"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Μια αδιάφορη ημέρα (σχόλια, Χ.Ν., 20-9-16)

 

 

 

ΜΙΑ ΑΔΙΑΦΟΡΗ ΗΜΕΡΑ

 

ΜΙΛΑΜΕ για την 8η Σεπτεμβρίου τη «διεθνή ημέρα αναλφαβητισμού» που πέρασε σχεδόν απαρατήρητη φέτος.

 

Ο ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟΣ, μέχρι πριν λίγα χρόνια, αφορούσε στη στοιχειώδη ανάγνωση και αρίθμηση.

 

ΣΗΜΕΡΑ ο όρος, τουλάχιστον στις λεγόμενες προηγμένες χώρες, αφορά επιπλέον στη μη εξοικείωση ενός ατόμου με τη σύγχρονη τεχνολογία (ψηφιακός αναλφαβητισμός) σε συνδυασμό με τη μη γνώση Ξένων Γλωσσών.

 

ΣΤΗΝ εποχή μας οι υπολογιστές δεν είναι πια εξειδικευμένα εργαλεία μόνο για λίγους όπως μόλις πριν λίγα χρόνια: χρήσιμα δηλαδή μόνο για όσους ασχολούνται με την πληροφορική.

 

ΣΤΙΣ μέρες μας η σύγχρονη τεχνολογία είναι αναπόσπαστο μέρος σχεδόν όλων των δραστηριοτήτων της ζωής: στα κινητά (tablets, laptops κ.λπ.) και σε κάθε μορφή επικοινωνίας, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, σε κάθε χώρο εργασίας (καταστήματα, τράπεζες, εφορίες, τοπική αυτοδιοίκηση, ΚΕΠ, νοσοκομεία, ιδιωτικά ιατρεία, λογιστικά γραφεία, marketing, τουρισμός, supermarket, εταιρείες courier κ.λπ.)

 

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, στην Ελλάδα της παρατεταμένης κρίσης υπάρχει ακόμη ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που δεν έχει τον στοιχειώδη «αλφαβητισμό» για να μπορεί να χρησιμοποιήσει τα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία, για την εξυπηρέτησή του. Στην Ελλάδα του 2016 πολλοί-και όχι μόνον άνθρωποι της τρίτης ηλικίας- συνεχίζουν να θεωρούνται «ψηφιακά αναλφάβητοι» σχεδόν σε ποσοστό διπλάσιο από τον μέσον όρο της Ευρώπης.

 

ΕΤΣΙ, κατά την άποψή μας, η κατάργηση τμημάτων καθώς και η ελάττωση ωρών διδασκαλίας του μαθήματος Πληροφορικής στα σχολεία, κρίνεται ως μια μη σωστή επιλογή της κυβέρνησης. Έστω κι αν δικαιολογείται για λόγους «εξοικονόμησης» προσωπικού! Θα μπορούσε, το Υπουργείο Παιδείας, αν ήθελε να αξιοποιήσει το υπάρχον δυναμικό του σε καθηγητές Πληροφορικής, να τους παράσχει υλικά, περισσότερα εφόδια, λιγότερους μαθητές και συνεχώς ανανεούμενα εγχειρίδια.

 

ΑΝ πράγματι θέλουμε να μπούμε σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού, οφείλουμε να δώσουμε και την αρμόζουσα βαρύτητα στην Παιδεία… (Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

 

