"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Σχόλια (Πολιτική, Ελ. Βενιζέλος, Πολιτισμός, Χ.Ν., 2-8-16)

 

 

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ, ΠΡΑΞΗ

1.-ΚΑΘΕ οικονομική θεωρία φιλοδοξεί να λύσει τα τρέχοντα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργεί η ροή της Ιστορίας… Ας πούμε, στην εποχή μας, το σοβαρότερο πρόβλημα είναι ο αχαλίνωτος καπιταλισμός, με τη συγκέντρωση του παγκόσμιου πλούτου σε ολοένα λιγότερα χέρια. Τί προκαλεί την εξαχρείωσή του; Σίγουρα η απληστία που τρέφεται από τις αιώνιες κοινωνικές ανισότητες, τις τεχνητές οικονομικές κρίσεις (φούσκες), τις αδικίες στην κατανομή του πλούτου, την ασύδοτη εκμετάλλευση της ενέργειας, την ανεργία που φέρνει τη μιζέρια, τη μόλυνση του περιβάλλοντος κ.ά. Ή μήπως ένα μίγμα όλων των παραπάνω;

 

ΥΠΑΡΧΕΙ λύση; Ναι! Η ανατροπή του καπιταλισμού. Πώς; Ή, με «λαϊκή» επανάσταση εκ των κάτω (κομμουνισμός), ή με αλλαγή του κοινωνικού συστήματος και τη δημιουργία νέων συνθηκών, ή με κοινωνικά μέτρα υπέρ των ασθενέστερων οικονομικώς (σοσιαλ-δημοκρατία), ή με τη δημιουργία μιας άλλης εναλλακτικής κυβερνητικής (αλληλεγγύη, κοινοβιοτισμός) κ.λπ. Πολλοί ισχυρίζονται πως το βασικό πρόβλημα κάθε κρίσης είναι αυτό καθαυτό το κράτος που είναι καταπιεστικό, γραφειοκρατικό, ασφυκτικό, ακριβό, αναποτελεσματικό κ.λπ. Γι αυτό πρέπει (!) να καταργηθεί (αναρχικοί κ.ά.) Αν δε ο εχθρός είναι εξωτερικός όπως οι «αλλοεθνείς», τότε πρέπει να απωθηθεί βίαια (εθνικιστές, τοπικιστές, ρατσιστές, αντιμετανάστες κ.ά.)

 

2.-ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ιδεολογίες προκύπτουν κυρίως μετά από μεγάλες αιματηρές δοκιμασίες της ανθρωπότητας. Γεννιούνται ως φιλοσοφικές θεωρίες και πραγματώνονται «δια της βίας», όταν υιοθετούνται από ισχυρές πολιτικές προσωπικότητες. Επιτυγχάνουν δε ευκολότερα όταν υπάρχει και πρόσφορο έδαφος στο λαό (φασισμός, δικτατορία του προλεταριάτου, ναζισμός, στρατιωτικά πραξικοπήματα (χούντα) κ.λπ.). Όμως, οι φιλόσοφοι απλά ερμηνεύουν τον κόσμο, ενώ αυτό που ενδιαφέρει τον απλό άνθρωπο είναι ν΄αλλάξει αυτός ο κόσμος! Κάθε θεωρία δοκιμάζεται στην  “πράξη”. Υπάρχουν όμως και θεωρίες (ελάχιστες) που άλλαξαν τον κόσμο χωρίς αιματηρές συγκρούσεις.

 

ΣΗΜΕΡΑ, καλώς ή κακώς, οι μεγάλοι Οικονομολόγοι του κόσμου-και με βραβεία Νόμπελ- έχουν την ισχύ που είχαν άλλοτε οι πολιτικοί φιλόσοφοι. Δεν έχουν όμως οπαδούς εκείνους τους πολιτικούς οι οποίοι να πείθουν και τους λαούς τους… (Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

 

