"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Επέτειος περίσκεψης και επαγρύπνησης (24-7-16) (X.N. 26-7-16)

 

 

 

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΠΕΡΙΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗΣ (24-7-16)

 

ΓΙΟΡΤΗ με πολλαπλά μηνύματα η της (42ης) επετείου της αποκατάστασης της δημοκρατίας (24-7-16). Με μια μακροχρόνια Μεταπολίτευση που είχε τις καλές στιγμές της, αλλά και τις κακές. Με ένα πολιτικό σύστημα –ουσιαστικά δικομματικό- με όλα τα προτερήματα και τα ελαττώματά του. Με επιτυχίες και αποτυχίες στην εξωτερική πολιτική κ.λπ.

 

ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ πολίτευμα δίνει το λόγο σε όλους, παρέχει ελευθερία κινήσεων και δράσης, ανέχεται όλους αλλά δεν μπορεί να προβλέψει ούτε να θέσει εκείνες τις ασφαλιστικές δικλείδες που θα απέτρεπαν τη διαφθορά και τη διαπλοκή πολιτικών ανδρών καθώς και την ολίσθηση του πολιτεύματος σε ολοκληρωτισμούς.

 

ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ μάλιστα όσα γίνονται γύρω μας, ειδικά στην Τουρκία του Ερντογάν, οφείλουμε να είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση, αφού είναι σύνηθες φαινόμενο για τη γείτονα χώρα, όταν έχει οξύτατα εσωτερικά προβλήματα, να εξάγει την κρίση της προς τα έξω!

 

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ μας καθόλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης (1974-2016) δεν έμεινε αλώβητη. Περισσότερο σήμερα με την οικονομική κρίση: αυτονόητα ατομικά δικαιώματα καταπατήθηκαν, περιορίστηκαν οι οικονομικές δυνατότητες επιβίωσής μας, έμεινε ατιμώρητη η διαφθορά δεκαετιών, η ανεργία εγκαταστάθηκε για τα καλά στα σπίτια μας, εκατοντάδες χιλιάδες νέοι μετανάστευσαν, ενώ και εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν.

 

ΜΠΟΡΕΙ ο κ. πρωθυπουργός να επισημαίνει μεταξύ πολλών άλλων στο επετειακό του μήνυμα ότι «το ιστορικό μας χρέος απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους (που αντιστάθηκαν κατά τη δικατορίας υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία και την ελευθερία) είναι η διαρκής διεύρυνση και εμπέδωση της δημοκρατίας στη χώρα μας», το θέμα όμως είναι πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο στην κρίσιμη κατάσταση που βρισκόμαστε; Ας ξαναποκτήσουμε τα στοιχειώδη δικαιώματα που μας παρέχει η δημοκρατία κι έπειτα μιλάμε για «διεύρυνσή» της! (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ!

ΣΥΜΦΩΝΑ με τα προχθεσινά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, 92.850 εκπαιδευτικοί κατέθεσαν τις αιτήσεις τους για εργασία ως αναπληρωτές ή ως ωρομίσθιοι στα δημόσια σχολεία της χώρας. Οσον αφορά τον αριθμό των αιτήσεων και τις ειδικότητες, πενταψήφιο αριθμό αιτήσεων έχουν οι φιλόλογοι (21.942), οι δάσκαλοι  (13.450) αλλά και οι νηπιαγωγοί (11.123). Όσο για τις άλλες ειδικότητες της Μ.Ε. είναι πολύ εύγλωττος ο πίνακας (φωτό). Ένας τόσο μεγάλος αριθμός ανέργων νέων σε τέτοιες νευραλγικές ειδικότητες της Μ.Ε. λέει πολλά: τόσο για τη δομή της ελληνικής κοινωνίας όσο και για τον προσανατολισμό του εκπ/κού μας συστήματος.

ΑΥΤΟ όμως που είναι ανησυχητικό, είναι ότι, αντί μια «αριστερή» κυβέρνηση να κοιτάξει με ενδιαφέρον και στοργή την Παιδεία «του λαού» της, αντίθετα κάνει άγριες περικοπές σε μαθήματα, προσωπικό και ωράρια. Για δήθεν, όπως ισχυρίζεται, εξοικονόμηση μερικών χρημάτων ή για παιδαγωγική (!) διευκόλυνση των μαθητών…

ΑΛΛΑ, αν θέλουμε πραγματικά ως κράτος να απαλλαγούμε από την κρίση, πρώτιστο καθήκον μας θα έπρεπε να είναι η φροντίδα για την Παιδεία. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

 

ΠΕΡΝΩΝΤΑΣ πεζή Κυριακάτικα από την οδό Δημοκρατίας (Α. Παπανδρέου) και πηγαίνοντας προς την πλατεία Ελευθερίας (Δικαστήρια), δεν μπορεί να μη σταθείς στο ανανεωμένο «Πνευματικό Κέντρο» (φωτό, 1).

Ένα Κέντρο που τελευταία φιλοξένησε σπουδαίες εκδηλώσεις (σεμινάρια, εκθέσεις, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων, κινηματογραφικές προβολές και λοιπές  δραστηριότητες). Το άλλοτε τελείως λευκό  των εξωτερικών τοίχων του έχει «σπάσει» από χρώματα όπως το μπεζ και οι ελαφρές αποχρώσεις του καφέ. Δυστυχώς, με το να γειτνιάζει με το πάρκο «Ειρήνης και Φιλίας των Λαών» -ένα πάρκο ξέφραγο που πολύ συχνά γίνεται «κέντρο υπαίθριας ζωγραφικής και συνθημάτων»- υφίσταται κι αυτό, ειδικά ο νότιος τοίχος του, τις συνέπειες της μη φύλαξής του. Και με την ευκαιρία, μήπως θα έπρεπε η δ/νση του Κέντρου να φροντίσει για την «ανανέωση» της ελληνικής σημαίας στο κοντάρι, που μάλλον έχει φθαρεί από τον καιρό και τους ανέμους;

 

Η ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ οικονομική κρίση έχει πλήξει τους πάντες. Ουδείς άτρωτος, πολύ δε περισσότερο ο περιφερειακός Τύπος που ανέκαθεν αποτελούσε το «κόκκινο πανί» του κέντρου. Καμιά κυβέρνηση δεν έσκυψε πάνω στα προβλήματά του, επειδή απλά ο περιφερειακός Τύπος-όπως είναι και τα «Χανιώτικα Νέα»- επιβιώνει με τις δικές του δυνάμεις και την αγάπη του αναγνωστικού του κοινού.

Υπάρχει ένα μυστικό δέσιμο, ειδικά των παλιών αναγνωστών, ανάμεσα στην εφημερίδα και τον παραλήπτη. Θέλει με τον πρωινό καφέ του να ρίξει και μια ματιά στα κοινωνικά, τις τοπικές ειδήσεις, την επικαιρότητα. Γι αυτό από τους πιο ωραίους ήχους είναι κι αυτός που κάνει η εφημερίδα όταν μπαίνει στον γραμματοκιβώτιο ή τοποθετείται στο χερούλι της πόρτας εισόδου του σπιτιού (φωτό, 2) (Στ.Γ.Κ.)

 

 


Σχολιάστε