Ελεύθερνα: Ενα μουσείο από το μέλλον

31-klorhs

Η πρώτη φθινοπωρινή έκπληξη που μας χάρισε η Εταιρεία Εθελοντικής Προσφοράς των συνταξιούχων (και όχι μόνο) καθηγητών η “ΠΟΛΥΔΡΑΣΗ”, ήταν η “χορταστική” (από κάθε άποψη) ημερήσια εκδρομή της 18ης Σεπτεμβρίου, στην Ελεύθερνα. Όπου και το νεότευκτο καταπληκτικό Μουσείο της: ένα πραγματικό κόσμημα για την Κρήτη και μάλιστα με ευρωπαϊκές προδιαγραφές…
Δεν θα σταθούμε στην τρομερή επισκεψιμότητά του Μουσείου, που είναι φυσικό να δημιουργεί αποσυντονιστικά προβλήματα, κυρίως τις Κυριακές. Ούτε στο ότι μέχρι σήμερα η είσοδος ΕΙΝΑΙ ελεύθερη λόγω έλλειψης προτυπωμένων εισιτηρίων του Υπουργείου Πολιτισμού. Κάτι που δημιουργεί ερωτηματικά σχετικά με την αδικαιολόγητη αναποφασιστικότητα του Υπουργείου… Όμως, αυτά τα προβλήματα κάποτε θα λυθούν, έστω κι αν ο χρόνος πιέζει με τις καθημερινές απώλειες εσόδων για το Μουσείο και γενικά για το κράτος, που είναι τεράστιες.
Επισημαίνουμε επί του παρόντος δυο πράγματα που μας εντυπωσίασαν:
– η πολυθεματικότητα των τριών μεγάλων  χώρων του Μουσείου: αίθουσα Α, με πολυποίκιλα εκθέματα που επελέγησαν για μια πρώτη παρουσίαση της διαχρονικής δημόσιας πολιτικής, θρησκευτικής, κοινωνικής και ιδιωτικής ζωής της Ελεύθερνας∙ αίθουσα Β, με τη θρησκευτική και λατρευτική ζωή της περιοχής και αίθουσα Γ, με τις νεκροπόλεις της Ελεύθερνας συμπεριλαμβανομένης και της μεγάλης ανακάλυψης μιας “αποτέφρωσης νεκρού” κατά τα ομηρικά πρότυπα!
– η πρώτη αυτή έκθεση ευρημάτων φέρει τον εύγλωττο τίτλο “Ο Όμηρος στην Κρήτη” (φωτ.) και μας φέρνει στο νου το έργο του μεγάλου ελληνιστή και εραστή της Κρήτης Πολ Φορ (Paul Faure), με τίτλο “Ο Οδυσσέας, ο Κρης», βασισμένο σε ευρήματα από την εποχή των ομηρικών χρόνων στην Κρήτη (σ.σ. Ο κ. Αντ. Πλυμάκης που γνώρισε προσωπικά τον εξέχοντα καθηγητή θα έχει πολλά να μας πει επί του θέματος).
Με την έκθεση των ευρημάτων στο Μουσείο της Ελεύθερνας αποδεικνύεται πως η Κρήτη βιώνει μια ελληνικότατη ζωή, όχι μόνο από την εποχή του Μίνωα και του ομώνυμου πολιτισμού του, αλλά και από άλλες ιστορικές περιόδους (όπως η ομηρική) των οποίων τις εκθέσεις θα περιμένουμε στο μέλλον.
Οι Ρεθυμνιώτες προβάλλουν πάντα και σωστά τον πολιτισμό τους -εδώ φυσικά με τη συμβολή του σπουδαίου αρχαιολόγου κ. Σταμπολίδη και της ομάδας του. Εμείς στα Χανιά τι κάνουμε;

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

 

Κάπου εκεί, μεταξύ λυρισμού και ορθολογισμού, ο κ. Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Κομισιόν, είπε πριν λίγες μέρες την ατάκα:

 

«Να τελειώνουμε με τη νοοτροπία που θέλει όλες τις επιτυχίες μας εθνικές και τις αποτυχίες μας ευρωπαϊκές»!

Δεν είπε όμως, πώς θα τελειώνουμε, αφού η Ε.Ε., ειδικά η Ευρωζώνη, έχει μάθει να παράγει μόνο «ευρωπαϊκές» αποτυχίες!

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ.

 

 


Σχολιάστε