ΜΕΣΟΚΑΛΟΚΑΙΡΟ! Μπήκαμε στο μήνα της Παναγίας, με τις πολλές ποικιλώνυμες εκκλησιές και τα υπέροχα υπαίθρια λαϊκά πανηγύρια της… Όμως, έχουμε και τα «Πολιτιστικά Καλοκαίρια» στα Χανιά (πόλη) που είναι πλουσιότατα σε εκδηλώσεις. Το φετινό χανιώτικο  καλοκαίρι εμπεριέχει λύσεις για τον «ελεύθερο χρόνο» ικανοποιώντας όλα τα καλλιτεχνικά γούστα μας. Αρκεί βέβαια να υπάρχει διάθεση (και φυσικά χρόνος) για να τις παρακολουθήσει κανείς. Το ειδικό τεύχος του Δήμου (φωτό, 1), με την επιτυχημένη τριάδα των εμπνευστών-συντελεστών των φετινών εκδηλώσεων (Τ. Βάμβουκας, Β. Περράκη, Γ. Βαρουδάκης) επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.

1.-DHMOS-2016

 

ΕΤΣΙ, παρακολουθήσαμε κι εμείς (επιλεκτικά ή τυχαία) τις ταινίες «Φάλσταφ» (Σαίξπηρ), «Χειμερία Νάρκη» και «Το μαργαριταρένιο Κουμπί» στον υπαίθριο κινηματογράφο του δημοτικού κήπου, είδαμε τη δύσκολη αλλά θαυμάσια ανεβασμένη ερασιτεχνική θεατρική παράσταση «Τα Κόκκινα Φανάρια» του Συλλόγου Φίλων Θεάτρου Χανίων (στο θέατρο Ανατολικής Τάφρου), επισκεφθήκαμε την πρωτότυπη έκθεση κομψοτέχνημα των κυριών Αθηνάς Γαλανάκη, καθηγήτριας Γαλλικών (φωτογραφίες) και Εύης Μυγιάκη (δημιουργού μόδας, κολλεξιον ρούχων), σε μια ονειρική και πρωτότυπης έμπνευσης έκθεση στο μπαρ-καφέ-εστιατόριο «Boheme»… Τουλάχιστον ο Δήμος φρόντισε να υπάρχει πληθώρα ποιοτικών καλοκαιρινών θεαμάτων στα Xανιά, ώστε να υπάρχει και μια κάποια «ελάφρυνση» στα άλλα υπέρογκα βάρη που σηκώνουμε. (Στ.Γ.Κ.)

 

ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ, ελκυστική και εστιάζοντας το ενδιαφέρον του ακροατή στην πολυδιάστατη πολιτική που εφάρμοσε ο Ελ. Βενιζέλος, υπήρξε η «ακαδημαϊκή» παρουσίαση του συλλογικού τόμου «Ελευθέριος Βενιζέλος-Η διαμόρφωση της πολιτικής σκέψης του -Ιδεολογικές αφετηρίες και επιρροές» (2014) (φωτό,2).

2.-venizelos-politikh skepsh

 

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ αποτελεί μια φροντισμένη συνέκδοση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Η παρουσίασή του (29/7) έγινε στον αύλειο χώρο του Ιδρύματος (Μέγαρο Μ. Ειρήναίος Γαλανάκης) από 4  Πανεπιστημιακούς (Σία Αναγνωστοπούλου, Θ. Φορτσάκης, Αντ. Λυμπεράκη και Ν. Χριστοδουλάκης). Εισηγητής, συντονιστής-«συμπληρώνων» και «διορθώνων»- ο πάντα ακούραστος κ. Ν. Παπαδάκης, γενικός δ/ντής του ΕΙΕΒ.

 

H EΠITYXIA της παρουσίασης, κατά την άποψή μας, έγκειται στο ότι οι ομιλητές, όντας καθηγητές και ταυτόχρονα πολιτικά πρόσωπα διαφορετικών παρατάξεων, συνέκλιναν σε δυο βασικά σημεία:

 

-στην αδιαμφισβήτητα συνεχή σπουδαιότητα και ανεξάντλητη επικαιρότητα της προσωπικότητας και δράσης του Εθνάρχη, και

 

-στην καταλυτική συμβολή του ως πολιτικού που, ενώ βίωνε μια θυελλώδη και αλλάσσουσα μεταιχμιακή περίοδο της ευρωπαϊκής Ιστορίας, κατόρθωσε τελικά να καταστήσει την Ελλάδα ευρωπαϊκή χώρα, με ζωντανή πάντα την παρουσία της στα τεκταινόμενα στην περιοχή της ανατολικής λεκάνης της Mεσογείου.(Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε