"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Πραξικοπήματα(Χ.Ν., 21-7-16)

 

 

 

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΑ

 

ΤΑ πραξικοπήματα σχεδιάζονται αλλού, εκτελούνται μια ορισμένη και εκ των προτέρων προδιαγεγραμμένη χρονική στιγμή, για να εξυπηρετήσουν άλλους σκοπούς. Πιθανόν άλλων χωρών. Κυρίως όμως όχι «εθνικούς». Τα ζήσαμε και εδώ…

 

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ, αυτό δείχνει η ιστορία: Ας πούμε, το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ελλάδα (Χούντα, 21/4/1967) ήταν καθαρά αμερικανικής έμπνευσης, ώστε να διεξαχθεί απερίσπαστα, ένα μήνα αργότερα -το Μάϊο του 1967-, «Ο Πόλεμος των Έξι Ημερών»: πιο γνωστός και ως Αραβοϊσραηλινός Πόλεμος του 1967.

 

ΚΑΙ τότε οι αμερικανικές βάσεις σε Κρήτη και Ελλάδα χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρο. Χωρίς φυσικά να υπάρχει καμιά διαμαρτυρία, αφού είχαμε μια στυγνή φιλοαμερικανική δικτατορία!

 

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, οι Αμερικανοί, ως κυρίαρχη δύναμη στον πλανήτη διαθέτουν μεγάλη «εμπειρία» στα στρατιωτικά πραξικοπήματα, προκειμένου πάντα να προστατεύσουν τα λεγόμενα «συμφέροντά» τους, ή να τα προωθήσουν.

 

ΣΥΝΕΠΩΣ, δεν νομίζουμε να μη έχουν «βάλει το χεράκι τους» και σε ό,τι συμβαίνει στη γείτονα χώρα. Εξάλλου η Τουρκία έχει μια περίεργη και πρωτότυπη «δημοκρατία»: ένα μίγμα ισλαμισμού και δυτικού τύπου δημοκρατία που φυσικόν είναι, αυτά τα δυο να έρχονται σε σύγκρουση συνεχώς. Με το στρατό μεν στο περιθώριο, αλλά όχι αμέτοχο στα τεκταινόμενα. Ας μη λησμονούμε ότι ο στρατός στην Τουρκία έχει ανατρέψει την κυβέρνηση τουλάχιστον τρεις φορές από το 1960 και εντεύθεν.

 

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ της παραπάνω… υποψίας μας προκύπτει, αν τις προσέξατε κι εσείς, από τις  επίσημες θέσεις που έπαιρναν (και άλλαζαν) Ουάσιγκτον και Βερολίνο, σε όλη τη διάρκεια του πραξικοπήματος στην Τουρκία. Η Ε.Ε. και η Αμερική πάντα ταυτίζονται σε τέτοιες περιπτώσεις. Αμφίσημες οι θέσεις τους, όσο το πραξικόπημα βρισκόταν σε εξέλιξη, και σαφείς (!) υπέρ του Ερντογάν, μετά τη συμφωνία που ο ίδιος έκανε με τους αντιπάλους του, μέσω πάντα ενός υψηλόβαθμου στρατιωτικού.

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ, πανίσχυρος μέχρι προχθές σουλτάνος, νομίζουμε πως χάνει από την απόλυτη δύναμη και το κύρος του. Οι κινήσεις και οι υποσχέσεις του παρακολουθούνται, και όσα συμφώνησε με τους «άλλους» θα πρέπει να γίνουν απτά το επόμενο διάστημα. Είτε αυτά αφορούν στον πόλεμο της Συρίας, είτε στην ίδρυση τμήματος του κουρδικού κράτους, είτε στο ίδιο το τουρκικό κράτος.

ΤΑ πραξικοπήματα σε μια εύθραυστη Τουρκία ανέκαθεν υποβόσκουν… (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΛΟΓΙΑ

-Ο ΙΟΥΛΙΟΣ στο γύρισμά του είναι φορτωμένος από γιορτές: Μαρίνας Μεγαλομάρτυρος (17), Προφήτου Ηλία (20), Χριστίνης Μεγαλομάρτυρος (24- αλλά και γιορτή δημοκρατίας!), Κοίμηση Αγίας Άννας (25), Παρασκευής οσιομάρτυρος (26), Παντελεήμονος μεγαλομάρτυρος (27) κ.ά. Είναι ο μήνας που τα φερώνυμα ξωκκλήσια σε όλη τη χώρα πανηγυρίζουν και οι άνθρωποι παίρνουν μια ανάσα δροσιάς, κατάνυξης, ζωντανής επικοινωνίας και… προμνημονιακής ξενοιασιάς. Στα Χανιά είναι χάρμα Θεού μια άνοδος, ας πούμε, στον Προφήτη Ηλία (στους Τάφους των Βενιζέλων) όπου και το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία: αριστουργηματικό (φωτό, 1) και κομψοτέχνημα στην κατασκευή του, πνιγμένο μέσα στα πεύκα και την καθαριότητα. Επιπλέον, έχει κανείς και μια πανοραμική θέα των Χανιών, ως ανταμοιβή. Ποιος να αρνηθεί τέτοια «δώρα»;

-Η ΟΔΟΣ Τζανακάκη είναι η πιο πολυάνθρωπη της πόλης (φωτό, 2). Να είναι όμως καλοκαίρι, μέσα στη λαύρα της ζέστης του Ιούλη, με τα μαγαζιά ανοιχτά, και τα έργα στο δρόμο σε παρατεταμένη… εξέλιξη και σκόνη, δεν νομίζουμε ότι είναι η καλύτερη εικόνα του κέντρου των Χανίων που προσφέρουμε στους επισκέπτες, αλλά και τους κάτοικους της πόλης.

Δεν θα έπρεπε τέτοια έργα να προγραμματίζονται νωρίτερα, ώστε να μη συμπίπτουν με την τουριστική περίοδο; (Στ.Γ.Κ.)

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

 

Χαράς ευαγγέλια για τους φορολογούμενους!

 

Παρέχεται, λέει, η «δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο (2) εβδομάδες»! Και έχουμε την κυβέρνηση να πανηγυρίζει την «επιτυχία» της, ως ελάφρυνση, λέει, των capital controls!

Και με τη βούλα των… δανειστών μάλιστα!

 

Για τέτοιο  ψιλό δούλεμα μιλάμε!

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 

 


Σχολιάστε