Εργασιακό μέλλον!
Posted on 4 Αυγ, 2016 in Σχόλια | 0 comments
ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ
«Σε άλλον τομέα εργασίας θα χρειαστεί να μεταπηδήσουν στα επόμενα χρόνια, πάνω από 640.000 Έλληνες εργαζόμενοι καθώς τα 2/3 των θέσεων εργασίας που χάνονται δεν αναμένεται να ανακτηθούν». Τα παραπάνω ζοφερά προμηνύματα τόνισε στη Θεσσαλονίκη, ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Cedefop), κ. James Calleja.
Τα αρνητικά δεδομένα που έχουμε και τα οποία επιτείνουν τη δυσκολία για εξεύρεση εργασίας και για έξοδο από την κρίση είναι:
-τα «καλύτερα μυαλά» της χώρας μεταναστεύουν. Ήδη έχουν εκπατρισθεί τα 6 τελευταία χρόνια πάνω από 250.000 πτυχιούχοι, με το 50% αυτών να έχουν καταφύγει σε Αγγλία και Γερμανία
-από το 2008 έχασαν τη δουλειά τους πάνω από 940.000 άτομα σε τομείς όπως οι κατασκευές, το εμπόριο, οι ιδιωτικές μικροεπιχειρήσεις κ.λπ., που ήταν και οι αξιολογότεροι «εργοδότες» του κράτους.
-κλείνουν ή μετακομίζουν πολυεθνικές δημιουργώντας νέα προβλήματα ανεργίας που παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα στην Ε.Ε. Έστω κι αν έχει ελαττωθεί λιγάκι.
-έχουμε τη βαρύτερη φορολόγηση σε μικρομεσαίους, μισθωτούς και συνταξιούχους. Τα νοικοκυριά στενάζουν.
-η «αποεπένδυση» όχι μόνο συνεχίζεται δραματικά, αλλά ούτε και φαίνονται νέοι επενδυτές στον ορίζοντα.
Από τα σοβαρότερα όμως προβλήματα είναι η μεγάλη συρρίκνωση του δημοσίου το οποίο γίνεται πλέον απρόσιτο σε όσους κάποτε το ονειρευόντουσαν! Μέχρι το 2018, σύμφωνα με το «αριστερό μνημόνιο», στο δημόσιο δεν θα γίνεται καμιά πρόσληψη τηρουμένου αυστηρώς του κανόνα «μια πρόσληψη για κάθε τρεις έως πέντε αποχωρήσεις»!
Όσο για την «κινητήρια δύναμη» της αγοράς, την Εκπαίδευση, αντί να ανανεωθεί εκπονώντας ένα μακροχρόνιο -και μακρόπνοο- πρόγραμμα σύνδεσης γνώσεων και δεξιοτήτων με τη μελλοντική αγορά εργασίας, αυτή ασχολείται με περικοπές ωρών, καταργήσεις ή συγχωνεύσεις σχολείων, εξοικονόμηση αριθμού εκπαιδευτικών και χρημάτων!
Συνεπώς, αν και όποτε βγούμε από την κρίση, ο κόσμος της εργασίας που μας περιμένει θα είναι τελείως διαφορετικός από αυτόν που γνωρίσαμε μέχρι τώρα: σχεδόν κανείς δεν θα ασκεί το επάγγελμα ή την ειδικότητα που θα έχει σπουδάσει! Οι χιλιάδες άνεργοι θα αναζητούν μια οποιαδήποτε εργασία, πιθανόν τελείως άσχετη με αυτή που προσδοκούν. Τα παλιά –προ κρίσης επαγγέλματα- ή θα έχουν ανανεωθεί και προσαρμοσθεί στην εποχή τους ή θα έχουν εξαφανισθεί, ενώ στη θέση τους θα έχουν δημιουργηθεί –κάτι που συμβαίνει και τώρα- καινούργια, με νέες απαιτήσεις. (Στ.Γ.Κ.)
ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
Έκανε, λέει, σωρεία λαθών το ΔΝΤ με την κρίση στην Ελλάδα. Και δεν ίδρωσε το αυτί κανενός τους! Ούτε καν μια παραίτηση, έτσι για λόγους αξιοπρέπειας.
Ε, αυτός ο κυνισμός είναι το απόλυτο χαρακτηριστικό του καπιταλισμού! Να πλάθεις θεωρίες, δηλαδή, και να τις εφαρμόζεις πειραματικά στην πλάτη πτωχευμένων χωρών -όπως ακριβώς η ιατρική επιστήμη πειραματίζεται με τα «ινδικά χοιρίδια». Και ό,τι βγει!
Και η μάγισσα Κίρκη, το ΔΝΤ, δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να μετατρέπει άλλοτε ευημερούσες χώρες σε χοίρους αφήνοντάς τες στις λάσπες των κρίσεων.
Βέβαια, το χειρότερο, με το ΔΝΤ, δεν είναι να αποτυγχάνεις επανειλημμένα και λογαριασμό να μη δίνεις πουθενά. Το χειρότερο είναι ότι αυτός ο νέος «βρόμικος» πόλεμος της διεθνούς κερδοσκοπίας έχει αφήσει χιλιάδες πραγματικούς νεκρούς στην Ελλάδα (αυτοκτονίες) και όχι μόνο. Είναι δε διεθνώς γνωστό πως από όπου περνάει το ΔΝΤ μόνο ερείπια και σκόνη μένει! (Στ.Γ.Κ.)
ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ
Κύριε πρόεδρε,
Ο Αύγουστος μήνας, μπορεί -κατά τον αλήστου μνήμης Έκο- να μην έχει ειδήσεις (αν και η πραγματικότητα τον διαψεύδει), έχει όμως φόρους. Πολλούς φόρους: καυτούς, ολόφρεσκους, επηυξημένους, αναδρομικούς (Εν.φ.ι.α.), παχεμένους (σαν τις αυγουστιάτικες μύγες!).
Ας το πάρουμε, επιτέλους, απόφαση: στα 2 ευρώ που κερδίζουμε το ένα θα πηγαίνει στο κράτος. Έτσι στα τυφλά και χωρίς κανένα αντίκρισμα!
Και βλέπουμε…
ΕΡΜΟΛΑΟΣ