"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Τιμές, Αρχεία και ιδιώτες (Χ.Ν., 3-9-16)

 

 

 

 

ΤΙΜΕΣ, ΑΡΧΕΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΕΣ

Τον  αγωνιστή της Αριστεράς και πρώτο βουλευτή της στα Χανιά το 1958, τον Γιάγκο Κοντουδάκη, τίμησαν οι χωριανοί του πρόσφατα (24-8-16)  στο Πολεμάρχι του Δήμου Πλατανιά. Ο ομιλητής της εκδήλωσης ο κ. Γιώργος Πιτσιτάκης, δάσκαλος και ιστορικός ερευνητής, παρουσίασε πλήθος στοιχείων για την αντιστασιακή δράση του Κοντουδάκη, τα 13 χρόνια εξορίας και φυλακίσεων αλλά και το ήθος και την αγωνιστικότητά του, μέχρι και το 2005 που έφυγε από τη ζωή. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πολεμάρχι, παρουσία και της βουλευτού Χανίων κας Βάλια Βαγιωνάκη.

Είναι πρέπον και ωραίο, οι νεότερες γενιές να τιμούν τις παλαιότερες, ειδικά εκείνες που αγωνίστηκαν εναντίον των πάσης φύσεως φασισμών. Υπάρχουν όμως και πολλοί άλλοι αγωνιστές που παραμένουν στην αφάνεια. Είτε επειδή δεν πρόλαβαν να δημοσιοποιήσουν (σε βιβλία/απομνημονεύματα) τις αναμνήσεις ή τα ημερολόγιά τους τα σχετικά με την αντίσταση και τον εμφύλιο, είτε επειδή όντας σεμνοί δεν μίλησαν ποτέ για τη δράση τους.

Υπάρχουν κι άλλοι που άφησαν σημαντικό έργο ανέκδοτο. Όμως, δεν γνωρίζουμε τι απέγιναν τα αρχεία που άφησαν. Ένας τέτοιος αγωνιστής υπήρξε κι ο Σελινιώτης Γιάγκος Πυροβολάκης. Από ό,τι θυμάμαι, είχε το  προσωπικό του αρχείο  μαζί του, όσο ήταν ασθενής στο παλιό νοσοκομείο των Χανίων, όπου και τον επισκεφθήκαμε. Μετά δε τον θάνατό του, τέλη δεκαετίας του ’70 ή αρχές του 1980, είναι άγνωστο πού βρίσκεται αυτό σήμερα. Και με την ευκαιρία, δεν θα έπρεπε όλα αυτά τα αρχεία, τουλάχιστον όσα είναι γενικότερου ενδιαφέροντος, να έχουν ως τελικό προορισμό το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης το οποίο, με τη σειρά του, θα παρέχει στην οικογένεια του παραδίδοντος ένα επίσημο αντίγραφο, εφόσον το επιθυμεί;

Αυτό δεν απαιτεί η ιστορία του τόπου αλλά και κάθε σοβαρή μελλοντική έρευνα, ώστε να υπάρχει μια πλήρης τεκμηρίωση; (Στ.Γ.Κ.)


Σχολιάστε