"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Ο συνεπής Έλληνας!

 

 

 

O ΣΥΝΕΠΗΣ ΕΛΛΗΝΑΣ

 

ΥΠΑΡΧΕΙ μια κατηγορία Ελλήνων που, σιωπηλά κι αγόγγυστα, εδώ και έξι χρόνια, υποφέρουν τα πάντα: υπομένουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, πληρώνουν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους, κάνουν υπομονή, ελπίζουν…

 

ΕΙΝΑΙ οι Έλληνες που δουλεύουν σκληρά, καταβάλλουν κανονικά τους φόρους τους, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που βρίσκονται αντιμετώποι με την εξόντωση από πλευράς πολιτείας. Αφού, αυτή η πολιτεία δεν είναι δίκαιη.

 

Ο ΣΥΝΕΠΗΣ Έλληνας, είτε από βαθιά αγάπη προς την πατρίδα είτε από την πεποίθηση που του υπαγορεύει ότι δεν πρέπει να χρωστάει τίποτε και σε κανένα για να είναι πάντα ελεύθερος στη ζωή, δυστυχώς αποτελεί για ορισμένους εξυπνάκηδες το σύγχρονο «κορόϊδο», ενώ για τους περισσότερους τον καθώς πρέπει πολίτη.

 

ΓΙΑ το μόνο που εξοργίζεται αυτός ο Έλληνας, για το οποίο φυσικά «εξοργίζονται» και εκείνοι που δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, είναι ότι δεν έχει κανένα αντισταθμιστικό όφελος στη ζωή  από τους βαρείς φόρους που πληρώνει: κυρίως ούτε στην υγεία όπου πρέπει πάλι να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη, ούτε και στην Παιδεία των παιδιών του.

 

ΚΑΙ λυπάται σφόδρα επειδή βλέπει σε όλους τους τομείς του δημοσίου –και όχι μόνο- να βασιλεύει πάλι η κομματοκρατία, με αριστερό πρόσημο αυτή τη φορά. Το κράτος κυνηγά αυτή την κατηγορία πολιτών με κάθε αφορμή, γιατί πιστεύει ανόητα ότι «όποιος μπορεί και πληρώνει (έστω και με αίμα) τους φόρους του, πρέπει να πληρώνει και περισσότερα!»

 

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για έναν πολίτη συνειδητοποιημένο ως πραγματικό «πολίτη» μιας ευνομούμενης πολιτείας. Το λάθος του είναι ότι είναι πολίτης ενός απόλυτα αναξιόπιστου κράτους, με μόνη δεινότητα που έχει τη φορομπηχτική. Όσο για την αναξιοκρατία  παντού και πάντα η ίδια. Ζει σε ένα κράτος, δηλαδή, που πιστεύει έτσι αόριστα σε μια δήθεν «δίκαιη ανάπτυξη», αλλά δεν μας λέει από πού θα προέλθει αυτή, όταν η ανεργία κάθε μέρα αυξάνεται, η ύφεση βαθαίνει και οι φόροι βαραίνουν.

 

ΚΙ ΟΜΩΣ, ευτυχώς που υπάρχει αυτή η «μαγιά» των πολιτών. Που βλέπει, κρίνει, μαθαίνει, περιμένει… Και αύριο ίσως κληθεί αυτή να κυβερνήσει. (Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

 

 

ΕΙΚΟΝΕΣ (ΜΕ ΛΟΓΙΑ)

 

«-ΕΣΕΙΣ οι Χανιώτες, είστε πολύ τυχεροί! Έχετε σχεδόν όλο το χρόνο στα μέτρα σας: ήπιο χειμώνα και σχετικά δροσερό καλοκαίρι… Το σπουδαιότερο, έχετε τις θάλασσες κοντά σας: Νέα Χώρα, Άγιοι Απόστολοι, Σταυρός, Αγία Μαρίνα… Ακόμη και το Κολυμπάρι είναι σε μικρή απόσταση. Γι αυτό σου λέω! Βρίσκεστε σε ευλογημένο τόπο…». Αυτά μου λέει φίλος «απανωμερίτης» που κατέβηκε για λίγε μέρες στην Κρήτη. Και, πράγματι, αγναντεύοντας μαζί του το απέραντο μπλε του κρητικού πελάγου (φωτό 1, Άγ. Απόστολοι), μάλλον έχει απόλυτο δίκαιο. Η κρίση, κρίση, και η ομορφιά της κρητικής φύσης, αδιαμφισβήτητη όπως πάντα…

 

ΕΙΝΑΙ καιρός που τα σχολεία έκλεισαν για τις θερινές διακοπές. Δεν νομίζω να υπάρχει μαθητής σε όλο τον κόσμο που να… στεναχωριέται την ημέρα που τα σχολεία κλείνουν.

Η φωτογραφία είναι ενδεικτική. Αν και ασπρόμαυρη (φωτό 2), αφού είναι παλιά, η χαρά αναδεικνύεται εξίσου έντονη. Όμως, αν προσέξτε καλά το στιγμιότυπο (η φωτό είναι από την ιστοσελίδα Κοζανιτολόγιο) δεν υπάρχει κανείς, μικρός ή μεγάλος, που να μην εκφράζει την απέραντη ικανοποίησή του για το γεγονός.

 

Η ΖΕΣΤΗ μεγάλη. Υποφερτή ακόμη. Η δίψα όμως μεγαλύτερη. Για ανθρώπους και ζώα. Ιδιαίτερα για τα αδέσποτα της πόλης που ξαπλώνουν όπου βρουν. Και ονειρεύονται (φωτό 3)σαν όντα του Θεού. Αλήθεια τι μπορεί να ονειρεύεται ένας σκύλος μέσα στην πόλη που, όπου και να πατήσει, θα βρει τσιμέντο, όπου και να βρεθεί θα έχει να κάνει με μπετόν;

Μάλλον το όνειρό του θα είναι όπως της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων. Ένα: διακοπές κάπου μακριά από καυσαέρια, άσφαλτο, πεζοδρόμια και ζέστη ανυπόφορη. Ένα όνειρο που μένει μόνο όνειρο. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ  (non)

 

Κύριε πρόεδρε,

Σωστά η «αριστερή» κυβέρνηση θέλει να βάλει… τάξη στα τηλεοπτικά κανάλια. Θέλει, όπως ισχυρίζεται, να χτυπήσει τη διαπλοκή!

 

Μόνο που πολύ φοβόμαστε πως αυτοί, οι νέοι καναλάρχες που θα μας προκύψουν οσονούπω, μην είναι από άλλους άνομους χώρους. Όπως του υποκόσμου…

 

Και ξαναπούμε τότε εκείνο το παλαιϊκό περίφημο σλόγκαν: «έφυγαν οι κλέφτες και ήρθαν οι ληστές»!

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ


Σχολιάστε