"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

-O Σεπτέμβρης στα Χανιά (σχόλια, Χ.Ν., 27-9-16)

 

 

 

ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

– Γλυκές που είναι οι μέρες του Σεπτέμβρη…

Με τον κόσμο να κατακλύζει την παλιά πόλη. Με ντόπιους και ξένους. Λένε πως στην Κρήτη η κρίση παρουσιάζεται πιο «ήπια» από ό,τι στις άλλες περιοχές της χώρας. Δεν ξέρουμε πόση αλήθεια κρύβει αυτή η άποψη. Αυτό όμως που γνωρίζουμε καλά είναι ότι υπάρχουν πολλοί άστεγοι εδώ, πολλά άνεργα παιδιά, πάμπολλα μαγαζιά που κλείνουν, μικροεπιχειρήσεις που «φαλιρίζουν», άνθρωποι που πάνε στους «Γιατρούς του Κόσμου» για ένα φάρμακο ή μια δωρεάν εξέταση, άλλοι που πάνε στο παντοπωλείο του Δήμου για λίγα τρόφιμα ή στα συσσίτια της Σπλάντζιας, του Στεκιού και των άλλων αφανών φορέων…

Και τα Χανιά έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την κρίση. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Το ευτύχημά τους είναι ότι παραμένουν πανέμορφα. Και όση απαισιοδοξία κι αν μας κυριεύει, μια βόλτα στο λιμάνι ή στους Αγίους Αποστόλους (φωτ. 1) μάς ηρεμεί. Θαρρείς πως τον Σεπτέμβρη μήνα τα στοιχεία της φύσης (χώμα, νερό, αέρας – γη, θάλασσα και ουρανός συμμαχούν με τα πιο απαλά χρώματα της φύσης ώστε να γλυκάνουν την ψυχή μας.

 

– Η φωτογραφία (φωτ. 2) τα λέει όλα: και το καλαίσθητο γούστο του ιδιοκτήτη του σπιτιού και την υπέροχη αξιοποίηση παλιών αντικειμένων μουσειακού πια είδους (ρόδα από κάρο ή άμαξα). Προσέξτε το παγκάκι μπροστά αλλά και τις γλάστρες σε κάθε σκαλοπάτι της παλιάς σκάλας… Όταν η καλαισθησία συναντάται με την αγάπη του πατρογονικού σπιτιού, έστω και παλιού, όλα μπορούν να συντελέσουν σε ένα όμορφο αποτέλεσμα.


Σχολιάστε