"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Σχόλια (Χ.Ν., 6-9-16)

 

 

 

 

ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΥΡΩΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

 

ΝΑ και μια εξωτερική επιτυχία της κυβέρνησης που χαιρετίζεται ως ιδιαίτερη: σύμφωνα με την είδηση, «επτά (7) αρχηγοί κρατών πρόκειται να επισκεφτούν την ερχόμενη Παρασκευή (9/9) την Αθήνα προσκεκλημένοι του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα».

 

Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ αφορά στην πραγματοποίηση της πρώτης ευρωμεσογειακής συνόδου αρχηγών κρατών, της σχετικής με το μέλλον της Ευρώπης. Έτσι ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα υποδεχθεί τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας Ματέο Ρέντζι, της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ.

 

ΦΥΣΙΚΑ, τα προβλήματα του νότου της Ε.Ε. δεν έχουν καμιά σχέση με εκείνα της βόρειας Ευρώπης. Είναι οξύτερα, λόγω της Μεσογείου. Καλώς, λοιπόν, γίνεται αυτή σύσκεψη και μάλιστα στην Αθήνα η οποία έχει και τα περισσότερα.

 

ΟΠΩΣ εφήνεται να εννοηθεί, πλην του γενικού οράματος της “ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης”, θα συζητηθούν κυρίως τα καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες του νότου, πρωτίστως η χώρα μας: δηλαδή, η οικονομική κρίση που παρατείνεται, το διογκούμενο προσφυγικό και  η ασφάλεια των νότιων ευρωπαϊκών συνόρων.

 

Η ΟΛΗ υπόθεση συνειρμικά μας παραπέμπει στον Ανδρέα Παπανδρέου και το κίνημα των αδεσμεύτων. Αν δεν μας απατά η μνήμη, και εκείνο το εγχείρημα των μέσων της δεκαετίας του 1980, αποτελούσε έναν επιτυχημένο ελιγμό και μια πίεση (στις δυο μεγάλες τότε δυνάμεις που κυριαρχούσαν-ΗΠΑ και ΕΣΣΔ) για παροχή μεγαλύτερων κινήσεων στα εθνικά κράτη, ενώ σήμερα μάλλον αποβλέπει στις πλούσιες χώρες του βορρά, ώστε να βρεθεί λύση κυρίως στην οικονομική κρίση από την οποία δεινοπαθεί ο νότος. Έπειτα, φυσικά, να βρεθεί κοινή λύση για το προσφυγικό και την ασφάλεια των συνόρων.

 

ΜΑΚΑΡΙ να επιτύχουμε έστω και σε ένα από τα τρία προβλήματα. Θα είναι μια ένεση αισιοδοξίας. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΤΟ «ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ»

ΠΟΛΥΠΑΘΟ στη δημόσια εκπαίδευση το Μάθημα των Θρησκευτικών. Αμφισβητούμενο και πολεμούμενο από αρμοδίους και αναρμοδίους, και πάλι στο προσκήνιο.

 

ΣΕ συνέντευξή του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη δημοσιογράφο Κωνσταντίνα Μίχα (Χ.Ν., 5/9/16), στην ερώτηση κατά πόσον «είναι αναγκαίο το μάθημα των Θρησκευτικών στο σημερινό σχολείο», ο κ. Σταύρος Γιαγκάζογλου, σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας, μεταξύ άλλων σπουδαίων επεσήμανε και τα εξής:

 

«… Η σύγχρονη κοινωνία, τα παιδιά μας, έχουν την ανάγκη να πληροφορηθούν έγκυρα το θρησκευτικό φαινόμενο και με μια διάθεση κριτικής, να γνωρίζουν πώς θα αντιμετωπίσουν στη συνέχεια, στη ζωή τους, ποικίλες προκλήσεις (…) Οι θρησκείες είναι κομμάτια του παγκόσμιου πολιτισμού. Η διαπολιτισμικότητα είναι πια άξονας όχι μόνο στο μάθημα των Θρησκευτικών αλλά σε όλα τα μαθήματα. Είναι δυνατόν το ΜτΘ να απεμπολεί αυτή του τη λειτουργία…;»

 

ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ότι η προσφυγική κρίση πλήττει κυρίως τη χώρα μας, ότι χιλιάδες αλλόθρησκοι πρόσφυγες παραμένουν εδώ, ότι τα παιδιά τους θα πάνε, αργά ή γρήγορα, στα ελληνικά σχολεία, ότι ήδη υπάρχουν χιλιάδες άλλοι πρόσφυγες που φοιτούν…, το μάθημα των Θρησκευτικών δε θα πρέπει να παραμένει μονολιθικό ή ομολογιακού τύπου, και μόνο για Ορθόδοξους.

 

Η ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ μας με τους άλλους λαούς, με διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκείες, απαιτεί την αλληλοκατανόηση. Η οποία επέρχεται μόνο με το να τους γνωρίζουμε σε βάθος. Και η διαθρησκευτικότητα είναι ένας τρόπος… (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΛΟΓΙΑ

-Φθινοπωρινές μέρες, αν και η ζέστη καλά κρατεί ακόμη εδώ. Μια βόλτα Κυριακάτικα στη γύρω απ΄τα Χανιά περιοχή το επιβεβαιώνει. Βέβαια, αλλού, στην ηπειρωτική Ελλάδα, έχουν ήδη πέσει βροχές. Εδώ ο καιρός το πάει γλυκά-γλυκά. Δεν βιάζεται. Ούτε κι εμείς. Γι αυτό κι ο τουρισμός  παραμένει σε υψηλά επίπεδα… Οι Άγιοι Απόστολοι (φωτό, 1) αποτελούν τον πιο επισκέψιμο χώρο για ντόπιους και ξένους.  Είναι ευχάριστο ότι ο Δήμος Χανίων φρόντισε να καθαρισθούν έγκαιρα τα αλσύλια. (Μακάρι να καθαρισθούν έγκαιρα και οι δρόμοι των Χανίων όπου πρόσφατα έχουν γίνει έργα και έχουν αφεθεί μπάζα). Όμως, το καλό πρέπει να λέγεται.

 

-Σε λίγες μέρες τα σχολεία ανοίγουν. Ελπίζουμε, τουλάχιστον από πλευράς υποχρεώσεων του Δήμου σχετικά με τη συντήρηση και τη λειτουργία τους, να έχουν γίνει όλες οι αναγκαίες ενέργειες. Περιδιαβάζοντας, για λίγο, στο διαδίκτυο, σταματήσαμε σε μια καταπληκτική εικόνα-γκράφιτι σε κάποιο τοίχο σχολείου του νομού Ηρακλείου φωτό, 2).

Εντυπωσιάζει τόσο η γραμμή του καλλιτέχνη και το θέμα του (όραμα Παιδείας), όσο και η απαλότητα των χρωμάτων. Όταν τα γκράφιτι γίνονται τέχνη, όλοι κερδίζουμε… (Στ.Γ.Κ.)


Σχολιάστε