».

 

ΚΙ ΕΜΕΙΣ αφελώς αναρωτιόμαστε: «Μα, τί διαφορές έχουμε εμείς, ώστε «να τα βρούμε» (να διατηρήσουμε λέει «καλές σχέσεις γειτονίας») με τους Τούρκους, όταν σύνορα και ιδιοκτησιακό καθεστώς ξεκαθάρισαν με τις διεθνείς Συνθήκες;». Κι αυτό χάρη στη διπλωματική ευφυϊα του Ελ. Βενιζέλου; (…) Μήπως όλα είναι ένα καλά και μακροχρόνια μελετημένο σχέδιο «άλλων», ανακατονομής της περιοχής μας, και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι, όπως έγινε και παλαιότερα μετά τον πόλεμο; (Στ.Γ.Κ.)

 

ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Μπορεί το παλιό λιμάνι να είναι ένας διαρκής πόλος έλξης για τους ξένους μας, αλλά και ο Ιερός Καθεδρικός ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου (φωτό, 1) έχει μια αυξημένη επισκεψιμότητα. Από τη μια η ζωή και η κίνηση. Από την άλλη η ολιγόλεπτη ανάπαυλα κι ο στοχασμός!

 

Έτσι αποδεικνύεται, κατά την άποψή μας, πολλή καλή η ιδέα, ο ναός να παραμένει μέχρι αργά ανοικτός, ώστε οι ξένοι (Ορθόδοξοι των Ανατολικών χωρών-κυρίως Ρώσοι, αλλά και πολλοί καθολικοί ή άλλων δογμάτων κάτοικοι των χωρών της Ε.Ε.) να θαυμάζουν τις αγιογραφίες, να προσκυνούν τις εικόνες και να ανάβουν ένα κερί στη χάρη Της.

 

(Στ.Γ.Κ.)


Σχολιάστε