"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Άθλοι και αθλιότητες (Χ.Ν., 18-8-16)

 

 

 

ΟΙ ΑΘΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ (φωτό, Πετρούνιας)

 

ΑΘΛΟΣ είναι και μόνο το γεγονός ότι, με δεδομένη την οικονομική κρίση που επιδεινώνεται στην Ελλάδα, οι αθλητές μας καταφέρνουν να συμμετέχουν σε Ολυμπιακούς Αγώνες…

 

ΚΑΙ όχι μόνο να φτάνουν σε ημιτελικούς και τελικούς στα αθλήματά τους, αλλά και να παίρνουν πρωτιές με χρυσό ή ασημένιο μετάλλιο (Αννα Κορακάκη, Ελ. Πετρούνιας, Σπύρος Γιαννιώτης κ.ά.).

 

ΠΙΣΩ από αυτές τις επιτυχίες κρύβεται το τεράστιο πείσμα των νεαρών αθλητών μας καθώς και η πίστη σ΄αυτά τα παιδιά των γονιών, των συγγενών και των προπονητών τους. Όσο για τη βαθιά αγάπη τους σε μια ήδη διαλυμένη χώρα- που έστω και για λίγο απολαμβάνει μερικές χαρές/νίκες τους- ε, αυτή αποδεικνύεται με την υπεράνθρωπη προσπάθειά τους.

 

Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ότι πολλοί αθλητές κατάφεραν να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, αφού ξεπέρασαν μύρια εμπόδια που στήνουν συνήθως γραφειοκράτες, «παράγοντες», πρωτοβάθμιες ή δευτεροβάθμιες επιτροπές, φορείς κ.λπ., απλά πληρώνοντας από την τσέπη τους πολλά από αυτά που θα έπρεπε η πολιτεία να είχε φροντίσει να έχουν.

 

ΤΟ ΑΞΙΟΠΕΡΙΕΡΓΟ δε είναι ότι όλοι αυτοί που στήνουν τρικλοποδιές και εμπόδια στην ομαλή εξέλιξη ενός αθλητή ή μιας αθλήτριας, εάν μεν αυτός (ή αυτή) αποκλειστεί από το άθλημα, τον (ή την) ρίχνουν στην αφάνεια (ή τη δυσμένεια). Αν αντίθετα λάμψει σε κάποια πρώτη θέση, τότε αυτοί οι «κύριοι» σπεύδουν στα φώτα της δημοσιότητας δίπλα του, για να γευθούν λίγη από τη δόξα του, φωτογραφιζόμενοι ή δίνοντας συνέντευξη μαζί του! Τέτοια άθλια κουτοπονηριά.

 

ΑΥΤΗ η αθλιότητα δεν αποδεικνύει, άραγε, πόσο οι πολιτικοί ή οι παράγοντες επιδιώκουν μόνο την αυτοπροβολή τους και όχι το καλό των νέων αθλητών ή του Αθλητισμού γενικότερα; Δεν αποδεικνύει το πόσο η πολιτική θέλει να έχει υποχείριο τον κλασικό αθλητισμό, αλλά να μην… πληρώνει εκείνα που απαιτούνται;

 

ΚΑΙ για ποια, άραγε,  «υπερηφάνεια» μάς μιλούν οι ιθύνοντες, όταν οι ανούσιες συγχαρητήριες δηλώσεις τους φανερώνουν την «κατεργαριά» τους, δηλαδή την ψηφοθηρία; Δεν είναι προφανής η ιδιοτέλειά τους, όταν οι ίδιοι «γκρεμίζουν» εκ των υστέρων οτιδήποτε ατιμωτικό θα ήταν ικανό να αμαυρώσει την εικόνα τους; (Στ.Γ.Κ.)

 

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

-Δεν είναι ό,τι καλύτερο, σε μια πόλη που βουλιάζει από ξένους τα καλοκαίρια (ειδικά το φετινό) να αντικρίζει κανείς εικόνες όπως αυτή (φωτό, 1, επί της Κορνάρου): ο δρόμος σκάφτηκε πρόσφατα, μπήκε το χαλίκι, έπεσε πάνω το χώμα, κι ό,τι περίσσεψε από αυτό έμεινε εκεί να εμποδίζει πεζούς και αυτοκίνητα. Μισά έργα, μισές δουλειές… Σκεφθείτε μόνο τι έχει να γίνει με τις πρώτες βροχές!

 

-Ο επισκέπτης της Αγίας Τριάδας στο Ακρωτήρι (φωτό, 2), όποτε κι αν βρεθεί στο εκεί μοναστήρι των Τζαγκαρόλων, είναι πάντα τυχερός. Δεν είναι μόνο η καθαρότητα της ατμόσφαιρας και το ποικιλόσχημο των οικοδομημάτων. Είναι κι ότι δεν μπορεί, ακόμη κι ένας άθρησκος που βρίσκεται σε ένα τέτοιο χώρο, να μην αισθανθεί την παρουσία του θείου, να μην αισθανθεί την ανάταση ψυχής. Αν μάλιστα είναι και Δεκαπενταύγουστος, το αίσθημα της πίστης και της ευσέβειας μεγεθύνονται και η ικεσία, η προσευχή, έρχεται αυθόρμητα στα χείλη…

 

Ο θρησκευτικός τουρισμός στην Κρήτη είναι ένας τομέας που δεν έχει  αξιολογηθεί μέχρι τώρα όπως θα έπρεπε. Όταν μάλιστα εφέτος έχουμε μόνο για το πρώτο επτάμηνο αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Κρήτη, στα μεν Χανιά κατά 10%, στο δε Ηράκλειο κατά 11%, αντιλαμβάνεται κανείς τη σπουδαιότητα του θέματος. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

 

Αναπάντητο το ερώτημα: γιατί μετά από έξι χρόνων άγριες θυσίες, η χώρα βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην ύφεση;

 

Μικρή απάντηση δίνει φίλος αναγνώστης:

 

«-Ουσιαστικά», λέει, «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέτυχε, όχι επειδή είπε ψέμματα -αυτά είναι στο πολιτικό παιχνίδι. Μάλλον όχι  διότι είπε ψέμματα, αλλά κυρίως διότι αποδείχθηκε δομικά ανίκανη να διαχειριστεί την περιπλοκότητα της διακυβέρνησης μιας χώρας».

 

Σωστή ή λάθος τοποθέτηση, το γεγονός είναι ότι εμείς ζούμε το δράμα της υπερφορολόγησης που έχει καταντήσει πίθος των Δαναΐδων.

 

Και χωρίς κανένα αντίκρισμα.

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 


Σχολιάστε