"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Γη και Ύδωρ (σχόλια, Χ.Ν. 29-9-16)

 

 

 

 

«ΓΗ ΚΑΙ ΥΔΩΡ»

ΑΣ μην υπερβάλλουμε! Τη γη την έχουμε παραχωρήσει στους ξένους προ αμνημονεύτων χρόνων. Μικρό παράδειγμα; Η Αμερικανική Βάση στη Σούδα…

 

ΑΣ μη λησμονούμε πως, με τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου –στον οποίο οι ΗΠΑ έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην τελική νίκη κατά του άξονα- ο κόσμος άλλαξε γεωγραφικά.

 

ΟΙ ΗΠΑ, ως η ισχυρότερη μεταπολεμική δύναμη, είχαν και τον πρώτο λόγο στη συμφωνία για το λεγόμενο “μοίρασμα του κόσμου” (με Μεγάλη Βρετανία και ΕΣΣΔ). Τα σύνορα άλλαξαν.

 

ΜΕ την περίφημη Συμφωνία της Γιάλτας οι τρεις ηγέτες των νικητών Φράνκλιν Ρούζβελτ, Ουίνστον Τσόρτσιλ και Ιωσήφ Στάλιν καθόρισαν τις σφαίρες επιρροής τους στην Ευρώπη. Οι ΗΠΑ συνέπλευσαν με τη Μεγάλη Βρετανία στο ζήτημα της Ελλάδας, που συμφωνήθηκε ότι θα ταχθεί (διάβαζε, «παραχωρηθεί») στη Δύση (κατά 90%).

 

ΑΠΟ τότε τα ελληνικά πράγματα ανήκαν, για πολλές δεκαετίες, στην άμεση δικαιοδοσία των ΗΠΑ: είτε βασιλεία, είτε δημοκρατία, είτε χούντα είχαμε.

 

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ παράγοντας έκανε αισθητή την παρουσία του παντού, ενώ ουσιαστικά η αμερικανική διπλωματία καθόριζε, αν όχι επέβαλλε, όλες τις κατευθύνσεις της χώρας τόσο στην εσωτερική όσο και την εξωτερική πολιτική μας. Ποιος δεν θυμάται το ρόλο του Λίντον Τζόνσον στην πτώση του Γ. Παπανδρέου, έπειτα στην επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας; Ή, το ρόλο του Κίσινγκερ στην τουρκική εισβολή και στην απώλεια της μισής  Κύπρου;

 

ΤΩΡΑ βέβαια, αφότου μπήκαμε στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, ο ρόλος των Αμερικανών είναι μεν έντονος αλλά έμμεσος, ενώ των Ευρωπαίων «εταίρων» μας πολύ πιο δραστικός που φτάνει μέχρι το μεδούλι.

 

ΜΕ την οικονομική κρίση απογυμνωνόμαστε κάθε μέρα και περισσότερο. Θέλετε τα «φιλέτα» γης που παραχωρούνται για «ένα κομμάτι ψωμί», ή  τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας; Γιατί όχι, λοιπόν και το νερό; Και ίσως αύριο και ο αέρας;

 

Η ΦΡΑΣΗ «Γη και Ύδωρ» που χρησιμοποίησαν ευφυώς τα «Χ.Ν.» στο χθεσινό πρωτοσέλιδό τους, δεν συμβολίζει, άραγε, την πλήρη και άνευ όρων υποταγή μας σε έναν κατακτητή, όπως στην αρχαιότητα; Και οι δανειστές μας δεν έχουν σήμερα το ρόλο του «κατακτητή»;

 

ΚΙ ας ισχυρίστηκε ο κ. πρωθυπουργός στη Βουλή ότι πρόθεσή του είναι «να συμπεριληφθεί στην αναθεώρηση του Συντάγματος ρητή διάταξη για την προστασία των κοινωνικών αγαθών, του ρεύματος και του νερού». Κατόπιν εορτής; (Στ.Γ.Κ. stcloris@yahoo.gr)

 

ΠΑΛΙΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ

ΠΑΛΙΑ η νοοτροπία των Χανιωτών της πόλης, να ξεχωρίζουν τα σχολεία της Μ.Ε. σε «καλά» και «κακά»!

 

ΕΝΑΣ απόλυτα, δηλαδή, αυθαίρετος διαχωρισμός που μάλιστα κάνει και «κύκλους» ανάλογα με το εκάστοτε προσωπικό των σχολείων!

 

ΑΥΤΟ συμβαίνει τόσο για τα Γυμνάσια, όσο και για τα Λύκεια.

 

ΠΙΟ απλά μια ματαιόδοξη ματιά στο θέμα της Παιδείας των παιδιών τα οποία και «διαπαιδαγωγούνται» έτσι από τους φιλόδοξους γονείς τους και για το μέλλον.

 

 

ΕΙΝΑΙ άδικη, κατά την άποψή μας, μια τέτοια θεώρηση, όταν όλοι ξέρουμε πως σε κάθε σχολείο υπάρχει ποικιλία δασκάλων και ισορροπία των προσφερομένων γνώσεων. Γι αυτό, επικροτούμε την έκκληση/άποψη της ΕΛΜΕ Χανίων (21/9) που σε μια παράγραφό της, απευθυνόμενη στους Χανιώτες γονείς, λέει: «…Καλούμε τους γονείς να «κλείσουν τα αυτιά» τους στα ψέματα και τις φήμες περί δήθεν καλών και κακών σχολείων και να γυρίζουν την πλάτη στον υφέρποντα ρατσισμό. Όλα τα σχολεία είναι άριστα και το μόνο που λείπει είναι η στήριξή τους από την τοπική και κεντρική εξουσία. Ζητάμε από τη επόμενη χρονιά να γίνει γεωγραφική αναχωροθέτηση όλων των μαθητών του ευρύτερου κέντρου των Χανίων, με στόχο α) την εγγύτητα στην κατοικία και β) την κατανομή τους σύμφωνα με τις προβλεπόμενες αίθουσες διδασκαλίας κάθε σχολείου…»

 

ΠΟΙΟΣ έχει αντίρρηση για τα παραπάνω; (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

 

Μου λέει φίλος εχέφρων: «Αν μια προηγούμενη κυβέρνηση προσπαθούσε να περάσει απ’ τη Βουλή, έστω τα μισά «προαπαιτούμενα» από αυτά που πέρασε χθες (27/9) η κυβέρνηση, ποιος μας διαβεβαιώνει ότι σήμερα το κέντρο της Αθήνας δεν θα καιγόταν; Ποιος μας διαβεβαιώνει ότι ο σημερινός πρωθυπουργός και ο υπουργός Αμυνας δεν θα απειλούσαν με ειδικά δικαστήρια τους «προδότες» που ξεπουλάνε την πατρίδα «μας»;»

 

… Αλλά, βλέπετε, άλλοι καιροί, άλλοι πολιτικοί, άλλες ιδεολογίες, άλλα και τα «ήθη» των πολιτών!

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ


Σχολιάστε