"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Κρήτη, Χανιά, μαγεία (σχόλια, Χ.Ν. 9-8-16)

 

 

 

Η ΚΡΗΤΗ, ΤΑ ΧΑΝΙΑ, ΜΙΑ ΜΑΓΕΙΑ

 

•    «Όμορφα που΄ναι τα Χανιά νύχτες του Αυγούστου…»

 

ΠΑΡΑΦΡΑΖΟΥΜΕ ένα στίχο του γιατρού-ποιητή Κ. Χιωτάκη, για να τονίσουμε τη διαχρονική ομορφιά των Χανίων, που πράγματι το μήνα Αύγουστο είναι ασύγκριτη! Ομορφιά που πλαισιώνεται κι από πολλές υπέροχες υπαίθριες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

 

ΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟ είναι και το γνωστό μας γαλλικό περιοδικό Paris Match, από την καλοκαιρινή νησιώτικη Ελλάδα. Έτσι, παρουσιάζει μία επιλογή των δέκα ομορφότερων, «εκπληκτικών και τόσο διαφορετικών το ένα από το άλλο» ελληνικών νησιών. Βλέπετε, η χώρα μας είναι «σπαρμένη από μικρές παραδεισένιες γωνιές, όνειρο χιλιάδων τουριστών», που εμείς οι ντόπιοι ή δεν τις βλέπουμε ή δεν μπορούμε να τις επισκεφτούμε λόγω κρίσης.

 

Η ΚΡΗΤΗ, σύμφωνα με το περιοδικό, «προσφέρει τοπία άγριας ομορφιάς όπου κρύβονται ορθόδοξα μοναστήρια και εκκλησάκια που διατρέχουν τους αιώνες»… Τα δε Χανιά, προσθέτουμε εμείς, που φέτος έρχονται πρώτα σε επισκεψιμότητα τουριστών, παραμένουν τόπος μαγείας και χαλάρωσης! Και τούτο, δηλαδή η αύξηση του τουρισμού στο Νομό μας, ναι μεν είναι μια ευχάριστη διαπίστωση, όμως ενέχει κι ευθύνες: ευθύνες που εστιάζονται κυρίως στην ποιότητα των προσσφερομένων υπηρεσιών, στον επαγγελματισμό των ανθρώπων που συναλλάσσονται με τους ξένους, κυρίως στο χαμόγελο και στην ευπροσηγορία τους. Τα έχουμε; (Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ (RIO-2016)

 

Η ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ τελετή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο (Βραζιλία) είχε μια ιδιαιτερότητα: τη λιτότητα στο θεαματικό της μέρος, σε αντίθεση με την πληθώρα μηνυμάτων που έστειλε σε όλο τον πλανήτη. Από αυτά, τα μηνύματα, επισημαίνουμε δυο:

 

-την προβολή, εξύμνηση και βούληση για προστασία του περιβάλλοντος (εξ ου και η κυριαρχία του πράσινου χρώματος). Μάλιστα από μια χώρα που, τα τελευταία χρόνια, έκανε τεράστιες προσπάθειες για να περιορίσει την αποψίλωση των δασών (Αμαζόνιος), τη βασική αιτία για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Και βέβαια ο πλανήτης χρειάζεται προστασία που μόνο οι άνθρωποι μπορούν να προσφέρουν.

-το γεγονός ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία των Ο.Α., παρέλασαν 206 χώρες -με το Κουβέιτ να μετέχει υπό την Ολυμπιακή σημαία (τελεί υπό αποκλεισμό από τη ΔΟΕ)- και μια επιπλέον «χώρα»: αυτή των απανταχού προσφύγων. Εισήλθε στο στάδιο προτελευταία, αμέσως πριν την οργανώτρια Βραζιλία. Αν σκεφτούμε ότι οι ανά τον κόσμο πρόσφυγες είναι περί τα 50 εκατομμύρια, γιατί να μην υποθέσουμε πως όλοι τους αποτελούν ήδη μια «περιπλανώμενη» χώρα; Τους πρόσφυγες καλωσόρισε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, που στην ομιλία του τόνισε: «με την παρουσία σας στους Αγώνες στέλνετε μήνυμα ελπίδας στους πρόσφυγες όλου του κόσμου. Εγκαταλείψατε για πολλούς και διαφορετικούς λόγους τις πατρίδες σας, χωρίς να είναι επιλογή σας, αλλά λόγω των συνθηκών. Τώρα με το μεγάλο σας ταλέντο, συνεισφέρετε πάρα πολύ στην κοινωνία. Σε αυτόν τον Ολυμπιακό κόσμο ανεχόμαστε τη διαφορετικότητα». Και όχι μόνο…

 

ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ επιθυμίες τα παραπάνω, σε μια εποχή που δυστυχώς η «βία» εναντίον του περιβάλλοντος εντείνεται, ενώ και η ζωή ολοένα και περισσότερων ανθρώπων/προσφύγων κινδυνεύει. (Στ.Γ.Κ.)

 

ΤΑ ΕΡΓΑ

ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΑ και αναμενόμενα τα δημοτικά έργα ανάπλασης οδών και πλατειών. Ή, επιδιόρθωσης και ανακαίνισης παλαιότερων. Η Τζανακάκη ακόμη «υποφέρει» από τα πρόσφατα, αλλά και η Κορνάρου που κι αυτή μπήκε στο χορό! Η εφημερίδα δεν παύει, πάντα καλοπροαίρετα και ανεξάρτητα από ποια δημοτική αρχή «άρχει», να επισημαίνει παραλείψεις, φθορές, κακοτεχνίες, καταστροφές δημόσιας περιουσίας κ.λπ.. Με μοναδικό σκοπό την επισκευή τους, ώστε να βελτιωθούν και οι συνθήκες της ζωής μας.

ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ πως, όταν ξεκινάει ένα δημοτικό έργο στους δρόμους ή αλλού, θα πρέπει, όσο φυσικά είναι δυνατό να γίνει κάτι τέτοιο, να συντονίζονται και άλλες υπηρεσίες, ώστε να μην έχουμε πολλαπλές επεμβάσεις σε διαφορετικό χρόνο στο ίδιο σημείο.

ΕΤΣΙ, είδαμε να ανασκάπτεται (φωτό, 1) η Κορνάρου –κάθετος των Τζανακάκη, Σφακίων και Αποκορώνου- και ενώ ταυτόχρονα θα μπορούσε να γίνει μια σχετική διαπλάτυνση/ανάπλαση ή επισκευή των απαράδεκτων πεζοδρομίων της (φωτό, 2),

 

 

τελικά δεν έγινε τίποτε! (Στ.Γ.Κ.)

 

 


Σχολιάστε